Παναμάς: Τα φουτουριστικά πλωτά σπίτια, που είναι «φιλικά προς το περιβάλλον»

Παναμάς: Τα φουτουριστικά πλωτά σπίτια, που είναι «φιλικά προς το περιβάλλον» Facebook Twitter
0

Πλωτή κατοικία, πολυτελής διαβίωση και τεχνολογία «έξυπνου» σπιτιού. Μια εταιρεία στον Παναμά ετοιμάζει κάψουλες που συνδυάζουν αυτά τα τρία στοιχεία. 

Η Ocean Builders παρουσίασε έναν «στόλο» επαναστατικών «καψουλών διαβίωσης», που περιγράφονται ως τα «πρώτα σπίτια αποκατάστασης του περιβάλλοντος στον κόσμο». Η τιμή τους κυμαίνεται από 295.000 έως 1,5 εκατομμύριο δολάρια. Είναι υπό κατασκευή στη μαρίνα Λίντον Μπέι, στις βόρειες ακτές του Παναμά. 

Σχεδιάστηκαν από τον Ολλανδό αρχιτέκτονα Koen Olthuis και την ομάδα του στο Waterstudio και τα τρία διαθέσιμα μοντέλα περιλαμβάνουν το SeaPod, κατασκευασμένο για διαβίωση στο νερό, το GreenPod, σχεδιασμένο για χρήση στην ξηρά και το EcoPod, μια οικολογικά και οικονομικά φιλική επιλογή. 

Το SeaPod ήταν έμπνευση των Rudiger Koch- επικεφαλής μηχανικής της Ocean Builders- και του CEO της εταιρείας, Grant Romundt, ως λύση για την έλλειψη χώρου σε δημοφιλείς παραλιακούς προορισμούς.   

Παναμάς: Τα φουτουριστικά πλωτά σπίτια, που είναι «φιλικά προς το περιβάλλον» Facebook Twitter

Η υπερυψωμένη κατασκευή παρέχει χώρο διαβίωσης 73 τετραγωνικών μέτρων, που περιλαμβάνει μάστερ υπνοδωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο, σε 3,5 επίπεδα. Με χώρο για δύο άτομα, η μονάδα βρίσκεται περίπου 3 μέτρα πάνω από το νερό χάρη σε σωλήνες χάλυβα και έχει θέα 360 μοιρών. 

Ο Romundt ελπίζει ότι το σχέδιο θα αλλάξει την αντίληψη για τις κατοικίες και τα ταξίδια, όπως και ότι θα επιτρέψει σε ανθρώπους να ζουν πάνω στο νερό, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν θυσίες σε ό,τι αφορά τις πολυτέλειες της σύγχρονης διαβίωσης. 

Παναμάς: Τα φουτουριστικά πλωτά σπίτια, που είναι «φιλικά προς το περιβάλλον» Facebook Twitter

«Συνήθως, όταν ζεις στο νερό, είναι σε σκάφος, που είναι μια κατάσταση διαβίωσης η οποία είναι μη αποδεκτή για τους περισσότερους ανθρώπους. Για αυτό σχεδιάσαμε ένα πλωτό σπίτι, το οποίο σου δίνει μια εμπειρία ζωής στην ξηρά και ακόμη περισσότερα», δήλωσε στο CNN. 

Οι κάψουλες θα είναι εξοπλισμένες με την τελευταία τεχνολογία, μαζί με εξατομικευμένες εφαρμογές που προσαρμόζουν το σχέδιο και τη λειτουργικότητα για να εξυπηρετούν αυτούς που θα ζουν εκεί. 

Παναμάς: Τα φουτουριστικά πλωτά σπίτια, που είναι «φιλικά προς το περιβάλλον» Facebook Twitter

Ειδικά «έξυπνα δαχτυλίδια» που θα φορούν οι κάτοικοι θα τους επιτρέπουν να ξεκλειδώνουν πόρτες και να ενεργοποιούν τη μουσική, με την κίνηση του χεριού. 

«Αν η Apple έχτιζε ένα σπίτι, πιστεύω ότι θα κατέληγε με το SeaPod, το GreenPod ή το EcoPod», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Romundt. «Αντί να έχεις ένα τηλέφωνο ως ψηφιακό βοηθό, το σπίτι σου θα γίνει πραγματικά ο βοηθός σου και θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να βελτιστοποιήσεις τη ζωή σου», συμπλήρωσε. 

Όσο για τα πρακτικά ζητήματα, όπως τα ψώνια, ο Romundt δήλωσε ότι drones θα χρησιμοποιούνται για την παράδοση προϊόντων όπως τρόφιμα, φάρμακα και «καθημερινά μικρότερα αντικείμενα». Για μεγαλύτερες παραδόσεις θα υπάρχει ένα ξεχωριστό αυτόνομο σκάφος, που επίσης θα συλλέγει σκουπίδια προκειμένου να μένει καθαρή η περιοχή. 

Παναμάς: Τα φουτουριστικά πλωτά σπίτια, που είναι «φιλικά προς το περιβάλλον» Facebook Twitter

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα μπορούν να μεταφέρονται από και προς τις κάψουλες με λέμβους, τζετ σκι, τοπικά θαλάσσια ταξί ή με δικά τους σκάφη. 

Με τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο, οι κάψουλες έχουν αναπτυχθεί για να «ωφελήσουν το περιβάλλον». «Προσπαθούμε να κατασκευάσουμε και να σχεδιάσουμε ένα σπίτι που είναι καλό για το περιβάλλον και δεν το βλάπτει. Πάντα προσπαθούμε να καινοτομούμε και να το κάνουμε αυτό με ακόμη καλύτερο τρόπο», δήλωσε ο Romundt. 

Αρχικά, οι κάψουλες θα βρίσκονται σε περιοχή κοντά στη μαρίνα Λίντον Μπέι. Όμως, η ομάδα της Ocean Builders ελπίζει να μπορέσει να τις διανείμει διεθνώς, μόλις βεβαιωθούν ότι η τεχνολογία μπορεί να υποστηριχθεί αλλού. 

Παναμάς: Τα φουτουριστικά πλωτά σπίτια, που είναι «φιλικά προς το περιβάλλον» Facebook Twitter

Οι πρώτες ολοκληρωμένες κάψουλες θα αποκαλυφθούν στο διαδίκτυο στα τέλη Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά οι επίδοξοι αγοραστές θα μπορούν να τις επισκεφθούν για να τις δουν. «Άνθρωποι προσπαθούν να τις αγοράσουν εδώ και χρόνια», είπε ο Romundt και συμπλήρωσε ότι η ομάδα της Ocean Builders αποφάσισε να μην δεχθεί καταθέσεις μέχρι οι αγοραστές να μπορούν να δουν τις κάψουλες από κοντά. 

Εκείνοι που θα αγοράσουν μία από τις 100 κάψουλες θα μπορούν να εγκατασταθούν εκεί έως τα τέλη του 2023, εάν πάνε όλα με βάση τον προγραμματισμό. Έως το 2024 σχεδιάζεται να ξεκινήσει η κατασκευή άλλων 1.000 καψουλών.  

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Διεθνή / O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου - Μετά τη διπλή δολοφονία ο μάρτυρας κατέθεσε στην αστυνομία αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, όταν δέχτηκε απειλές για τη ζωή του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Εκλογές στην Κορατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Διεθνή / Εκλογές στην Κροατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κροατική Δημοκρατική Ένωση μπορεί να χάσει την πλειοψηφία από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών με επικεφαλής τον λαϊκιστή πρόεδρο
NEWSROOM