Πίνακας του Πάμπλο Πικάσο πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι σχεδόν 140 εκατ. δολαρίων

Πίνακας του Πάμπλο Πικάσο πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι σχεδόν 140 εκατ. δολαρίων Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Ο πίνακας Femme à la montre («Γυναίκα με ρολόι») του ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο πωλήθηκε χθες σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη έναντι τιμήματος 139,9 εκατ. δολαρίων.

Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος πέθανε πριν από πενήντα χρόνια. Ο ζωγράφος είχε φιλοτεχνήσει τον συγκεκριμένο πίνακα τον Αύγουστο του 1932. Πρόκειται για ελαιογραφία σε καμβά (130 x 97 εκατ.). Για θέμα είχε στην πραγματικότητα μια από τις μούσες κι ερωμένες του εμβληματικού Ισπανού καλλιτέχνη, τη Γαλλίδα ζωγράφο Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ. Η αξία του πίνακα εκτιμήθηκε πως ξεπερνούσε τα 120 εκατ. δολάρια, σημείωσε ο οίκος Sotheby’s.

Ο πίνακας ανήκε στη βαθύπλουτη Νεοϋορκέζα συλλέκτρια Έμιλι Φίσερ Λαντάου, η οποία πέθανε νωρίτερα φέτος, στα 102 της χρόνια. Η συλλογή έργων τέχνης που είχε στην κατοχή της συμπεριλαμβάνει έργα υπογεγραμμένα κι από άλλα ιερά τέρατα, όπως Τζονς, Κούνινγκ, Ρόθκο, Γουόρχολ. Η συλλέκτρια είχε τον πίνακα «Γυναίκα με ρολόι» κρεμασμένο στο σαλόνι της στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν, διευκρίνισε ο οίκος. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η συλλογή της Έμιλι Φίσερ Λαντάου αναμένεται να ξεπεράσει συνολικά τα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Τουλάχιστον 6 πίνακες του Πάμπλο Πικάσο έχουν αλλάξει χέρια

Τουλάχιστον έξι πίνακες του καλλιτέχνη έχουν αλλάξει χέρια για πάνω από 100 εκατ. δολάρια. Το υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του Πάμπλο Πικάσο αλλά και την εποχή για πίνακα ζωγραφικής γενικά, ήταν τα 179,4 εκατ. δολάρια που δόθηκαν για τον πίνακα Les femmes d'Alger — Version O («Γυναίκες του Αλγερίου — εκδοχή Ο»), τον οποίο είχε φιλοτεχνήσει το 1955.

Ωστόσο, η ελαιογραφία Salvator Mundi, ένα έργο που αποδίδεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι κατέρριψε το ρεκόρ καθώς συγκέντρωσε το ποσό των 450 εκατ. δολαρίων, που καταβλήθηκε το 2017.

Η φθινοπωρινή περίοδος δημοπρασιών που οργανώνονται από τους γνωστότερους οίκους της Νέας Υόρκης άρχισε προχθές Τρίτη και μόνο μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένονται πωλήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς εκποιούνται, μεταξύ άλλων, κι άλλα έργα Πικάσο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και ΜάοΗ Σκοτεινή Πολιτική Σκηνή

Διεθνή / Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και Μάο

Η Κίνα παραμένει μυστήριο για τον κόσμο: οι καθαρισμοί της ηγεσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ θυμίζουν Στάλιν και Μάο, ενώ οι φήμες και οι πολιτικές αναταράξεις προκαλούν ανησυχία διεθνώς
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Διεθνή / Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα τουριστικού λεωφορείου στη Νέα Υόρκη. Οι επιβάτες, κυρίως τουρίστες από Ινδία, Κίνα και Φιλιππίνες, επέστρεφαν από το Νιαγάρα στη Νέα Υόρκη
LIFO NEWSROOM
Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Διεθνή / Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Ο «λιμός της Γάζας» θα «μπορούσε να είχε αποφευχθεί» αν δεν υπήρχε «η συστηματική παρεμπόδιση του Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο Τομ Φλέτσερ
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Μετά από 30 χρόνια στη φυλακή, ο Έρικ Μενέντεζ είδε την αίτηση αποφυλάκισής του να απορρίπτεται. Ο αδελφός του, Λάιλ, ετοιμάζεται τώρα να αντιμετωπίσει το συμβούλιο αποφυλάκισης
LIFO NEWSROOM