Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Τσιανγκ Ζεμίν

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Τσιανγκ Ζεμίν Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο πρώην πρόεδρος της Κίνας, Τσιανγκ Ζεμίν σύμφωνα με όσα μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας. 

Ο Τσιανγκ πέθανε από λευχαιμία και πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια στη Σαγκάη, όπως ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. 

Ο πρώην Κινέζος πρόεδρος ανήλθε στην εξουσία μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989.

Οι εξελίξεις της Τιέναμνέν πυροδότησαν έναν σκληρό αγώνα εξουσίας στην κορυφή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας μεταξύ των σκληρών αντιδραστικών και των μεταρρυθμιστών. Ο πολιτικός αυτός ανταγωνισμός οδήγησε στην ανάδειξη του Τσιάνγκ καθώς επιλέχθηκε ως συμβιβαστικός ηγέτης, με την ελπίδα ότι θα ενοποιούσε τους σκληροπυρηνικούς και τα πιο φιλελεύθερα στοιχεία, πράγμα που κατάφερε.

Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης κινεζικής ιστορίας και βρέθηκε στο «τιμόνι» της χώρας σε μια περίοδο που οι ρυθμοί ανάπτυξης έφτασαν σε φρενήρεις ρυθμούς εν μέσω πολιτικών που ενίσχυαν ένα πιο ανοιχτό οικονομικό μοντέλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικονομία της χώρας επί των ημερών του έφτασε σε σημείο τριπλασιασμού του αρχικού της μεγέθους.

Κατάφερε την ειρηνική παράδοση του Χονγκ Κονγκ το 1997 από τη Βρετανία στην Κίνα αλλά επικρίθηκε για την καταστολή της θρησκευτικής αίρεσης Φάλουν Γκονγκ το 1999.

Με πληροφορίες από Reuters και BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ