LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Παρελθόν οι φωτογραφίες γυμνόστηθων γυναικών στον βρετανικό Τύπο

Παρελθόν οι φωτογραφίες γυμνόστηθων γυναικών στον βρετανικό Τύπο Facebook Twitter
0

Παρελθόν αποτελούν πλέον οι φωτογραφίες γυμνόστηθων γυναικών από τον  Βρετανικό Τύπο.


Η εφημερίδα Daily Star, η μοναδική ταμπλόιντ που εξακολουθούσε να δημοσιεύει φωτογραφίες γυμνόστηθων μοντέλων στην 3η σελίδα της, αποφάσισε να σταματήσει αυτήν την πρακτική που για χρόνια ήταν το «σήμα κατατεθέν» του λαϊκού, κουτσομπολίστικου Τύπου στη Βρετανία.

Η διεύθυνση της εφημερίδας επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να δημοσιεύει ολοσέλιδες φωτογραφίες γυναικών όμως, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των αναγνωστών της, δεν θα είναι πλέον ημίγυμνες.

Η απόφαση αυτή χαιρετίστηκε από γυναικείες οργανώσεις ενώ ένας ειδικός αναλυτής των μέσων ενημέρωσης τόνισε ότι αντικατοπτρίζει τη σαρωτική αλλαγή στην κουλτούρα.

«Είναι εντυπωσιακό που μια εφημερίδα πανεθνικής κυκλοφορίας έβρισκε χώρο για αυτό το ξεπερασμένο περιεχόμενο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», σχολίασε η Ρέιτσελ Κράις, η συνδιευθύντρια της οργάνωσης Συνασπισμός για τον τερματισμό της βίας σε βάρος γυναικών.

«Αλλά η σεξουαλικοποίηση και αντικειμενικοποίηση των γυναικών και των κοριτσιών στις ταμπλόιντ συνεχίζεται, τόσο στις εικόνες που χρησιμοποιούνται όσο και στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται σοβαρά θέματα που αφορούν τις γυναίκες», εξήγησε.

«Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι μια ένδειξη προόδου», πρόσθεσε η Κράις.

Η εφημερίδα Sun ήταν η πρώτη βρετανική ταμπλόιντ που άρχισε την παράδοση να δημοσιεύει καθημερινά τη φωτογραφία μιας γυμνόστηθης γυναίκας στην 3η σελίδα της, τη δεκαετία του 1970. Πολύ σύντομα την ακολούθησαν και άλλες εφημερίδες.

Σταδιακά όμως ο Τύπος εγκατέλειψε αυτή τη συνήθεια, αντιμέτωπος με την κριτική εκείνων που υποστήριζαν ότι ήταν μειωτικό για τις γυναίκες και ενθάρρυνε την αντικειμενικοποίησή τους.

Η Daily Star ήταν η τελευταία ταμπλόιντ που εξακολουθούσε να δημοσιεύει τέτοιες φωτογραφίες, αφού η Sun είχε σταματήσει, χωρίς τυμπανοκρουσίες, από το 2015.

«Πιστεύω ότι ήταν αναχρονισμός επειδή ζούσε σε άλλες εποχές απ' ότι στην περίοδο που ξεκίνησε» αυτή η πρακτική, είπε ο αναλυτής μέσων ενημέρωσης Ρόι Γκρινσλέιντ.

«Οι γυναίκες δεν το θεωρούν διασκεδαστικό να τις αντικειμενοποιούν και, όπως έδειξε το κίνημα #MeToo, ζούμε σε έναν καινούριο κόσμο και οι γυναίκες δεν ανέχονται αυτές τις βλακείες», πρόσθεσε.

Ο Γκρινσλέιντ παρατήρησε πως όταν η Sun σταμάτησε να δημοσιεύει φωτογραφίες ημίγυμνων γυναικών δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη διαφορά στις πωλήσεις, κάτι που σημαίνει ότι η πρακτική αυτή ίσως να ήταν και «αντιπαραγωγική» για τους ιδιοκτήτες.

Η ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων σημαίνει άλλωστε ότι όσοι θέλουν να δουν τέτοιες εικόνες είναι πιο πιθανό να τις αναζητήσουν στο διαδίκτυο.

Ο ιδιοκτήτης της Daily Star Ρίτσαρντ Ντέσμοντ –στον οποίο ανήκαν και αρκετά πορνογραφικά έντυπα– την πούλησε πρόσφατα στον όμιλο Reach PLC που εκδίδει την Daily Mirror.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters Thomson Foundation

Διεθνή
0

LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

BRITNEY SPEARS ΣΥΛΛΗΨΗ

Διεθνή / Ελεύθερη η Britney Spears: Η κίνηση μετά τη σύλληψή της - «Χρειάζεται βοήθεια» λέει εκπρόσωπός της

Νέες πληροφορίες από την αστυνομία της Καλιφόρνια που τη συνέλαβε - «Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για μια αλλαγή που πρέπει να συμβεί στη ζωή της», είπε εκπρόσωπός της
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα χαμένα έγγραφα του FBI που σχετίζονται με τις κατηγορίες εναντίον Τραμπ

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα του FBI που συνδέουν τον Τραμπ με υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν σημειώματα από συνέντευξη γυναίκας, που ισχυρίζεται ότι είχε υποστεί κακοποίηση από τον τότε επιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM
Κιρ Στάρμερ: «Ο καλύτερος δρόμος για το Ιράν είναι να διαπραγματευτεί συμφωνία»

Διεθνή / Κιρ Στάρμερ: «Ο καλύτερος δρόμος για το Ιράν είναι να διαπραγματευτεί συμφωνία»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπερασπίζεται την απόφαση να μην συμμετάσχει στις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ και δηλώνει ότι η χώρα κάνει «ό,τι μπορεί» για να αποκλιμακώσει την κατάσταση
THE LIFO TEAM