Παρέμβαση Πομπέο για την Αγία Σοφία: Να παραμείνει μουσείο

Παρέμβαση Πομπέο για την Αγία Σοφία: Να παραμείνει μουσείο Facebook Twitter
EPA
0

Παρέμβαση για την Αγία Σοφία έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας για το θέμα.

«Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί ως μουσείο την Αγία Σοφία, ως παράδειγμα της δέσμευσής της στον σεβασμό των θρησκευτικών παραδόσεων και της ποικίλης ιστορίας που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη σε όλους», δήλωσε ο Μάικ Πομπέο.

Παράλληλα όμως ο Μάικ Πομπέο τόνισε ότι μια αλλαγή στον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας θα θεωρηθεί από τις ΗΠΑ ως «υποβάθμιση της κληρονομιάς αυτού του αξιοσημείωτου κτιρίου», αλλά και της «ανυπέρβλητης ικανότητάς του» να γεφυρώνει ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις.

Αναλυτικά η δήλωση του Μάικ Πομπέο

«Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει χαρακτηρίσει την Αγία Σοφία ως μουσείο- αναγνωρισμένο επίσημα από την UNESCO ως μέρος των ιστορικών περιοχών της Κωνσταντινούπολης που αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς- με εξαιρετικό τρόπο εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί ως μουσείο την Αγία Σοφία, ως παράδειγμα της δέσμευσής της στον σεβασμό των θρησκευτικών παραδόσεων και της ποικίλης ιστορίας που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη σε όλους.

Αυτός ο ξεχωριστός χώρος είναι μια απόδειξη θρησκευτικής έκφρασης και καλλιτεχνικής και τεχνικής ευφυΐας, που αντικατοπτρίζεται στην πλούσια και σύνθετη ιστορία του, 1.500 χρόνων. Επιπλέον, ο χαρακτήρας του χώρου ως μουσείο έχει επιτρέψει σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να το επισκεφθούν και να αναλογιστούν αυτό το έξοχο επίτευγμα.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι μια αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα υποβαθμίσει την κληρονομιά αυτού του αξιοσημείωτου κτιρίου και την ανυπέρβλητη ικανότητά του- τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο- να υπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ αναγκαία γέφυρα ανάμεσα σε εκείνους με διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις και κουλτούρες. Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Τουρκίας σε μια ευρεία γκάμα ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης θρησκευτικών και πολιτιστικών χώρων».

Η τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ήρθε έπειτα από διαδοχικές παρεμβάσεις που είχε κάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το τελευταίο διάστημα για το θέμα. Αρχικά, είχε γίνει αναφορά στην Αγία Σοφία στην ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τις θρησκευτικές ελευθερίες, κάτι που εξόργισε την Άγκυρα.

Στη συνέχεια, τόσο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο και ο επικεφαλής της υπηρεσίας για θέματα διεθνούς θρησκευτικής ελευθερίας- πρέσβης Σάμουελ Μπράουνμπακ- είχαν καλέσει την Τουρκία να μην αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Το ανώτατου δικαστήριο της Τουρκίας αναμένεται να συνεδριάσει αύριο, Πέμπτη, για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, με αφορμή το αίτημα δύο ΜΚΟ να μετατραπεί σε τέμενος. Αντίστοιχες προσφυγές είχαν απορριφθεί στο παρελθόν. Όμως, το τελευταίο διάστημα τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και στελέχη της κυβέρνησής του κάνουν συνεχώς δηλώσεις για το ζήτημα και ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε απερίφραστα ότι η Αγία Σοφία πρέπει να λειτουργήσει ως τέμενος.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Καμάλα Χάρις δηλώνει ότι σκοπεύει να κερδίσει την υποψηφιότητα για την προεδρία

Διεθνή / Η Καμάλα Χάρις δηλώνει ότι σκοπεύει να κερδίσει την υποψηφιότητα για την προεδρία

«Τους τελευταίους μήνες, ταξίδεψα σε όλη τη χώρα, μιλώντας με Αμερικανούς για την ξεκάθαρη επιλογή που έχουμε σε αυτήν την σημαντική εκλογική αναμέτρηση» δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM