Παραμένει η διπλωματική ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - HΠΑ

Παραμένει η διπλωματική ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - HΠΑ Facebook Twitter
EPA
0

Η νεότερη κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας με αφορμή την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον συνεχίζεται παρά τις προσπάθειες των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.


Οι επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ και της Τουρκίας επιχείρησαν, χωρίς επιτυχία, να αναζητήσουν μία οδό συνεργασίας, μετά τις αμερικανικές κυρώσεις σε δύο υπουργικά στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν.

Επωφελούμενοι της κοινής τους συμμετοχής στη Διάσκεψη Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη, ο Μάικ Πομπέο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν το πρωί για να εξετάσουν τρόπους αποσόβησης της νέας σοβαρής διπλωματικής κρίσης που έχει ξεσπάσει.

Αφορμή της ασυνήθιστης διένεξης ανάμεσα σε δύο νατοϊκές χώρες είναι ο αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, που βρίσκεται πλέον σε κατ´ οίκον κράτηση στη Σμύρνη, κατηγορούμενος για τρομοκρατική δράση.

Συνάντηση στη σκιά μιας «σοβαρής κρίσης»

Η συνάντηση Πομπέο - Τσαβούσογλου διήρκεσε 40 λεπτά και από τις δηλώσεις του Μ. Τσαβούσογλου προκύπτει ότι διατυπώθηκαν από αμφότερους τα θέματα που προκαλούν δυσαρέσκεια.

Ο κ. Τσαβουσογλου φέρεται να είπε στον κ. Πομπέο ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα με την γλώσσα των απειλών και τις κυρώσεις.

«Πιστεύουμε ότι αυτό έγινε κατανοητό» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «Διατυπώσαμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν με εποικοδομητική γλώσσα».


Ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ εποικοδομητική» και πρόσθεσε ότι από κοινού με τον ομόλογό του συμφωνήσαν να κάνουν βήματα για την επίλυση των προβλημάτων. Από την πλευρά του ο κ. Πομπέο ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις δείχνουν πόσο σοβαρή υπόθεση είναι για τις ΗΠΑ η άρση του κατ' οίκον περιορισμού του πάστορα Μπράνσον.


Η διμερής κρίση, που μάλιστα επιδεινώθηκε χθες με την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας, επηρεάζει πάντως και την τουρκική λίρα, η οποία υποχώρησε έναντι του δολαρίου.

Έντονες ήταν επίσης οι αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα αλλά και από μη κυβερνητικούς φορείς στην χώρα, οι οποίοι καταδίκασαν τις κυρώσεις.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM