Παέγια: Καθεστώς προστασίας για «το εμβληματικό μεσογειακό πιάτο, σύμβολο των κυριακάτικων συνάξεων»

Παέγια: Καθεστώς πολιτιστικής προστασίας για «το εμβληματικό μεσογειακό πιάτο, σύμβολο των κυριακάτικων συνάξεων» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
0

Ένα από τα πιο γνωστά, αγαπημένα και συχνά... «κακοποιημένα» πιάτα της αυθεντικής ισπανικής κουζίνας, καθεστώς πολιτιστικής προστασίας καθώς η παέγια είναι ωδή «στην τέχνη της ενότητας και της μοιρασιάς». 
 

Χθες, Τρίτη, η κυβέρνηση της Βαλένθια, της περιοχής «καταγωγής» της παέγια, κήρυξε το πιάτο ως αντικείμενο πολιτιστικής αξίας, εκθειάζοντας την ιστορία και τις αρετές του, σε μια οκτασέλιδη αναλυτική ανακοίνωση

«Η παέγια είναι έβλημα της μεσογειακής διατροφής, λόγω των συστατικών και των χαρακτηριστικών της ως εκπροσώπου της κουλτούρας της Βαλένθια» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση. 
 

«Όλα τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της -όπως ψάρι, κρέας, λαχανικά, το δικαίως διάσημο και υγιεινό ελαιόλαδο και πλήρη δημητριακά όπως το ρύζι- είναι μέρος της μεσογειακής διατροφής» σημειώνεται. 
 


Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση της περιοχής, το νέο αυτό καθεστώς θα συμβάλλει στην προώθηση της μελέτης του πιάτου και θα διασφαλίσει «την επιβίωσή του του πολιτιστικού αυτού αγαθού στις επόμενες γενιές»

Παρά την «ιερή» θέση τής παέγια στην κουζίνα της Βαλένθια, αλλά και της Ισπανίας, το πιάτο έχει γίνει «θύμα» της σύγχρονης τάσης γευστικών παραλλαγών που τολμούν πολλοί σεφ - και μη- αλλά και των λογής ευρεσιτεχνιών για την ευκολότερη παρασκευή της. 


Πριν από πέντε χρόνια, η πρόταση του Τζέιμι Όλιβερ πως το τσορίθο άξιζε μια θέση στο παραδοσιακό αυτό πιάτο, προκάλεσε πολιτισμικό σοκ και αντιδράσεις σε πολλούς ντόπιους, ενώ φέτος, ένας Ισπανός βιομηχανικός μηχανικός παρουσίασε ένα ρομποτικό παρασκευαστή παέγια - που σαφώς αφαιρεί την 


Στην ανακοίνωση, λοιπόν, διευκρινίζεται πως η παέγια πρέπει να προστατευτεί από «τις παραμορφώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από τον μαζικό τουρισμό» ενώ προσφέρεται και μια σειρά χρήσιμων «ναι» και «όχι». 

Ένα από αυτά που πρέπει να προσέχουν οι ενδιαφέρομενοι, είναι η ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας στο σκεύος της παέγια. Ενώ ο πιο βασικός κανόνας είναι να μην ανακατεύεται το ρύζι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, το άμυλο από το ρύζι θα δώσει ένα δυσάρεστο, κολλώδες αποτέλεσμα. 


Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, το πιάτο είναι «το σύμβολο του κυριακάτικου γεύματος και εκπροσωπεί μια αίσθηση ταυτότητας και συνέχειας που θέλουμε να προστατεύσουμε, να διατηρήσουμε και να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές». 


Η ανακοίνωση υπενθυμίζει πως πρόκειται για πιάτο που έφεραν οι Άραβες στην Ισπανία. «Η πρώτη αναφορά στην παέγια -ή 'βαλενθιανό ρύζι'- απαντάται σε μια χειρόγραφη συνταγή του 18ου αιώνα που εξηγεί πώς ετοιμάζεται και σημειώνει πως το ρύζι πρέπει τελειώνοντας να είναι σπυρωτό». 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

Διεθνή / «Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

«Εξετάζουμε τι σημαίνει μια σύγκρουση για ολόκληρη την κοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν

Η ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027 «προβλέπεται, αλλά παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», με την Ουάσινγκτον να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Αυτό θα αποτελέσει μια σπάνια ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Βρετανού μονάρχη, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία από τότε που αποκάλυψε τη διάγνωσή του τον Φεβρουάριο του 2024
THE LIFO TEAM