Με τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου εντάθηκαν οι ψίθυροι διαδοχής του βασιλικού θρόνου της Βρετανίας.

 

Ο βρετανικός θρόνος σύντομα θα χρειαστεί διάδοχο, ειδικά δε εάν η βασίλισσα Ελισάβετ αποφασίσει να τον παραχωρήσει τελικά, όπως λένε ορισμένοι αναλυτές.

 

Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ίδια η Βασίλισσα, λέει ότι η μοναρχία είναι μία δουλειά εφ' όρου ζωής και η διαδοχή θα έρθει με τον θάνατό της.

 

Στη βρετανική βασιλική οικογένεια, ο θρόνος θα περάσει από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β 'μετά το θάνατό της στον γιο της πρίγκιπα Κάρολο.

 

Επόμενος στη σειρά, βρίσκεται ο μεγαλύτερος γιος του Καρόλου, ο Γουίλιαμ, ο σημερινός Δούκας του Κέιμπριτζ, ο οποίος είναι παντρεμένος με την Κέιτ, τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ.

 

Ωστόσο, επειδή το πρωτόκολλο της διαδοχής έσπασε, το μεγαλύτερο παιδί του Γουίλιαμ και της Κέιτ, που γεννήθηκε το 2013, θα είναι επόμενος, μετά τον Γουίλιαμ, για τον θρόνο. Αυτό θα συνέβαινε είτε ήταν αγόρι είτε κορίτσι.

 

Στην προκειμένη περίπτωση είναι ο πρίγκιπας Τζορτζ. Αυτή η αλλαγή υιοθετήθηκε το 2011, όταν οι ηγέτες 16 χωρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά, της Τζαμάικας, της Νέας Ζηλανδίας και άλλων χωρών) συναντήθηκαν στο Περθ της Αυστραλίας και ψήφισαν ομόφωνα να αλλάξουν το πρωτόκολλο διαδοχής.

 

Προηγουμένως, οι κόρες μπορούσαν να κληρονομήσουν τον βρετανικό θρόνο μόνο εάν δεν υπήρχαν ζωντανοί γιοι.

 

Τα αδέλφια του πρίγκιπα Τζορτζ, η πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο πρίγκιπας Λούις, ακολουθούν στη διαδοχή.

 

Ο πρίγκιπας Χάρι είναι έκτος στη σειρά αν και αυτό αλλάζει μετά την αποχώρησή του από τα βασιλικά του καθήκοντα. Επόμενος θα ήταν ο γιος του Άρτσι.

 

Ως αποτέλεσμα των νέων κανόνων του 2011, η αδερφή του Άρτσι. όταν γεννηθεί, θα είναι όγδοη στη σειρά του θρόνου, αλλά πλέον το πιο πιθανό σενάριο, είναι ότι δεν θα της δοθεί εξ' αρχής κάποιος βασιλικός τίτλος.

 

Μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού των Σάσεξ, ο γιος της βασίλισσας, ο Δούκας της Υόρκης, πρίγκιπας Άντριου, θα βρεθεί στην ένατη θέση στη σειρά της διαδοχής.

 

Ένας άλλος μακροχρόνιος κανόνας, που απορρίφθηκε το 2011 όριζε ότι κανένας κληρονόμος δεν θα μπορούσε να αναλάβει το θρόνο, εάν ο ίδιος ήταν ή είχε παντρευτεί Ρωμαιοκαθολικό.

 

Αυτός ο κανόνας βασίστηκε σε αιώνες θρησκευτικών διώξεων και πολέμων από τη βασιλεία του Ερρίκου VIII, ο οποίος διαχωρίστηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, όταν χώρισε τη σύζυγό του, τη Βασίλισσα Αικατερίνη για να παντρευτεί την Άννα Μπόλεν.

 

Αλλά επειδή ένα από τα καθήκοντα του Βρετανού μονάρχη είναι να διευθύνει την Εκκλησία της Αγγλίας, ακόμη και σήμερα, κανένας Ρωμαιοκαθολικός δεν μπορεί να κατέχει το στέμμα.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr