Πέδρο Σάντσεθ: Κέρδισε αλλά δεν νίκησε (ακόμα)

Πέδρο Σάντσεθ: Κέρδισε αλλά δεν νίκησε (ακόμα) Facebook Twitter
0

Ποιος: Πέδρο Σάντσεθ, πολιτικός, πρώην γγ του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), πρωθυπουργός της Ισπανίας από τις 1/6/2018, θέση που θα αναλάβει εκ νέου αν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση ύστερα από τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών.


Πού: Στην Ισπανία, μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση και πληθυσμό χώρες της ΕΕ και τις σημαντικότερες οικονομίες της η οποία κατάφερε μεν να ανακάμψει μέχρι έναν βαθμό από τη σχεδόν δεκαετή κρίση που «χτύπησε» κυρίως τον ευρωπαϊκό Νότο, βρίσκεται όμως σε πολιτική αστάθεια εδώ και τουλάχιστον μια τετραετία (κάτι που εντούτοις ελάχιστα επηρεάζει τη λειτουργία Πολιτείας και θεσμών, αντίθετα από ό,τι θα συνέβαινε π.χ. στην Ελλάδα).


Γιατί: Διότι υπό την καθοδήγηση του μόλις 48 ετών πολιτικού αυτού ηγέτη - οι περισσότεροι πρωταγωνιστές της  ισπανικής πολιτικής σκηνής είναι άλλωστε σχετικά νέοι σε ηλικία - το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέλαβε μεν ξανά την πρώτη θέση στις κάλπες (28% και 120 έδρες, έχοντας υποχωρήσει ελαφρά σε σχέση με τα αποτελέσματα του Ιουνίου), όχι όμως και την αυτοδυναμία. Αποτέλεσμα, ο Πέδρο Σάντσεθ, o πρώτος Ισπανός πρωθυπουργός που δεν ορκίστηκε με «φόντο» το Ευαγγέλιο να χρειάζεται μάλλον κάποια... άνωθεν βοήθεια προκειμένου να λύσει το πολύ δύσκολο «παζλ» της δημιουργίας μιας βιώσιμης κυβέρνησης συνασπισμού με προοδευτικό προσανατολισμό.

Στην περίπτωση αυτή πιθανότερος βασικός εταίρος θα είναι οι Podemos που «έπεσαν» μεν κι άλλο (12.84%), παραμένουν όμως υπολογίσιμη πολιτική δύναμη - η προοπτική άλλωστε να τα «βρουν» οι Σοσιαλιστές με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα σχηματίζοντας από κοινού κυβέρνηση, εκτός από απευκταία για πολλούς μοιάζει μάλλον απίθανη. Αν δεν τα καταφέρει, η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές, με την πολιτική αστάθεια να συνεχίζεται και βασικό επωφελούμενο αυτής της κατάστασης την ακροδεξιά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.


Διά ταύτα: Εφόσον τελικά αναλάβει εκ νέου πρωθυπουργός, εκτός από την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάκαμψη θα έχει να επιληφθεί και μια σειρά άλλα, όχι λιγότερο σοβαρά ζητήματα: Τα αποσχιστικά κινήματα με προεξέχον αυτό της Καταλονίας (όπου ο Σάντσεθ «παλαντζάρει» μεταξύ μετριοπάθειας και αυταρχισμού, είναι πάντως σαφώς πιο συνεννοήσιμος από τον Ραχόι και μπορεί εντέλει να συμμαχήσει με τους πολιτικά πιο κοντινούς του ανάμεσα στους αυτονομιστές), τη συνεχιζόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα - παρότι οι Ισπανοί Σοσιαλιστές τη «χρεώθηκαν» λιγότερο από τους ομολόγους τους σε άλλες χώρες που χτύπησε η κρίση, ενώ τους ευνόησε και η κρίση που πέρασε λόγω σκανδάλων το Λαϊκό Κόμμα  παρότι αύξησε αυτή τη φορά ελαφρά τα ποσοστά του -, τις κοινωνικές ανισότητες και την ανεργία (14.2% φέτος) που υποχώρησαν μεν τα τελευταία χρόνια αλλά παραμένουν πρόβλημα.

Την ολοκλήρωση της «αποφραγκοποίησης» επίσης - στην κατεύθυνση της οποίας έκανε ήδη ένα αποφασιστικό βήμα «εξορίζοντας» τη σορό του δικτάτορα Φράνκο από το Μαυσωλείο της «Κοιλάδας των Νεκρών» -, το μεταναστευτικό-προσφυγικό όπου εμφανίζεται αντίθετος στις λογικές της «Ευρώπης-φρούριο» αλλά και την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Vox, μεγάλου κερδισμένου στις κάλπες του Νοεμβρίου (15.9%).

Καθώς μάλιστα οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιβηρική τείνουν να επηρεάζουν ευρύτερα τις ευρωπαϊκές, το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια – πράγμα που είναι και το μεγάλο πολιτικό αλλά και προσωπικό του στοίχημα – παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM
Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM
Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM
Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Διεθνή / Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υπερτουρισμό και πώς εξηγείται το φαινόμενο; Πώς (και αν) επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και πώς οι τοπικές κοινωνίες;
LIFO NEWSROOM
Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Διεθνή / Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Η 29χρονη φέρεται να προσπάθησε να πραγματοποιήσει προσπέραση ενώ κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πριν καταλήξει σε έναν γκρεμό ύψους περίπου 107 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Διεθνή / Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να επανεξετάσει το χορηγηθέν καθεστώς «πρόσφυγα» σε Σύρους πολίτες και να ανακαλεί για όσα από αυτά έχουν εκλείψει οι λόγοι χορήγησής τους
LIFO NEWSROOM