Κορυφαίο πανεπιστήμιο της Ρωσίας κάλυψε γυμνά αγάλματα που βρίσκονται στους χώρους του ενόψει της επίσκεψης ιερέων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε μια κίνηση που πυροδότησε έντονη διαμάχη μεταξύ κληρικών. 

 

Τα κλασικά γυναικεία και ανδρικά αγάλματα κοσμούν από καιρό το φουαγιέ της Novosibirsk State Academy of Architecture and Fine Arts. Ωστόσο το θέαμα θεωρήθηκε «ριψοκίνδυνο» για τους ιερωμένους που θα επισκέπτονταν το χώρο, προκειμένου να παραστούν σε μια συνάντηση, οπότε καλύφθηκαν. Η σχετική «λογοκρισία» φέρεται μάλιστα να τους ευχαρίστησε δεόντως. 

 

 

Σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν φαίνονται τα σώματα των αγαλμάτων καλυμμένα με ένα πορτοκαλί ύφασμα, πιασμένο με συνδετήρες, το οποίο άφηνε όμως ακάλυπτο το κεφάλι. 

 

Πανεπιστήμιο στη Ρωσία κάλυψε γυμνά αγάλματα με ύφασμα επειδή θα έκαναν επίσκεψη Ορθόδοξοι ιερείς

 

Πανεπιστήμιο στη Ρωσία κάλυψε γυμνά αγάλματα με ύφασμα επειδή θα έκαναν επίσκεψη Ορθόδοξοι ιερείς

 

Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου, το οποίο έχει υψηλό κύρος στη Ρωσία, αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την κίνηση. «Γιατί έπρεπε να τα καλύψουμε; Δεν μπορώ να σας το πω», απάντησε. Άτομο που βρέθηκε εκεί όμως ανέφερε πως τα αγάλματα καλύφθηκαν λίγο πριν την επίσκεψη των ιερέων για «να μην πληγωθούν τα αισθήματά τους». 

 

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Alexander Matruk, που ήταν ανάμεσα στους συμμετέχοντες, υποστήριξε την κίνηση. «Γιατί είναι εδώ αυτά τα αγάλματα; Τι εξυπηρετούν; Την τέχνη; Και τι έγινε, που αυτό είναι τέχνη; Ο κόσμος έχει διαφορετική αντίληψη του τι σημαίνει τέχνη. Νομίζω πως οι υπεύθυνοι του πανεπιστημίου έκαναν το σωστό δίνοντας εντολή να καλυφθούν τα αγάλματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα γυμνά αγάλματα θα «ενοχλούσαν» τους ιερείς. 

 

Πανεπιστήμιο στη Ρωσία κάλυψε γυμνά αγάλματα με ύφασμα επειδή θα έκαναν επίσκεψη Ορθόδοξοι ιερείς

 

Μόλις αποχώρησαν οι ιερείς, τα υφάσματα αφαιρέθηκαν από τα αγάλματα και το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε πως «επέστρεψαν στο κανονικό» τους. 

 

Βέβαια η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κράτησε αποστάσεις από το συμβάν, καταδικάζοντας την πρωτοβουλία του πανεπιστημίου αλλά και τις αντιδράσεις των ιερέων. Ο εκπρόσωπος τύπου δήλωσε πως το πανεπιστήμιο «το παρατράβηξε» καλύπτοντας τα αγάλματα προκειμένου να προστατεύσει τους ιερείς από την «ντροπή». «Η Εκκλησία δεν έχει την απαίτηση κορυφαία μουσεία να καλύπτουν τα αγάλματα κάθε φορά που κάνει επίσκεψη κάποιος ιερέας», είπε ο Vladimir Legoida. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr