ΠΟΕ: Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την άρση της πατέντας των εμβολίων

ΠΟΕ: Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την άρση της πατέντας των εμβολίων Facebook Twitter
Από τον περασμένο Οκτώβριο ο ΠΟΕ εξετάζει τις εκκλήσεις για προσωρινή άρση της πατέντας ώστε να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες - Φωτογραφία αρχείου: ΕΡΑ
0

Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε σήμερα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου όσον αφορά την πρόταση για προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων για την Covid-19, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή τους.

Οι αντιπρόσωποι των χωρών μελών συνεδρίασαν στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη, χωρίς να καταλήξουν σε κάποια ομόφωνη απόφαση, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΟΕ, Κιθ Ρόκγουελ.

«Είναι ένα θέμα που προκαλεί έντονη συναισθηματική φόρτιση και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να το συζητάμε», πρόσθεσε. Η επόμενη, ανεπίσημη συνεδρίαση θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει η επίσημη σύνοδος του ΠΟΕ, στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

Από τον περασμένο Οκτώβριο ο ΠΟΕ εξετάζει τις εκκλήσεις της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής που τάχθηκαν υπέρ της προσωρινής άρσης της πατέντας ώστε, όπως υποστηρίζουν οι χώρες αυτές, να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες και να καλυφθούν έτσι οι ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση σε αυτά τα σκευάσματα. Η ιδέα αυτή ωστόσο συναντά τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακευτικών εταιριών αλλά και των χωρών όπου εδρεύουν, οι οποίες αντιτείνουν ότι οι πατέντες δεν συνιστούν το βασικό εμπόδιο στην αύξηση της παραγωγής.

Για να επιτευχθεί μια συμφωνία στους κόλπους του ΠΟΕ θα πρέπει να εγκριθεί και από τις 164 χώρες μέλη του Οργανισμού.

Ο Κιθ Ρόκγουελ είπε ότι όλες οι χώρες επέμειναν πως είναι ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων αλλά δεν συμφωνούσαν για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό. Η Ινδία και η Νότια Αφρική μπορούν να υπολογίζουν στη στήριξη δεκάδων χωρών, μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα. Αντιθέτως, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, είναι αντίθετες με την ιδέα άρσης της πατέντας.

Περισσότερες από 3,93 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την Covid-19 έχουν ήδη χορηγηθεί σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Όμως μόνο το 0,3% από αυτά στάλθηκε στις 29 φτωχότερες χώρες του κόσμου που φιλοξενούν το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ