Πέθανε ο Τζορτζ Γκόρντον Λίντι, «εγκέφαλος» της διάρρηξης στο Watergate

Πέθανε ο Τζορτζ Γκόρντον Λίντι, ενορχηστρωτής της διάρρηξης στο Watergate Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Πέθανε στα 90 του χρόνια ο Τζορτζ Γκόρντον Λίντι, ο πρώην πράκτορας του FBI που βοήθησε στην ενορχήστρωση της διάρρηξης στο κτίριο Watergate το 1972, το έγκλημα στο επίκεντρο του σκανδάλου που σήμανε την αρχή του τέλους για τον Ρίτσαρντ Νίξον.

 

Ο Λίντι πέθανε στο σπίτι της κόρης του, στη Βιρτζίνια, με την οικογένειά του στο πλευρό του. Ο γιος του, Τόμας Λίντι, μιλώντας στο Reuters δεν διευκρίνισε τα αίτια του θανάτου, αλλά σημείωσε ότι δεν σχετίζονταν με τον κορωνοϊό.

 

Ο Τζορτζ Γκόρντον Λίντι «εξαργύρωσε» τη φήμη που απέκτησε από την εμπλοκή του στο σκάνδαλο για να κάνει 20ετή καριέρα παρουσιαστή ραδιοφωνικής εκπομπής, μετά την αποφυλάκισή του.


Ήταν ένας από τους διαβόητους «υδραυλικούς» του Λευκού Οίκου, που αποστολή τους ήταν να σταματήσουν τις διαρροές στα ΜΜΕ για τη διοίκηση Νίξον. Ο ίδιος και ο Χάουαρντ Χαντ, πρώην πράκτορας της CIA, κατάρτιζαν σχέδια τόσο παράδοξα και παράνομα, που οι ανώτεροί τους συχνά τα απέρριπταν. 
Ανάμεσα σε αυτά ήταν το σχέδιο να δολοφονήσουν τον δημοσιογράφο Τζακ Άντερσον, έναν σφοδρό επικριτή του Νίξον, να απαγάγουν άτομα που διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Σαν Ντιέγκο το 1972 και να τους μεταφέρουν στο Μεξικό ή να παρασύρουν στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος να κάνουν πάρτι με ιερόδουλες.


 

Όμως, δεν απορρίπτονταν όλα τα σχέδιά τους. Το 1971, λίγους μήνες πριν από τη διάρρηξη στο κτίριο Watergate, ο Λίντι ήταν μέλος της ομάδας που έκανε διάρρηξη στα γραφεία ψυχιάτρου τον οποίο επισκεπτόταν ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ, πρώην αναλυτής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που διέρρευσε τα άκρως απόρρητα Pentagon Papers, για τον πόλεμο του Βιετνάμ.

 

Ακολούθησε η διάρρηξη που θα οδηγούσε στην πτώση του Ρίτσαρντ Νίξον. Ο Λίντι και ο Χαντ κατάρτισαν το σχέδιο να μπουν στα γραφεία της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος στο συγκρότημα Watergate στην Ουάσινγκτον, την περίοδο που ο Νίξον επεδίωκε την επανεκλογή του, το 1972.

 

Όταν η ομάδα συνελήφθη, ο Λίντι καταδικάστηκε για συνωμοσία, διάρρηξη και τηλεφωνικές υποκλοπές. Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης έως 20 ετών και έμεινε σχεδόν πέντε χρόνια στη φυλακή, χάρη στη μετατροπή της ποινής του από τον Τζίμι Κάρτερ. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος έκρινε υπερβολική την ποινή του σε σύγκριση με εκείνες που επιβλήθηκαν σε άλλους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο.

 

Οι έξι συγκατηγορούμενοί του συνεργάστηκαν με τους εισαγγελείς, αλλά ο Λίντι αρνήθηκε. Κάτι που οδήγησε τον δικαστή να προσθέσει επιπλέον 18 μήνες στην ποινή του, επειδή δεν απαντούσε στα ερωτήματα.

 

Ο Λίντι έμεινε περισσότερο καιρό στη φυλακή από οποιονδήποτε άλλο εμπλεκόμενο στο Watergate, αλλά παρέμεινε αμετανόητος. Είχε δηλώσεις στους New York Times ότι θα το έκανε ξανά, αν του το ζητούσαν.

 

Μετά την αποφυλάκισή του ίδρυσε μια εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας, έγραψε βιβλία που έγιναν best seller, ενσάρκωσε λίγους ρόλους στην τηλεόραση και σε ταινίες και το 1992 έγινε παρουσιαστής ραδιοφωνικής εκπομπής, που αναμεταδιδόταν από περισσότερους από 225 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Συνταξιοδοτήθηκε το 2012.

 

Γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1930 στη Νέα Υόρκη και σπούδασε νομική. Έπειτα από δύο χρόνια στον στρατό, έγινε πράκτορας του FBI και το 1962 παραιτήθηκε για να ασκήσει τη δικηγορία στο Μανχάταν. Στη συνέχεια έγινε εισαγγελέας στην κομητεία Ντάτσες, στη Ν. Υόρκη, όπου ήταν γνωστός γιατί πήγαινε με όπλο στο δικαστήριο. Το 1968 προσπάθησε- και απέτυχε- να εκλεγεί στο Κογκρέσο, αλλά εκείνη τη χρονιά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προεδρική εκστρατεία του Νίξον στη Ν. Υόρκη.

 

Όταν ο Νίξον ανέλαβε καθήκοντα, ο Λίντι έγινε ειδικός συνεργάτης υπό τον υπουργό Οικονομικών. Αργότερα «μετατέθηκε» στον Λευκό Οίκο και μετά στην εκστρατεία του Νίξον για την επανεκλογή του, ως γενικός σύμβουλος. Ο Λίντι ήταν επικεφαλής της ομάδας που ήταν γνωστοί ως «οι υδραυλικοί», που αποστολή τους ήταν να βρουν ποιοι διέρρεαν επιβαρυντικές πληροφορίες για τη διοίκηση Νίξον.

 

Ο Λίντι ήταν γνωστός για τους λεονταρισμούς του. Καυχιόταν ότι μπορούσε να κρατήσει το χέρι του πάνω από τη φλόγα χωρίς να μορφάσει όπως και ότι μπορούσε να σκοτώσει κάποιον μόνο με ένα μολύβι. Στην αυτοβιογραφία του το 1980 είχε γράψει ότι τον είχε εμπνεύσει το πνεύμα των ομιλιών του Αδόλφου Χίτλερ, τις οποίες άκουγε η Γερμανίδα οικιακή βοηθός της οικογένειάς του στο ραδιόφωνο.

 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Διεθνή / Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου, που μεταδόθηκε στον καθεδρικό ναό του Ουόρσεστερ σήμερα Μεγάλη Πέμπτη για την εκκλησία της Αγγλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ