Παρέμβαση ΗΠΑ και ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού- Υπέρ της επανένωσης οι θρησκευτικοί της ηγέτες

Παρέμβαση ΗΠΑ και ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού- Υπέρ της επανένωσης οι θρησκευτικοί της ηγέτες Facebook Twitter
0

Έκκληση στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και στις εγγυήτριες δυνάμεις «να συνεργαστούν πλήρως και να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών με ειλικρινές πνεύμα καλής θέλησης και συμβιβασμού» απευθύνουν οι ΗΠΑ, με την ευκαιρία της έναρξης αύριο στο Κραν Μοντανά, της διάσκεψης για το Κυπριακό.

Την έκκληση διατύπωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι, με συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η οποία χαρακτήρισε την διάσκεψη ως «την καλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες για επίλυση του Κυπριακού». Η κυρία Ντόχερτι πρόσθεσε, πως «η ώρα της δράσης θα είναι αυτή την εβδομάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Για το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στη διαδικασία των συνομιλιών, η κυρία Ντόχερτι είπε ότι υποστηρίζουν και είναι έτοιμες να ενεργήσουν με τον κατάλληλο τρόπο στον κατάλληλο χρόνο για να βοηθήσουν τους δύο ηγέτες και τα Ηνωμένα Έθνη. Για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, η πρέσβειρα των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο για συνεργασία, σημειώνοντας ότι «αυτό αποτέλεσε πηγή εντάσεων στην περιοχή και αλλού». Καταλήγοντας, η κ. Ντόχερτι χαρακτήρισε την Κύπρο στρατηγικό και σταθερό εταίρο σε μια ασταθή περιοχή.

Υπέρ της επανένωσης της Κύπρου και της λήξης του "απαράδεκτου στάτους κβο" οι θρησκευτικοί της ηγέτες

 

«Όλοι έχουν την ιστορική ευθύνη να διασφαλίσουν ότι η πολιτική διαμάχη θα επιλυθεί και το νησί θα επανενωθεί», τονίζουν οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου, σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο για το Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό (RTCYPP).

Στην δήλωση με την ευκαιρία της έναρξης αύριο της διάσκεψης για την Κύπρο, αναφέρεται πως «οι πέντε θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου που εργάζονται από κοινού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη από το 2011, μέσα στα πλαίσια του θρησκευτικού διαλόγου στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, προσεύχονται για ένα επιτυχές αποτέλεσμα που θα διασφαλίζει το τέλος του ανεπίτρεπτου στάτους κβο και θα συνεπάγεται το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και την ιδιαίτερη ταυτότητα και ακεραιότητα και της μιας και της άλλης πλευράς».

Στον θρησκευτικό διάλογο συμμετέχουν ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο Μουφτής Ταλίπ Αταλάι, οι αρχιεπίσκοποι των Εκκλησιών των Μαρωνιτών και των Αρμενίων, Γιουσέφ Σουγιέφ και Χορέν Ντοχραματζιάν, αντίστοιχα, και ο επικεφαλής της Λατινικής Καθολικής Εκκλησίας της Κύπρου και της Αποστολικής Αντιπροσωπείας, Αιδεσιμότατος Ζέρσι Κρατζ. Όλοι στην δήλωση εκφράζουν την πεποίθηση ότι «μια λύση πρέπει να βασίζεται σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου».

Επίσης, εκφράζουν την πεποίθηση πως «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή από την επικοινωνία, τη συνεργασία, και τη συνύπαρξη, για να διασφαλιστεί πως η Κύπρος θα καταστεί ένας παράδεισος ειρήνης με δικαιοσύνη, όπου η θρησκεία δεν θα είναι πλέον θύμα μιας πολιτικής διαμάχης και Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και άτομα άλλων θρησκειών, θα ζουν, θα εργάζονται και θα ασκούν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα πλάι-πλάι με πλήρη ελευθερία και αρμονία».

ΓΓ του ΟΗΕ: Ευκαιρία για το Κυπριακό η διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά

 

Χωρίς αναφορά στο κατά πόσο τελικά θα μεταβεί στις 30 του μηνός, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας για την διάσκεψη για το Κυπριακό, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάνει έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους «να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία που παρουσιάζεται».

Με γραπτή δήλωση εκπροσώπου του, ο Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει ότι τον Ιανουάριο είχε το προνόμιο να συγκαλέσει τη διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία «σηματοδότησε ένα ιστορικό βήμα στις προσπάθειες για την υπέρβαση δεκαετιών διαίρεσης». Προσθέτει ότι σήμερα είναι ενθαρρυμένος από τη συνέχιση της διάσκεψης και χαιρετίζει τη στάση που επέδειξαν όλοι οι συμμετέχοντες στη λήψη «αυτού του αποφασιστικού βήματος».

Ο κ. Γκουτέρες επισημαίνει ότι η ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου «είναι τελικά ενώπιον όλων» και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να την εκμεταλλευτούν, «κυρίως για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εκφράζει τη σταθερή δέσμευσή του να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια και προτρέπει όλους τους συμμετέχοντες να επιδείξουν τη βούληση και την ηγετική ικανότητα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση μιας συνολικής διευθέτησης.

Ν. Αναστασιάδης: Απαράδεκτες οι απειλές ότι εάν δεν λυθεί τώρα το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ

 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να κατανοήσει ότι όσο παραμένουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και ο στρατός στην Κύπρο τόσο πιο εύκολες θα είναι οι παρεμβάσεις από εκείνους, που θα ελέγχουν τον στρατό.


Σε συνέντευξη στο ΡΙΚ, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε απαράδεκτο και αδιανόητο το γεγονός ότι ακούγονται απειλές πως «εάν δεν λυθεί τώρα το Κυπριακό, δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ».


«Έχω την εντύπωση ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μην απογοητεύσουμε τον κυπριακό λαό, είτε Ελληνοκυπρίους είτε Τουρκοκύπριους, με την αποτυχία να επιτευχθεί απλώς πρόοδος» ανέφερε και επισήμανε πως «απαιτούνται βήματα ώστε να πλησιάσουμε στο τέλος και να επιτευχθεί λύση αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες». Μια λύση, τόνισε, που να μην δημιουργεί νικητές και να αφήνει ηττημένους.


Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι δεν θα σχολιάσει οτιδήποτε αφορά ένα έγγραφο (σ.σ: του Έσπεν 'Αιντε) που δεν έχει υπόσταση, αλλά θα επικεντρώσει την προσοχή του στις προσπάθειες και στην ελπίδα ότι «επιτέλους έφθασε η ώρα επανένωσης της πατρίδας».


Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.


Διαμήνυσε, επίσης, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση λύση γιατί, όπως εξήγησε, «υπάρχει ο κανόνας ότι τίποτε δεν συμφωνείται εάν δεν συμφωνηθούν όλα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίστα με «woke» ανώτερους στρατιωτικούς προς αποστρατεία μετά την ορκωμοσία Τραμπ

Διεθνή / Λίστα με «woke» ανώτερους στρατιωτικούς προς αποστρατεία μετά την ορκωμοσία Τραμπ

Γυναίκα αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στοχοποιήθηκε επειδή σε εκδήλωση για την Ημέρα Ισότητας των Γυναικών το 2015 είπε ότι «η ποικιλομορφία είναι η δύναμή μας»
LIFO NEWSROOM
Παναγία των Παρισίων: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Παναγία των Παρισίων: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου θα παρευρεθεί στην τελετή «εξ ονόματος του Ηνωμένου Βασιλείου», και θα έχει συνάντηση τόσο με την Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Τζιλ Μπάιντεν όσο και με τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM