«Πιθανό να γίνει εποχικός ο κορωνοϊός και να επιστρέψει», λέει κορυφαίος Αμερικανός ειδικός

«Πιθανό να γίνει εποχικός ο κορωνοϊός και να επιστρέψει», λέει κορυφαίος Αμερικανός ειδικός Facebook Twitter
Ο Άντονι Φαούτσι προειδοποιεί για νέο κύκλο του κορωνοϊού (Πηγή φωτό EPA)
0

Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ο νέος κορωνοϊός να επιστρέψει σε εποχικούς κύκλους, προειδοποίησε ο Άντονι Φαούτσι, μέλος της task force του Λευκού Οίκου για την πανδημία.

Ο Φαούτσι, επικεφαλής ερευνών του εθνικού ινστιτούτου υγείας των ΗΠΑ, υπογράμμισε τον κίνδυνο για δεύτερο κύκλο του κορωνοϊού, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο, σημειώνοντας ότι ο ιός αρχίζει να «ριζώνεται» στο νότιο ημισφαίριο, όπου ο χειμώνας είναι καθ' οδόν.

«Αυτό που αρχίζουμε να βλέπουμε τώρα στη νότια Αφρική και στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου είναι ότι έχουμε περιπτώσεις που εμφανίζονται, ενώ οδεύουν προς τη χειμερινή σεζόν τους. Και αν υπάρξει σημαντική έξαρση εκεί, αναπόφευκτα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα μπούμε σε έναν κύκλο για δεύτερη φορά», δήλωσε ο Φαούτσι.


Αυτό, τόνισε, κάνει ακόμη πιο σημαντική την ανάπτυξη εμβολίου και την ολοκλήρωση των δοκιμών του γρήγορα, προκειμένου να είναι διαθέσιμο για τον επόμενο κύκλο. Δοκιμές σε ανθρώπους έχουν ξεκινήσει για δύο εμβόλια- στις ΗΠΑ και την Κίνα- αλλά εκτιμάται ότι θα χρειαστεί έως και 1,5 χρόνος για την ανάπτυξή του, σημειώνει το AFP. Παράλληλα γίνονται δοκιμές και για φάρμακα, αναφορικά με την εύρεση κατάλληλης θεραπείας.

«Είμαι βέβαιος ότι θα το αντιμετωπίσουμε τώρα, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τον επόμενο κύκλο», υπογράμμισε ο Φαούτσι. Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο CNN, ουσιαστικά τάχθηκε κατά της άποψης του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δηλώνει ότι θέλει να «ανοίξει ξανά η οικονομία» στα μέσα Απριλίου.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, να καταλάβουμε ότι δεν φτιάχνουμε εμείς το χρονοδιάγραμμα αλλά ο κορωνοϊός. Οπότε πρέπει να αντιδράσεις σε αυτό που βλέπεις να συμβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φαούτσι. Αντιθετος με την άποψη του Τραμπ, περί γρήγορης επιστροφής στην κανονικότητα, δήλωσε και ο Μπιλ Γκέιτς

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ