Πιθανή η συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα πριν την ορκωμοσία Τραμπ, λέει το Κατάρ

Πιθανή η συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα πριν την ορκωμοσία Τραμπ, λέει το Κατάρ Facebook Twitter
Λωρίδα της Γάζας / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2025, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Κατάρ. 

Μιλώντας στο ετήσιο φόρουμ της Ντόχα, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θανί δήλωσε ότι τα δύο βασικά ζητήματα είναι αν υπάρχει προθυμία για ανταλλαγή αιχμαλώτων-ομήρων και αν υπάρχει επιθυμία να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα. Όπως εξήγησε, το Κατάρ είχε αποσυρθεί από το ρόλο του διαμεσολαβητή πριν από μερικούς μήνες, επειδή ορισμένες χώρες εκμεταλλεύονταν τη διαδικασία για πολιτικούς λόγους. «Υπήρξε μεγάλη ενθάρρυνση για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου, οπότε προσπαθούμε να επαναφέρουμε τα πράγματα στη σωστή τροχιά» συμπλήρωσε.

Ο Αλ Θάνι άφησε να εννοηθεί ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τους συμβούλους του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν μια διευθέτηση μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Γάζα. «Αισθανθήκαμε μετά τις αμερικανικές εκλογές ότι η δυναμική επανέρχεται» είπε χαρακτηριστικά. 

Συγκρίνοντας την προσέγγιση του Τραμπ με εκείνη του Τζο Μπάιντεν, είπε πως «θα υπάρξουν κάποιες διαφορές, αλλά δεν είδαμε καμία διαφωνία ως προς τον στόχο του τερματισμού του πολέμου». «Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να το καταλάβουμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

Οι διαφωνίες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ περιστρέφονται σε μεγάλο βαθμό γύρω από το αν το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί ότι η κατάπαυση του πυρός αντανακλά ένα μόνιμο τέλος της σύγκρουσης και όχι μια προσωρινή ανάπαυλα κατά την οποία γίνεται ανταλλαγή παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων και ισραηλινών ομήρων, σημείωσε ο Αλ Θανί.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Bloomberg: Ο Τραμπ ζητά 1 δισ. δολάρια από τις χώρες για να παραμείνουν στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του

Διεθνή / Bloomberg: Ο Τραμπ ζητά 1 δισ. δολάρια για μια μόνιμη θέση στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του

Οι επικριτές ανησυχούν ότι ο Τραμπ επιχειρεί να δημιουργήσει μια εναλλακτική ή ανταγωνιστική δομή προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον οποίο έχει επικρίνει εδώ και χρόνια
THE LIFO TEAM
Παραδοχή Χαμενεΐ: Χιλιάδες νεκροί στις διαδηλώσεις στο Ιράν, κάποιοι πέθαναν με απάνθρωπο τρόπο

Διεθνή / Παραδοχή Χαμενεΐ: Χιλιάδες νεκροί στις διαδηλώσεις στο Ιράν, κάποιοι πέθαναν με απάνθρωπο τρόπο

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι σκοτώθηκαν χιλιάδες πολίτες - «Με τη βοήθεια του Θεού, το ιρανικό έθνος πρέπει να σπάσει τη ραχοκοκαλιά των στασιαστών»
THE LIFO TEAM