Ουκρανός αρχιστράτηγος: Οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν ξανά να καταλάβουν το Κίεβο

Ουκρανός αρχιστράτηγος: Οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν ξανά να καταλάβουν το Κίεβο Facebook Twitter
«Η ρωσική επιστράτευση λειτούργησε. Δεν είναι αλήθεια ότι τα προβλήματά τους είναι τόσο τρομερά ώστε οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πολεμήσουν. Θα το κάνουν. Ο Τσάρος τους είπε να πάνε στον πόλεμο και θα πάνε στον πόλεμο» - Φωτ.: Getty Images.
0

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, πιστεύει ότι ο ρωσικός στρατός θα προσπαθήσει να καταλάβει το Κίεβο και πάλι το επόμενο έτος. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στον Economist.

«Η ρωσική επιστράτευση λειτούργησε. Δεν είναι αλήθεια ότι τα προβλήματά τους είναι τόσο τρομερά ώστε οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πολεμήσουν. Θα το κάνουν. Ο Τσάρος τους είπε να πάνε στον πόλεμο και θα πάνε στον πόλεμο. Μελέτησα την ιστορία των δύο πολέμων της Τσετσενίας - το ίδιο συνέβη και εκεί. Μπορεί να μην είναι τόσο καλά εξοπλισμένοι, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα για εμάς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, έχουν μια εφεδρεία 1,2-1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι Ρώσοι εκπαιδεύουν περίπου 200.000 νέους στρατιώτες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κάνουν άλλη μια προσπάθεια να καταλάβουν το Κίεβο», δήλωσε ο στρατηγός Ζαλούζνι.

Είπε επίσης ότι κατανοεί γιατί ο ρωσικός στρατός προσπάθησε να καταλάβει το Κίεβο στην αρχή του πολέμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «από στρατιωτική άποψη, ήταν η σωστή απόφαση» και ο ίδιος θα έκανε το ίδιο. Τώρα, όπως επισημαίνει ο Ζαλούζνι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, επικεντρώνει όλες τις προσπάθειές του στο Ντονμπάς «για να διατηρήσει τις δυνάμεις που του έχουν απομείνει»

Ο Ουκρανός αρχιστράτηγος δήλωσε ότι είχε απολύσει δέκα στρατηγούς από την έναρξη του πολέμου και ότι ένας στρατηγός αυτοκτόνησε. Είπε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός έχει ενώπιον του τώρα τρία κύρια καθήκοντα: να διατηρήσει τις θέσεις του, να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του και να βελτιώσει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας για την προστασία των ενεργειακών υποδομών.

«Ξέρω ότι μπορώ να νικήσω αυτόν τον εχθρό. Αλλά χρειάζομαι πόρους. Χρειάζομαι 300 άρματα μάχης, 600-700 BMP και 500 οβιδοβόλα. Τότε νομίζω ότι είναι αρκετά ρεαλιστικό να φτάσουμε στις γραμμές της 23ης Φεβρουαρίου. Αλλά δεν μπορώ να το κάνω με δύο ταξιαρχίες», δήλωσε ο αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού.

Πιστεύει επίσης ότι η επόμενη φάση του πολέμου θα μπορούσε να ξεκινήσει στη χειρότερη περίπτωση τον Ιανουάριο και στην καλύτερη τον Μάρτιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM
Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκεί 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Διεθνή / Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκούν 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει με σχέδιο αναγέννησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, κλιματική κρίση, άμυνα και η μάχη για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. – όλα κρέμονται από μια πολιτική ισορροπία.
LIFO NEWSROOM