Όλες οι απόψεις συγκλίνουν πλέον ότι κάποιος κατέρριψε το αεροσκάφος των Μαλαισιανών αερογραμμών πάνω από την περιοχή του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάνω από 300 νεκροί σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες.

 

Το θέμα τώρα είναι ποιος έριξε το αεροσκάφος χρησιμοποιώντας πυραύλους BUK. Το Μπόινγκ έπεσε στην περιοχή του Ντόνετσκ, μια περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που οι αυτονομιστές έχουν ανακηρύξει δημοκρατία. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές λένε ότι δεν διαθέτουν όπλα τέτοιου βεληνεκούς αφού το αεροσκάφος υπολογίζεται ότι πετούσε όταν χτυπήθηκε, στα 10 χιλιάδες πόδια ενώ οι πύραυλοι των αυτονομιστών μετά βίας φτάνουν ως τα 5 χιλιάδες πόδια.

 

Αρκετοί αυτονομιστές ηγέτες μίλησαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για να διαβεβαιώσουν ότι οι πύραυλοι τους δεν ήταν σε θέση να επιτύχουν στόχο πέρα από 4000 μέτρα, και κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό. «Δεν έχουμε τα όπλα για να χτυπήσουμε ένα αεροπλάνο σε αυτό το υψόμετρο [10.000 μέτρα]," διαβεβαίωσε στους  New York Times ο Andrei Purgin, αναπληρωτής πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης "Λαϊκής Δημοκρατίας" του Ντόνετσκ. Αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι αυτόπτες μάρτυρες είδαν ουκρανικές δυνάμεις να βάλλουν κατά του αεροσκάφους.

 

Kάθε σχέση με το τραγικό συμβάν αρνείται και η Μόσχα.

 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Poroshenko είπε από την πλευρά του ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν καμία ανάμιξη και αφήνει να εννοηθεί ότι ο πύραυλος έφυγε από το ρωσικό έδαφος. "Αυτή είναι η τρίτη τραγική περίπτωση των τελευταίων ημερών, μετά τα αεροσκάφη An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που καταρρίφθηκαν από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της Ρωσίας», είπε. Νωρίτερα, ο σύμβουλος του ουκρανικού Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Anton Guerachtchenko είχε ανοιχτά κατηγορήσει τους αυτονομιστές ότι είναι υπεύθυνοι για την κατάρριψη, χωρίς όμως να δώσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

 

Η Τρίτη άποψη έρχεται από ένα ουδέτερο στρατόπεδο, από Γάλλο στρατιωτικό εμπειρογνώμονα ο οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Le Figaro δηλώνει ότι οι Ουκρανοί δεν διαθέτουν τέτοιο είδος πυραύλων, ούτε και οι αυτονομιστές.

 

Οι μόνοι, όπως λέει, που διαθέτουν τέτοιους πυραύλους που μπορούν να πάνε και μέχρι τα 45 χιλιάδες μέτρα και να φτάσουν εύκολα στον ουκρανικό εναέριο χώρο είναι οι Ρώσοι.