ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Πλημμύρες στην Ισπανία: 104 επισήμως οι νεκροί

Πλημμύρες στην Ισπανία: 104 επισήμως οι νεκροί Facebook Twitter
Πλημμύρες στην Ισπανία/ Φωτ.: EPA
0

Μια μέρα μετά την καταστροφή από τη DANA συνεχίζεται η αναζήτηση αγνοούμενων, οι οποίοι ανέρχονται σε δεκάδες, ενώ ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες έχει φτάσει στους 104. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, με χιλιάδες αυτοκίνητα κατεστραμμένα, κλειστούς δρόμους και ολόκληρες περιοχές απομονωμένες από τα νερά και τις κατολισθήσεις.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει πάνω από 1.200 μέλη του υπουργείου Άμυνας, της Στρατιωτικής Μονάδας Εκτάκτων Αναγκών και των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και καθαρισμού των πληγείσων περιοχών, ιδιαίτερα σε Βαλένθια και Καστίλλη-Λα Μάντσα.

Πολλοί δήμοι δεν έχουν πόσιμο νερό, ενώ περίπου 75.000 κάτοικοι της Βαλένθιας παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση λόγω της καταιγίδας. Πρόκειται για την πιο τραγική φυσική καταστροφή που έχει καταγραφεί στην Ισπανία εδώ και πάνω από μισό αιώνα, από τότε που, τον Οκτώβριο του 1973, οι πλημμύρες σκότωσαν 300 άτομα σε περιοχές της Μούρθια και της Ανδαλουσίας.

Πλημμύρες στην Ισπανία: 104 επισήμως οι νεκροί Facebook Twitter
Πλημμύρες στην Ισπανία/ Φωτ.: EPA

Η τραγωδία αποτυπώνεται και από δορυφορικές εικόνες, όπου η περιοχή της Βαλένθιας δείχνει την πλήρη καταστροφή μετά το πέρασμα της DANA.

Ο Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε σήμερα τους κατοίκους της περιφέρειας της Βαλένθια, που υπέστη σοβαρές ζημιές από φονικές πλημμύρες, να «παραμείνουν στα σπίτια τους» καθώς ο κίνδυνος εξακολουθεί να υφίσταται.

Όπως είχε κάνει και ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ' λίγο πριν από τη Μαδρίτη, ο Σάντσεθ υπογράμμισε με ένταση πως το επεισόδιο της κακοκαιρίας που προκάλεσε τις πλημμύρες «συνεχίζεται» και κάλεσε όλους όσοι ζουν στις περιοχές που επηρεάζονται να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση.

«Η προτεραιότητα αυτή την ώρα είναι να βρεθούν τα θύματα» που εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια «και οι αγνοούμενοι», είπε ο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους στο τέλος μιας επίσκεψης στη Βαλένθια, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, που κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων (92 σε σύνολο 95).

Ο Σάντσεθ δεν διευκρίνισε τον αριθμό των αγνοουμένων, όμως ο ισπανικός Τύπος εκτιμά πως ανέρχονται σε δεκάδες.

«Το πιο σημαντικό είναι οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν πως (το επεισόδιο της κακοκαιρίας) δεν έχει τελειώσει», είπε, καλώντας τους κατοίκους της επαρχίας Βαλένθια και εκείνους της Καστίλλης, που βρίσκεται ακριβώς βόρεια, να «παραμείνουν στα σπίτια τους, να μην βγουν» και να ακολουθούν τα μηνύματα των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης.

Αναφερόταν στο γεγονός ότι η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet εξέδωσε σήμερα το πρωί κόκκινο συναγερμό (το ύψιστο επίπεδο συναγερμού) για αυτήν την επαρχία της Καστίλλης, τη μία από τις τρεις που αποτελούν την αυτόνομη περιφέρεια της Βαλένθια.
 

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Διεθνή / Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου διαμετακομιστικού διαδρόμου, που θα ονομαστεί «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία»
LIFO NEWSROOM
Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Διεθνή / Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Η γενική εισαγγελέας χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του Μπόζμπεργκ «αποτυχημένη δικαστική υπέρβαση» και «μεγάλη νίκη» για την ατζέντα του Τραμπ
LIFO NEWSROOM