Πέθανε η Λίσμπετ Πάλμε, χήρα του δολοφονημένου πρωθυπουργού Ούλωφ Πάλμε

Πέθανε η Λίσμπετ Πάλμε, χήρα του δολοφονημένου πρωθυπουργού Ούλωφ Πάλμε Facebook Twitter
0

Η Λίσμπετ Πάλμε, χήρα του πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλωφ Πάλμε που δολοφονήθηκε το 1986, πέθανε σε ηλικία 87 ετών όπως ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά της.

Η Πάλμε, είχε αναγνωρίσει επισήμως τον κύριο ύποπτο για τον φόνο, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να επιτύχει την τελεσίδικη καταδίκη του.

Χαρισματικός σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, ο Ούλωφ Πάλμε δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 28 Φεβρουαρίου 1986, σε ηλικία 59 ετών, σ' ένα παγωμένο πεζοδρόμιο στο κέντρο της Στοκχόλμης ενώ επέστρεφε πεζή με τη γυναίκα του, χωρίς σωματοφύλακες, από τον κινηματογράφο.

Πέθανε η Λίσμπετ Πάλμε, χήρα του δολοφονημένου πρωθυπουργού Ούλωφ Πάλμε Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ούλωφ Πάλμε, που δολοφονήθηκε το 1986

Ο δολοφόνος του είχε καταφέρει να διαφύγει παίρνοντας μαζί του το όπλο του εγκλήματος, το οποίο ουδέποτε βρέθηκε.

Τον Ιούλιο του 1989 ένας τοξικομανής αλκοολικός, που είχε ήδη καταδικασθεί για φόνο, κρίθηκε ένοχος, πριν αθωωθεί σε δεύτερο βαθμό μερικούς μήνες αργότερα ελλείψει αποδείξεων.

Η Λίσμπετ Πάλμε είχε αναγνωρίσει ως δολοφόνο του συζύγου της τον Κρίστερ Πέτερσον, όμως η μαρτυρία της αποδυναμώθηκε εξαιτίας παρατυπιών.

Αφού είχε αρχικά ομολογήσει τον φόνο, ο Πέτερσον στη συνέχεια πήρε πίσω την ομολογία του. Πέθανε το 2004.

Η δολοφονία του Ούλωφ Πάλμε παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη και η έρευνα συνεχίζεται: χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταθέσει, δεκάδες άλλοι έχουν αναλάβει την ευθύνη για τον φόνο και ο σχετικός φάκελος καταλαμβάνει ράφια συνολικού μήκους 250 μέτρων.

Υπέρμαχος του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεση, κήνσορας του αμερικανικού επεμβατισμού στη Νότια Αμερική και του νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ, ο Ούλωφ Πάλμε είχε δημιουργήσει πολλούς εχθρούς στο εξωτερικό, αλλά και στη Σουηδία, όπου κύκλοι του στρατού τον θεωρούσαν πιόνι της Σοβιετικής Ένωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM