«Πέρασε η τροπολογία του ελληνικού λόμπι»: Τα τουρκικά ΜΜΕ για το αμερικανικό «μπλόκο» στην πώληση F-16

«Πέρασε η τροπολογία του ελληνικού λόμπι»: Τα τουρκικά ΜΜΕ για το αμερικανικό «μπλόκο» στην πώληση F-16 Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay.
0

«Μουδιασμένα» υποδέχτηκαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την υπερψήφιση στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων της τροπολογίας για το «μπλόκο» στην πώληση αμερικανικών F-16 στην Άγκυρα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του skai.gr, Μανώλη Κωστίδη, τα τουρκικά μέσα σχολίαζαν εχθές πως «πέρασε η τροπολογία του ελληνικού λόμπι, ζητούν να μην παραβιάζουν τα τουρκικά μαχητικά τον ελληνικό εναέριο χώρο».

Σύμφωνα με Τούρκους σχολιαστές με την απόφαση αυτή, αν τελικά περάσει από όλα τα στάδια, αλλάζουν οι ισορροπίες.

«Σας είχαμε αναφέρει για την πρόταση του ελληνικού λόμπι και του μέλους της στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κρις Πάπας. Αυτή η τροπολογία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια. Όμως, όλο αυτό είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και πρέπει να την καταλάβουμε», ανέφερε η παρουσιάστρια του Ηaber Global, Γκιοζντέ Σεκέρ.

«Δε μιλάμε για απαγόρευση, αλλά για όρους πώλησης. Η τροπολογία αναφέρει πως σε περίπτωση που ο Μπάιντεν θέλει να πουλήσει F-16 στην Τουρκία, πρέπει να αποδείξει πως αυτό είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ όπως θα πρέπει να διαβεβαιώσει το Κογκρέσο πως τα συγκεκριμένα μαχητικά δε θα παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας», ανέφερε ο νομικός, Γιουνούς Εμρέ Ερντολέν.

Στο CNN Turk σημειώθηκε ότι «ζητούν από την Τουρκία να μην παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο» και «τώρα πάνε να δώσουν F-35 στην Ελλάδα».

Η παρουσιάστρια του σταθμού, Χαντέ Φιράτ είπε: «Ζητούν ξεκάθαρα βήματα για να δοθούν διαβεβαιώσεις πως τα F-16 δε θα χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. Ξεκάθαρα. Και αυτή η πρόταση έγινε δεκτή με 244 ψήφους και καταψήφισαν 177».

Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι «η πώληση των F-16 εξαρτάται από τον Μπάιντεν» και προσθέτει πως «με την κίνηση του ελληνικού λόμπι τέθηκαν δυο όροι. Με τα συγκεκριμένα μαχητικά να μη γίνονται υπερπτήσες πάνω από τα νησιά του Αιγαίου και να μη χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας».

Παράλληλα, η Cumhurriyet κάνει λόγο για μια «κρίσιμη απόφαση των ΗΠΑ για την πώληση των F-16  στην Τουρκία. Βάζουν όρους σχετικά με την Ελλάδα».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ