Ποινική δίωξη για τους Ουκρανούς ναύτες στην Κριμαία

Ποινική δίωξη για τους Ουκρανούς ναύτες στην Κριμαία Facebook Twitter
0

Τον «περιορισμό» του, πιθανότατα σε κρατικό κτίριο, για δύο μήνες αποφάσισε πριν από λίγο δικαστήριο της Κριμαίας για έναν από τους 24 Ουρανούς ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού που κρατούνται από τις ρωσικές αρχές. 

Ο άντρας, αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομη είσοδο σε ρωσικό έδαφος, κάτι που επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 6 χρόνια, μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ.

Το Κίεβο διαμαρτύρεται και ζητά οι ναύτες να αντιμετωπιστούν ως «αιχμάλωτοι πολέμου». 

Η απόφαση να διωχθούν από τη ρωσική δικαιοσύνη για την παράνομη διέλευση των συνόρων είναι πιθανό να μεγαλώσει την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ήδη οι χώρες της Δύσης συζητούν για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σήμερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως η μοίρα των ναυτών θα αποφασιστεί στα δικαστήρια, κάνοντας έτσι σαφή  την πρόθεση της Μόσχας για ποινικές διώξεις. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ρώσικα και ουκρανικά ΜΜΕ, οι 24 ναύτες θα παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου στη Συμφερόπολη της Κριμαίας, τη χερσόνησο που η Ρωσία έχει προσαρτήσει από το 2014.

Επίσης, ρωσικά κρατικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι ναύτες θα κατηγορηθούν για «παράνομη είσοδο» στη χώρα.

Σήμερα, η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε υλικό από την ανάκριση σε τρεις από τους ναύτες. Στα αποσπάσματα αυτά υπάρχουν ομολογίες που φαίνεται να έγιναν ύστερα από απειλές. «Αναγνωρίζω πως οι ενέργειες των πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού που μετέφεραν στρατιωτικό υλικό ήταν προκλητικές» λέει ένας ναύτης που συστήνεται ως Βλάντιμιρ Λίσοφ. «Εκτελούσα διαταγή», προσθέτει. 

Η Ουκρανία από την πλευρά της λέει πως τα πλοία και οι ναύτες ταξίδευαν σε κομμάτι της Αζοφικής Θάλασσας στο οποίο έχουν δικαίωμα να πλέουν βάσει διμερούς συμφωνίας.

Παρεμποδίστηκαν στα στενά του Κέρτς, που χωρίζουν την Κριμαία από τη ρωσική ενδοχώρα.  

Η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας ανέφερε πως αξιωματικοί της ήταν μέλη του πληρώματος των πλοίων, εκτελώντας επιχειρήσεις αντικατασκοπείας ως απάντηση στην «ψυχολογική και φυσική πίεση» από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες αλλά απαίτησε η Ρωσία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, FSB, τόνισε πως η παρουσία αξιωματικών της κατασκοπείας στο πλήρωμα των πλοίων, ήταν μια «προβοκάτσια» ενορχηστρωμένη από το Κίεβο.  

Χθες, η ουκρανική κυβέρνηση κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε κάποιες συνοριακές επαρχίας της χώρας, ενώ ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε πως υπάρχει «εξαιρετικά σοβαρή» απειλή για χερσαία εισβολή από τους Ρώσους στο ουκρανικό έδαφος. 

Σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω του εκπροσώπου του, ζήτησε από τις δύο χώρες να δείξουν τη «μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και να περιορίσουν τις συνέπειες του περιστατικού της Κυριακής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κρίση. 

Με πληροφορίες από Guardian, BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες για την ειρήνη, χωρίς όμως αμερικανική διαμεσολάβηση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται επιφυλακτικός, ενώ ο Ζελένσκι εκφράζει ανησυχίες πως η απομάκρυνση των ΗΠΑ ωφελεί μόνο τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ θέλει να «πάρει τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας - 91 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ θέλει να «πάρει τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας - 91 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νέα στρατιωτική επέλαση στη Λωρίδα της Γάζας - Εισήλθαν μόλις πέντε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μετά από δύο μήνες αποκλεισμού
LIFO NEWSROOM
Τέλος οι εξαγωγές πουλερικών της Βραζιλίας προς την ΕΕ λόγω γρίπης των πτηνών

Διεθνή / Τέλος οι εξαγωγές πουλερικών της Βραζιλίας προς την ΕΕ λόγω γρίπης των πτηνών

Μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε εμπορική φάρμα, η Βραζιλία δεν μπορεί πλέον να εκδίδει τα απαραίτητα υγειονομικά πιστοποιητικά – Πλήγμα για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πουλερικών στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Μπεν Κόεν: Πως ο συνιδρυτής της Ben & Jerry's συνδυάζει τον ακτιβισμό με την επιχειρηματικότητα

Διεθνή / Πώς ο συνιδρυτής των Ben & Jerry's έκανε την επιχειρηματικότητα εργαλείο πολιτικής ανυπακοής

Ο 74χρονος είναι γνωστός για την ενασχόλησή του με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, έχοντας τοποθετηθεί για θέματα που αφορούν τη φυλετική ισότητα, τον ρόλο του χρήματος στην πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα
LIFO NEWSROOM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ υποστηρίζει θεωρία συνωμοσίας για τον καρκίνο του Τζο Μπάιντεν

Τα τελευταία χρόνι ο Μασκ είτε έχει υιοθετήσει είτε έχει φλερτάρει με τις θεωρίες συνωμοσίας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων - από την πολιτική βία και την εκλογική νοθεία έως τα αντισημιτικά και ακροδεξιά αφηγήματα
LIFO NEWSROOM