LIVE!

Παναγία των Παρισίων - Εισαγγελέας: «Πιθανό ατύχημα» η φωτιά

Παναγία των Παρισίων - Εισαγγελέας: «Πιθανό ατύχημα» η φωτιά Facebook Twitter
EPA
0

Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, είναι πιθανό να οφείλεται σε ατύχημα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισίου Ρεμί Χέιτζ. 

Ο ίδιος υποβάθμισε τα σενάρια εμπρησμού ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις σκοπιμότητας πίσω από τη φωτιά. 

«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι 50 άνθρωποι συμμετέχουν στη «μακρά και πολύπλοκη» έρευνα για τα αίτια της καταστροφής.

Μετά από ολονύκτια επιχείρηση, οι περίπου 500 πυροσβέστες κατάφεραν οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν μετά από 14 ώρες, τη φωτιά στη Νοτρ Νταμ, που ξέσπασε στις 7:50 μ.μ (ώρα Ελλάδας) και εξαπλώθηκε σε 1.000 τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής.

Οι φλόγες κατέκαψαν την οροφή και προκάλεσαν την κατάρρευση του πανύψηλου βέλους (ύψους 92 μέτρων). Το κωδωνοστάσιο του καθεδρικού (ύψους 68μ.) που θεμελιώθηκε στα μέσα του 12ου αιώνα δεν κατέρρευσε τελικώς όπως είχε αρχικά μεταδοθεί.

Το κυρίως οικοδόμημα του μεσαιωνικού ναού διασώθηκε από την ολοκληρωτική καταστροφή. Τα περισσότερα ορειχάλκινα αγάλματα είχαν απομακρυνθεί από το ναό στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης και επίσης γλίτωσαν από την πυρκαγιά.

Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1163μ.Χ και ολοκληρώθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα. Τον θεμέλιο λίθο είχαν θέσει ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο βασιλιάς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Στις χθεσινοβραδυνές δηλώσεις του, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε το γαλλικό έθνος πως η «ανακατασκευή του ναού θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό».

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο παραπονιούνται πως δεν τους ενημέρωσαν για τις επιθέσεις του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τις ιρανικές επιθέσεις και επιπλέον αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΡΜΠΑΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / ΕΕ: Καταδικάζει τα σχόλια Ζελένσκι σχετικά με το βέτο της Ουγγαρίας για δάνειο προς την Ουκρανία

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ, η «εμπρηστική» ρητορική «δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ευνοεί την επίτευξη των κοινών μας στόχων»
THE LIFO TEAM