Η ανάπτυξη της εθνοφρουράς, για την αντιμετώπιση του χάους στο Καπιτώλιο, αποφασίστηκε έπειτα από συζήτηση του Πενταγώνου με τον Μάικ Πενς και όχι με τον Ντόναλντ Τραμπ.

 

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας, Κρίστοφερ Μίλερ, δήλωσε ότι μίλησε ξεχωριστά με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ, για την κατάσταση στο Καπιτώλιο.

 

«Ενεργοποιήσαμε πλήρως την εθνοφρουρά, προκειμένου να βοηθήσει τις ομοσπονδιακές και τοπικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, που εργάζονται στην ειρηνική αντιμετώπιση της κατάστασης. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε επιπλέον στήριξη, καταλλήλως, όπως ζητείται από τις τοπικές αρχές», συμπλήρωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

 

Νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες ότι αρχικά το Πεντάγωνο απέρριψε το αίτημα να σταλούν στρατιώτες της εθνοφρουράς, για την αντιμετώπιση της εισβολής στο Καπιτώλιο. Όμως, τελικά εστάλησαν ενισχύσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με το NBC, εκεί σπεύδουν επίσης στελέχη του FBI και της μυστικής υπηρεσίας, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.