Πάνω από 150 μέλη της Καθολικής Εκκλησίας κακοποίησαν σεξουαλικά τουλάχιστον 600 παιδιά στο Μέριλαντ

Πάνω από 150 μέλη της Καθολικής Εκκλησίας κακοποίησαν σεξουαλικά τουλάχιστον 600 παιδιά στο Μέριλαντ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Getty Images
0

«Φρικιαστικές και επανειλημμένες» σεξουαλικές κακοποιήσεις τουλάχιστον 600 παιδιών φέρεται να διέπραξαν πάνω από 150 μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας,  από το 1940 ως το 2002 στην πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ, αποκάλυψε η εισαγγελία, καταγγέλλοντας «συνέργεια» και συγκάλυψη από μέρους της ιεραρχίας της εκκλησίας.

Σε σχετική έκθεση αναφέρεται πως ιερωμένοι και μέλη του προσωπικού της αρχιεπισκοπής «επιδόθηκαν σε φρικιαστικές και επανειλημμένες κακοποιήσεις των πιο ευάλωτων παιδιών της κοινότητάς τους, ενώ η ηγεσία της αρχιεπισκοπής έκανε τα στραβά μάτια».

Το έγγραφο αφορά την αρχιεπισκοπή της Βαλτιμόρης, κοντά στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον και προέκυψε από έρευνα που άρχισε να διενεργείται το 2018, όπως και σε άλλες πολιτείες, στον απόηχο πολύκροτης έρευνας στην Πενσιλβάνια.

Μεγαλύτερος ο αριθμός θυμάτων- Καταγγέλλουν «συνεργία» της εκκλησιαστικής ιεραρχίας

Στο έγγραφο κατονομάζονται 156 ιερωμένοι και μέλη του προσωπικού, που φέρεται να διέπρατταν συστηματικά σεξουαλική κακοποίηση 600 και πλέον παιδιών. Όμως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι «αναμφίβολα πολύ πιο υψηλός», τόνισαν οι αρχές, σημειώνοντας ωστόσο ότι συγκριτικά μικρό ποσοστό των υποθέσεων αφορά βιασμούς.

Επιμένουν στη «συνέργεια» της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, που «αρνήθηκε να λάβει υπόψη τις κατηγορίες για σεξουαλική βία σε βάρος παιδιών».

«Όταν πλέον γινόταν αδύνατο να το αρνείται, η εκκλησία περιοριζόταν να μεταθέτει τα πρόσωπα που κατηγορούνταν, σε θέσεις στις οποίες ενίοτε εργάζονταν εκ νέου κοντά σε παιδιά», υπογραμμίζει η εισαγγελία. Το κείμενο επισημαίνει (σελ. 9 κ.ε.) ότι έγγραφα της εκκλησίας αποκαλύπτουν πως η αρχιεπισκοπή «ανησυχούσε περισσότερο για την αποφυγή οποιουδήποτε σκανδάλου ή αρνητικής δημοσιότητας παρά για την προστασία των παιδιών».

Η έκθεση της εισαγγελίας, παρότι επίσημη, δεν αποτελεί, ούτε συνεπάγεται, άσκηση διώξεων.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο αρχιεπίσκοπος Γουίλιαμ Λόρι εξέφρασε την «ειλικρινή συγγνώμη» του στα θύματα, αναγνωρίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «διαπράχθηκαν σατανικές πράξεις».

Υποσχέθηκε πως αυτή η «καταδικαστέα περίοδος» στην ιστορία της αρχιεπισκοπής του «δεν θα συγκαλυφθεί, ούτε θα ξεχαστεί», διαβεβαιώνοντας πως εφαρμόστηκαν «ριζοσπαστικές αλλαγές» από τα τέλη των χρόνων του 1990 για να «τερματιστεί αυτή η μάστιγα».

Το σκάνδαλο της Πενσιλβάνια: Τουλάχιστον 1.000 παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Το 2018, έρευνα της εισαγγελίας στην Πενσιλβάνια έφερε στο φως υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από 300 και πλέον ιερωμένους-«αρπακτικά», με τουλάχιστον 1.000 θύματα, που συγκαλύφθηκαν από την εκκλησία.

Η έκθεση εκείνη είχε προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ, προτού άλλες πολιτείες ανακαλύψουν, με τη σειρά τους, πως υπήρχαν χιλιάδες επιπλέον θύματα.

Για την έρευνά του, το γραφείο της εισαγγελίας του Μέριλαντ βασίστηκε σε χιλιάδες έγγραφα, καταθέσεις θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των προσώπων που κατηγορούνται για τις υποθέσεις κατονομάζεται. Όμως οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους έχουν πλέον πεθάνει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM