Παναγία των Παρισίων: Αντιδράσεις για το σχέδιο του Μακρόν- «Βανδαλισμός»

Notre Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Περισσότερα από 122.000 άτομα έχουν υπογράψει αίτημα να μην αντικατασταθούν με σύγχρονες δημιουργίες τα βιτρό των παραθύρων στα πλαϊνά παρεκκλήσια της Παναγίας των Παρισίων. Ένα σχέδιο που κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει «βανδαλισμό». 

Ο Εμανουέλ Μακρον επισκέφθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων και ανακοίνωσε πως τα βιτρό στα παράθυρα σε έξι από τα επτά παρεκκλήσια στο νότιο κλίτος θα αφαιρεθούν και θα αντικατασταθούν από σύγχρονα, τα οποία θα επιλεγούν από σχετικό διαγωνισμό.

Αυτό φέρεται να είναι μία ιδέα του αρχιεπισκόπου του Παρισιού, Λοράν Ούλριχ, η οποία έλαβε τη στήριξη του Γάλλου προέδρου. Τα αρχικά βιτρό, αυτά δηλαδή που πρόκειται να αντικατασταθούν, σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ-λε-Ντυκ. Τα παράθυρα, που δεν επηρεάστηκαν από την καταστροφική φωτιά του 2019, θα εκτεθούν στο νέο μουσείο της Παναγίας των Παρισίων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. 

Πλέον, περισσότεροι από 122.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μία αίτηση, με την οποία ζητούν να παραμείνουν τα αρχικά βιτρό στα παράθυρα. Επίσης, οι επικριτές υποστηρίζουν πως η εν λόγω αλλαγή θα φθείρει την αρχιτεκτονική αρμονία του ιστορικού κτηρίου του 13ου αιώνα, που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019.

Notre Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Ο Ντιντιέ Ράικνερ, ιδρυτής του διαδικτυακού περιοδικού La Tribune de l'Art που συνέταξε την εν λόγω αίτηση, είπε ότι μια πολύ καλύτερη ιδέα θα ήταν η τοποθέτηση νέων βιτρό στα παράθυρα στον βόρειο πύργο του καθεδρικού ναού, εκεί όπου δόθηκε η μάχη των πυροσβεστών για τη διάσωση του κτηρίου. Κάτι τέτοιο «δεν θα επηρέαζε την αρμονία», συμπλήρωσε. Ανέφερε ακόμη ότι μια τέτοια απόφαση «θα είχε επίσης έναν συμβολικό ρόλο, καθώς θα αποδοθεί φόρος τιμής στους πυροσβέστες, οι οποίοι ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν το μνημείο». Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων αναμένεται να ανοίξει ξανά στις 8 Δεκεμβρίου 2024.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τη γαλλική Ακροδεξιά

Καθώς η Γαλλία εκλέγει χιλιάδες δημάρχους, ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ζει καν στη χώρα επιχειρεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον, χρηματοδοτώντας δίκτυα, υποψηφίους και οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Διεθνή / Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Μια σειρά πρόσφατων μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης μακιγιάζ για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα και η περσινή επιβολή της πλήρους κάλυψης του σώματος στις δημόσιες παραλίες, εντείνουν τους φόβους για στροφή προς τον συντηρητισμό
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / To Ιράν προειδοποιεί για «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν στοχοποιηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει «ανεπανόρθωτα» τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
THE LIFO TEAM