Πέθανε η σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ

Πέθανε η σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ Facebook Twitter
0

Η σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ πέθανε σε ηλικία 81 ετών.

Σε μια δήλωση στο Instagram, ο οίκος μόδας ανέφερε ότι πέθανε «ήρεμα και περιτριγυρισμένη» από την οικογένειά της.

«Η Βίβιαν Γουέστγουντ πέθανε σήμερα, ήρεμα και περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της, στο Clapham, στο Νότιο Λονδίνο.

»Η Βίβιαν συνέχισε να κάνει τα πράγματα που αγαπούσε, μέχρι την τελευταία στιγμή, σχεδιάζοντας, δουλεύοντας πάνω στην τέχνη της, γράφοντας το βιβλίο της και αλλάζοντας τον κόσμο προς το καλύτερο.

»Έζησε μια καταπληκτική ζωή. Η καινοτομία και ο αντίκτυπός της τα τελευταία 60 χρόνια ήταν τεράστια και θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

»Η Βίβιαν θεωρούσε τον εαυτό της Ταοϊστή. Έγραψε, «Πνευματικό σύστημα Τάο. Ποτέ δεν υπήρχε περισσότερη ανάγκη για τον Τάο από ότι σήμερα. Ο Τάο σου δίνει την αίσθηση ότι ανήκεις στον κόσμο και δίνει σκοπό στη ζωή σου. Σου δίνει μια τέτοια αίσθηση ταυτότητας και δύναμης για να ξέρεις ότι ζεις τη ζωή που μπορείς να ζήσεις και ως εκ τούτου θα έπρεπε να ζεις: χρησιμοποιήστε πλήρως τον χαρακτήρα σας και αξιοποιήστε πλήρως τη ζωή σας στη γη».

»Ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους σαν τη Βίβιαν για να κάνουν μια αλλαγή προς το καλύτερο.» ανέφερε η δήλωση.

Η Βίβιαν Γουέστγουντ, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Vivienne Isabel Swire, θεωρείται το άτομο που έκανε γνωστή τη μόδα του πανκ στο ευρύ κοινό.

Αντισυμβατική, έχει προκαλέσει επανειλημμένα έκπληξη στη διεθνή κοινότητα με τις προκλητικές και πρωτοποριακές της επιλογές της όχι μόνο με τη δική της εμφάνιση αλλά- και κυρίως- με τις δημιουργίες της.

Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1941 στην κομητεία του Ντέρμπισαϊρ στη Βρετανία. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε οικογενειακώς στο Λονδίνο όπου έγινε αρχικά δασκάλα.

Σύντομα όμως την κέρδισε ο κόσμος της μόδας. Το 1969 άνοιξε ένα κατάστημα με την ονομασία «Let it Rock» στην Κίνγκς Ρόουντ του Λονδίνου. Ταυτίστηκε με το κίνημα της πανκ.

Το 1982 άνοιξε νέο κατάστημα και οι διάφορες κολεξιόν που έχει κατά καιρούς λανσάρει εισήγαγαν στη μόδα την έννοια του εξωπραγματικού, καθώς εκτός από την πανκ, πειραματίστηκε και εμπνεύστηκε από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς αλλά και από θεωρίες όπως η ύπαρξη εξωγήινων.

Τιμήθηκε τέσσερις φορές, το 1990, 1992, 1998 και 2003 με εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις για την προσφορά της στο χώρο της μόδας, με αρκετούς επωνύμους να έχουν κατά καιρούς επιλέξει να φορέσουν δημιουργίες τους.

Είχε παντρευτεί τρεις φορές, απέκτησε δυο γιους και μια εγγονή.

Εκτός από τη μόδα υπήρξε και ενεργή ακτιβίστρια. Μία από τις τελευταίες ομιλίες της φέτος, μέσω video, ήταν για την κλιματική αλλαγή με αφορμή την COP27.

«Οι κυβερνήσεις είναι το πρόβλημα, ό,τι κάνουν προκαλεί κλιματική αλλαγή» είχε πει στην καθηλωτική της ομιλία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Διεθνή / Οι «New York Times» διακόπτουν τη συνεργασία τους με συντάκτη που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να γράψει κριτική βιβλίου

Ο συντάκτης και συγγραφέας Άλεξ Πρέστον δήλωσε ότι «έκανε ένα σοβαρό λάθος», αφού ένας αναγνώστης εντόπισε ομοιότητες μεταξύ της κριτικής του και μιας κριτικής που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΡΛΟΤ ΛΟΥΙΣ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Είναι αποφασισμένος να προστατεύσει την Σάρλοτ και τον Λούις από το «σύνδρομο του εφεδρικού»

Η στάση αυτή φαίνεται να επηρεάζεται από την εμπειρία του αδελφού του, πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος έχει μιλήσει ανοιχτά για αυτή τη θέση, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «σκιά» και «plan B»
THE LIFO TEAM