No.1

Πέδρο Σάντσεθ: Κέρδισε αλλά δεν νίκησε (ακόμα)

Πέδρο Σάντσεθ: Κέρδισε αλλά δεν νίκησε (ακόμα) Facebook Twitter
0

Ποιος: Πέδρο Σάντσεθ, πολιτικός, πρώην γγ του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), πρωθυπουργός της Ισπανίας από τις 1/6/2018, θέση που θα αναλάβει εκ νέου αν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση ύστερα από τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών.


Πού: Στην Ισπανία, μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση και πληθυσμό χώρες της ΕΕ και τις σημαντικότερες οικονομίες της η οποία κατάφερε μεν να ανακάμψει μέχρι έναν βαθμό από τη σχεδόν δεκαετή κρίση που «χτύπησε» κυρίως τον ευρωπαϊκό Νότο, βρίσκεται όμως σε πολιτική αστάθεια εδώ και τουλάχιστον μια τετραετία (κάτι που εντούτοις ελάχιστα επηρεάζει τη λειτουργία Πολιτείας και θεσμών, αντίθετα από ό,τι θα συνέβαινε π.χ. στην Ελλάδα).


Γιατί: Διότι υπό την καθοδήγηση του μόλις 48 ετών πολιτικού αυτού ηγέτη - οι περισσότεροι πρωταγωνιστές της  ισπανικής πολιτικής σκηνής είναι άλλωστε σχετικά νέοι σε ηλικία - το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέλαβε μεν ξανά την πρώτη θέση στις κάλπες (28% και 120 έδρες, έχοντας υποχωρήσει ελαφρά σε σχέση με τα αποτελέσματα του Ιουνίου), όχι όμως και την αυτοδυναμία. Αποτέλεσμα, ο Πέδρο Σάντσεθ, o πρώτος Ισπανός πρωθυπουργός που δεν ορκίστηκε με «φόντο» το Ευαγγέλιο να χρειάζεται μάλλον κάποια... άνωθεν βοήθεια προκειμένου να λύσει το πολύ δύσκολο «παζλ» της δημιουργίας μιας βιώσιμης κυβέρνησης συνασπισμού με προοδευτικό προσανατολισμό.

Στην περίπτωση αυτή πιθανότερος βασικός εταίρος θα είναι οι Podemos που «έπεσαν» μεν κι άλλο (12.84%), παραμένουν όμως υπολογίσιμη πολιτική δύναμη - η προοπτική άλλωστε να τα «βρουν» οι Σοσιαλιστές με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα σχηματίζοντας από κοινού κυβέρνηση, εκτός από απευκταία για πολλούς μοιάζει μάλλον απίθανη. Αν δεν τα καταφέρει, η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές, με την πολιτική αστάθεια να συνεχίζεται και βασικό επωφελούμενο αυτής της κατάστασης την ακροδεξιά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.


Διά ταύτα: Εφόσον τελικά αναλάβει εκ νέου πρωθυπουργός, εκτός από την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάκαμψη θα έχει να επιληφθεί και μια σειρά άλλα, όχι λιγότερο σοβαρά ζητήματα: Τα αποσχιστικά κινήματα με προεξέχον αυτό της Καταλονίας (όπου ο Σάντσεθ «παλαντζάρει» μεταξύ μετριοπάθειας και αυταρχισμού, είναι πάντως σαφώς πιο συνεννοήσιμος από τον Ραχόι και μπορεί εντέλει να συμμαχήσει με τους πολιτικά πιο κοντινούς του ανάμεσα στους αυτονομιστές), τη συνεχιζόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα - παρότι οι Ισπανοί Σοσιαλιστές τη «χρεώθηκαν» λιγότερο από τους ομολόγους τους σε άλλες χώρες που χτύπησε η κρίση, ενώ τους ευνόησε και η κρίση που πέρασε λόγω σκανδάλων το Λαϊκό Κόμμα  παρότι αύξησε αυτή τη φορά ελαφρά τα ποσοστά του -, τις κοινωνικές ανισότητες και την ανεργία (14.2% φέτος) που υποχώρησαν μεν τα τελευταία χρόνια αλλά παραμένουν πρόβλημα.

Την ολοκλήρωση της «αποφραγκοποίησης» επίσης - στην κατεύθυνση της οποίας έκανε ήδη ένα αποφασιστικό βήμα «εξορίζοντας» τη σορό του δικτάτορα Φράνκο από το Μαυσωλείο της «Κοιλάδας των Νεκρών» -, το μεταναστευτικό-προσφυγικό όπου εμφανίζεται αντίθετος στις λογικές της «Ευρώπης-φρούριο» αλλά και την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Vox, μεγάλου κερδισμένου στις κάλπες του Νοεμβρίου (15.9%).

Καθώς μάλιστα οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιβηρική τείνουν να επηρεάζουν ευρύτερα τις ευρωπαϊκές, το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια – πράγμα που είναι και το μεγάλο πολιτικό αλλά και προσωπικό του στοίχημα – παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM