Ποινική δίωξη για τους Ουκρανούς ναύτες στην Κριμαία

Ποινική δίωξη για τους Ουκρανούς ναύτες στην Κριμαία Facebook Twitter
0

Τον «περιορισμό» του, πιθανότατα σε κρατικό κτίριο, για δύο μήνες αποφάσισε πριν από λίγο δικαστήριο της Κριμαίας για έναν από τους 24 Ουρανούς ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού που κρατούνται από τις ρωσικές αρχές. 

Ο άντρας, αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομη είσοδο σε ρωσικό έδαφος, κάτι που επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 6 χρόνια, μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ.

Το Κίεβο διαμαρτύρεται και ζητά οι ναύτες να αντιμετωπιστούν ως «αιχμάλωτοι πολέμου». 

Η απόφαση να διωχθούν από τη ρωσική δικαιοσύνη για την παράνομη διέλευση των συνόρων είναι πιθανό να μεγαλώσει την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ήδη οι χώρες της Δύσης συζητούν για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σήμερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως η μοίρα των ναυτών θα αποφασιστεί στα δικαστήρια, κάνοντας έτσι σαφή  την πρόθεση της Μόσχας για ποινικές διώξεις. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ρώσικα και ουκρανικά ΜΜΕ, οι 24 ναύτες θα παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου στη Συμφερόπολη της Κριμαίας, τη χερσόνησο που η Ρωσία έχει προσαρτήσει από το 2014.

Επίσης, ρωσικά κρατικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι ναύτες θα κατηγορηθούν για «παράνομη είσοδο» στη χώρα.

Σήμερα, η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε υλικό από την ανάκριση σε τρεις από τους ναύτες. Στα αποσπάσματα αυτά υπάρχουν ομολογίες που φαίνεται να έγιναν ύστερα από απειλές. «Αναγνωρίζω πως οι ενέργειες των πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού που μετέφεραν στρατιωτικό υλικό ήταν προκλητικές» λέει ένας ναύτης που συστήνεται ως Βλάντιμιρ Λίσοφ. «Εκτελούσα διαταγή», προσθέτει. 

Η Ουκρανία από την πλευρά της λέει πως τα πλοία και οι ναύτες ταξίδευαν σε κομμάτι της Αζοφικής Θάλασσας στο οποίο έχουν δικαίωμα να πλέουν βάσει διμερούς συμφωνίας.

Παρεμποδίστηκαν στα στενά του Κέρτς, που χωρίζουν την Κριμαία από τη ρωσική ενδοχώρα.  

Η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας ανέφερε πως αξιωματικοί της ήταν μέλη του πληρώματος των πλοίων, εκτελώντας επιχειρήσεις αντικατασκοπείας ως απάντηση στην «ψυχολογική και φυσική πίεση» από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες αλλά απαίτησε η Ρωσία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, FSB, τόνισε πως η παρουσία αξιωματικών της κατασκοπείας στο πλήρωμα των πλοίων, ήταν μια «προβοκάτσια» ενορχηστρωμένη από το Κίεβο.  

Χθες, η ουκρανική κυβέρνηση κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε κάποιες συνοριακές επαρχίας της χώρας, ενώ ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε πως υπάρχει «εξαιρετικά σοβαρή» απειλή για χερσαία εισβολή από τους Ρώσους στο ουκρανικό έδαφος. 

Σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω του εκπροσώπου του, ζήτησε από τις δύο χώρες να δείξουν τη «μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και να περιορίσουν τις συνέπειες του περιστατικού της Κυριακής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κρίση. 

Με πληροφορίες από Guardian, BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Διεθνή / Η βόμβα GBU 57 και τα βομβαρδιστικά B-2: Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, τηρώντας μία ασάφεια ως προς την πιθανότητα να επιτεθούν κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, καθώς ο Τραμπ εξετάζει την επέμβαση στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Ανάλυση / Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Η Ρωσία χαρακτηρίζει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή «επικίνδυνη» αλλά βλέπει και οφέλη, ενώ η στρατηγική της θέση δοκιμάζεται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Διεθνή / Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να στοχοποιεί κρίσιμες ιρανικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα και συστημάτων εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM