Ποιες χώρες πηγαίνουν στο «εδώλιο» για ατμοσφαιρική ρύπανση

Ποιες χώρες πηγαίνουν στο «εδώλιο» για ατμοσφαιρική ρύπανση Facebook Twitter
SOOC
0

Η Κομισιόν παραπέμπει τις Γερμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία και Μ. Βρετανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Λόγος η παραβίαση των κριτηρίων που αφορούν την ποιότητα του αέρα στις πόλεις.

Το πρόβλημα της υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πολλές γερμανικές πόλεις είναι γνωστό. Σήμερα η Κομισιόν αποφάσισε να αναλάβει δραστικότερα μέτρα παραπέμποντας τη Γερμανία μαζί άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία και Μ. Βρετανία) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέπληξε εκ νέου τη Γερμανία και άλλες χώρες για υπερβολικά διστακτική λήψη μέτρων σε συνάρτηση με το σκάνδαλο σε πετρελαιοκίνητα οχήματα της Volkswagen.

Η προσφυγή της Κομισιόν αφορά παραβίαση των ορίων εκπομπής οξειδίων του αζώτου που έχουν τεθεί από την ΕΕ και είναι δεσμευτικά για όλα τα κράτη-μέλη από το 2010. Ωστόσο, ακόμη και το 2017 τα όρια αυτά παραβιάστηκαν σε 66 γερμανικές πόλεις – μάλιστα στις 20 εξ αυτών σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Υπεύθυνα για αυτές τις παραβιάσεις θεωρούνται κατά κύριο λόγο τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, ο αριθμός των οποίων σημείωνε διαρκή αύξηση τα τελευταία χρόνια. Μετά την αποκάλυψη του «dieselgate» διαπιστώθηκε ξεκάθαρα ότι τα πετρελαιοκίνητα εκπέμπουν κατά την κίνηση στους δρόμους πολύ περισσότερους βλαβερούς ρύπους από ό,τι κατά τη διάρκεια των τεστ.

Η Κομισιόν είχε ήδη ξεκινήσει το 2015 διαδικασία παραβίασης των ευρωπαϊκών συνθηκών εναντίον της Γερμανίας και άλλων κρατών. Κατόπιν αυτού προειδοποίησε επανειλημμένα τις κυβερνήσεις των χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση επιχείρησε να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις με το λεγόμενο «άμεσο πρόγραμμα για καθαρό αέρα».

Στη γερμανική σύνοδο κορυφής για το ντίζελ το 2017 η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεσμεύθηκε να επικαιροποιήσει το λογισμικό των πετρελαιοκίνητων οχημάτων προκειμένου να μειώσει τις βλαβερές εκπομπές κατά 25%-30%. Παρόλα αυτά δεν στάθηκε εφικτό να τηρηθούν τα όρια εκπομπών.

Κομισιόν: μαζικές γερμανικές παραλείψεις στο «dieselgate»

Σε μια δεύτερη διαδικασία που ενεργοποίησε η Κομισιόν κατά της Γερμανίας το 2016, επιρρίπτονται στη γερμανική κυβέρνηση μαζικές παραλείψεις στο θέμα του σκανδάλου ρύπων.

Μεταξύ άλλων το Βερολίνο κατηγορείται ότι δεν επέβαλε κυρώσεις στην VW για την παραποίηση στις τιμές των εκπομπών ρύπων, αλλά και δεν διασφάλισε να υπάρχει επαρκής εποπτεία προκειμένου να τηρούνται οι ισχύουσες προδιαγραφές από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι προσφυγές ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι πάντως κάτι το ασυνήθιστο. Σε περίπτωση που οι προειδοποιήσεις και επιπλήξεις δεν αποδειχθούν επαρκές μέτρο, οι προσφυγές αποτελεί κατά κανόνα το επόμενο βήμα προκειμένου να επιλυθεί το νομικό ζήτημα.

Σε περίπτωση που η Γερμανία δεν δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Κομισιόν μπορεί –σε μια ακόλουθη νομική διαδικασία- να επιβάλει υψηλά πρόστιμα στη χώρα.

Πάντως το παρόν βήμα ήδη εντείνει αισθητά τις πολιτικές πιέσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση ώστε να λάβει δραστικά μέτρα ενάντια στις υψηλές τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αρκετές πόλεις, αλλά και για να περιορίσει τη ρύπανση που προκαλούν τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.

Ειδικοί συγκοινωνιολόγοι διακρίνουν δύο δυνητικές βραχυπρόθεσμες λύσεις: είτε κατάλληλες τροποποιήσεις στα πετρελαιοκίνητα για μείωση των βλαβερών ρύπων είτε απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM