Την παραίτησή τους υπέβαλαν δύο από τους κορυφαίους συμβούλους της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά την αποτυχία των Συντηρητικών να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης.

 

Ο Νικ Τίμοθι, ο ένας από τους προσωπάρχες της Μέι, ανέφερε στον ιστότοπο ConservativeHome ότι υπέβαλε την παραίτησή του την Παρασκευή.

 

Το BBC μετέδωσε ότι το παράδειγμά του ακολούθησε και η Φιόνα Χιλ, είδηση που επιβεβαίωσε και ένας εκπρόσωπος του κόμματος.

 

«Η αιτία για αυτό το απογοητευτικό αποτέλεσμα δεν ήταν η έλλειψη υποστήριξης προς την Τερέζα Μέι και τους Συντηρητικούς αλλά μια αναπάντεχη άνοδος των Εργατικών», ανέφερε ο Τίμοθι. «Αναλαμβάνω την ευθύνη για το δικό μου ρόλο σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, που ήταν η επίβλεψη του πολιτικού προγράμματός μας. Μετανιώνω ιδιαίτερα για την απόφαση να μην περιληφθεί ένα ανώτατο και ένα κατώτατο όριο στην πρότασή μας που αφορούσε το πώς θα αντιμετωπίσουμε το αυξημένο κόστος της κοινωνικής φροντίδας», πρόσθεσε.

 

Ο Τίμοθι και η Χιλ ήταν υπεύθυνοι για την προεκλογική εκστρατεία των Συντηρητικών που χαρακτηρίστηκε «καταστροφική» από πολλούς βουλευτές του κόμματος. Πολλά βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι κορυφαία στελέχη των Συντηρητικών απαίτησαν από τη Μέι να τους απομακρύνει για να αποφύγει μια ανοιχτή «ανταρσία».

 

Η Φιόνα Χιλ και ο Νικ Τίμοθι ήταν σύμβουλοι της Μέι από την εποχή που εκείνη ήταν υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, μεταξύ 2010-16.

 

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Συντηρητικών και DUP

 

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Συντηρητικών και DUP για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού ο Γκάβιν Γουίλιαμσον, βουλευτής και εκ των κορυφαίων στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, βρίσκεται ήδη στο Μπέλφαστ για συνομιλίες με την ηγεσία του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Press Association, που μετέδωσε την πληροφορία αυτή, οι συνομιλίες αυτές θα επικεντρωθούν στο πώς το βορειοϊρλανδικό συντητηρικό κόμμα μπορεί να παράσχει στήριξη στη νέα κυβέρνηση.

 

Οι Συντηρητικοί δεν εξασφάλισαν την αυτοδυναμία στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου και το DUP δηλώνει πρόθυμο να συνεργαστούν ώστε από κοινού να παράσχουν «σταθερότητα στη χώρα».

 

Νωρίτερα, πάντως, ένας εκπρόσωπος της Μέι είχε αρνηθεί να απαντήσει σε ερώτηση για το πότε θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κομμάτων.