Πανδημία: Ο κορωνοϊός ήταν η πρώτη αιτία θανάτου στην ΕΕ την περασμένη εβδομάδα

Πανδημία: Ο κορωνοϊός ήταν η πρώτη αιτία θανάτου στην ΕΕ την περασμένη εβδομάδα Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η νόσος Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός ήταν η πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα, όπως έκανε γνωστό σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. 

«Η πανδημία παραμένει σοβαρή. Με περίπου 3.000 θανάτους καθημερινά, η Covid-19 ήταν η πρώτη αιτία θανάτου [....] Τα νοσοκομεία παραμένουν υπό πίεση και σε κάποιες περιοχές οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι γεμάτες», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του καλοκαιριού στην άρση των μέτρων.

«Ξέρω ότι οι ιδιοκτήτες μαγαζιών, οι μπάρμαν και οι σερβιτόροι των εστιατορίων θέλουν να τελειώσουν οι περιορισμοί. Αλλά πρέπει να μάθουμε από το καλοκαίρι και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Η πρόωρη χαλάρωση ενέχει πολύ μεγάλο ρίσκο για ένα τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε. 

«Πριν από εβδομάδες είπα ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Και ναι. Θα είναι πιο ήσυχα. Αυτό είναι επίσης ένα ζήτημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών». 

Κατά την ίδια, οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες μπορεί να έχουν εμβολιαστεί πριν το τέλος Δεκεμβρίου με την Κομισιόν να έχει εξασφαλίσει ήδη συμβόλαια με έξι εταιρείες. «Υπάρχει επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ. Τα εμβόλια είναι σημαντικά αλλά αυτό που μετρά είναι εμβολιασμοί», υπογράμμισε η Φον Ντερ Λάιεν που ζήτησε από τα κράτη να προετοιμαστούν άμεσα. 

«Μιλάμε για εκατομμύρια σύριγγες και αλυσίδα ψύξης (σ.σ για εμβόλια που πρέπει να διατηρηθούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όπως της Pfizer στους -75 βαθμούς Κελσίου), κέντρα εμβολιασμού, εκπαίδευση του προσωπικού. Εν ολίγοις τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμαστούν για την ανάπτυξη εκατομμυρίων δόσεων. Γιατί αυτό είναι το «εισιτήριό» μας για να τελειώσουμε την πανδημία»

Επικεφαλής γιατρός της Moderna: Το εμβόλιο δεν ανακόπτει απαραίτητα από τη μετάδοση του ιού

Ενώ οι προετοιμασίες συνεχίζονται, ο επικεφαλής ιατρός της εταιρίας βιοτεχνολογίας Moderna ξεκαθάρισε πως το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ενδέχεται να μην εμποδίζει όσους μολύνονται από τον ιό να τον μεταδίδουν σε άλλους.

Η Moderna ήταν η δεύτερη εταιρία που ανακοίνωσε ότι εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 94,5% κατά του κορωνοϊού, που πρακτικά σημαίνει ότι σχεδόν 95 από τα 100 άτομα που εμβολιαστούν, θα είναι προστατευμένα απέναντι στην COVID-19. Η Pfizer έχει επίσης ανακοινώσει εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 95%. 

Όπως και τα περισσότερα εμβόλια, εκείνο της Moderna δεν σκοτώνει τον κορωνοϊό, αν τον εισπνεύσουμε. Αντίθετα έχει σχεδιαστεί με στόχο να εμποδίσει τον ιό να προσκολληθεί σε υποδοχείς των κυττάρων του οργανισμού, που του επιτρέπουν να εισέλθει σ' αυτά και να αναπαραχθεί.

«Να μην αλλάξουμε συμπεριφορά»

 

Σε συνέντευξη στο Axios, ο Ταλ Ζακς προέτρεψε τους Αμερικανούς να μην «παρερμηνεύσουν» τα υποσχόμενα αποτελέσματα των δοκιμών του εμβολίου. Όπως είπε, παρόλο που το εμβόλιο της Moderna όντως δείχνει να εμποδίζει από το να «νοσήσει κανείς, να νοσήσει βαριά», δεν δείχνει αν μπορεί να ανακόψει τη μετάδοση του κορωνοϊού.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό μπορεί να σε εμποδίσει να μη νοσήσεις, να μη νοσήσεις βαριά. Δεν δείχνουν πως σε εμποδίζουν από το φέρεις δυνητικά τον ιό και να μολύνεις άλλους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Όταν αρχίσει η διάθεση του εμβολίου, δεν θα έχουμε επαρκή, ατράνταχτα στοιχεία πως μειώνει τη μετάδοση. Αν πιστεύω ότι μειώνει τη μετάδοση; Οπωσδήποτε, ναι και το λέω αυτό λόγω της επιστήμης αλλά ελλείψει αποδείξεων. Θεωρώ πως είναι σημαντικό να μην αλλάξουμε συμπεριφορά αποκλειστικά και μόνο στη βάση του εμβολιασμού», τόνισε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πολωνία πιέζει τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ

Διεθνή / Η Πολωνία πιέζει τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις 1,3 τρισ. ευρώ για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Τη Δευτέρα επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση από την Πολωνία στη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις. Η συνέχεια διαδραματίστηκε στη Βαρσοβία με την Αν. Μπέρμποκ να επαναλαμβάνει «nein»
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ