Ουκρανοί επιστήμονες καλούν τους συναδέλφους τους σε όλο τον κόσμο να διακόψουν συνεργασίες με τη Ρωσία

Ουκρανοί επιστήμονες καλούν τους συναδέλφους τους σε όλο τον κόσμο να διακόψουν συνεργασίες με τη Ρωσία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/Αρχείου
0

Ουκρανοί επιστήμονες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή καλώντας τους συναδέλφους σε όλο τον κόσμο να διακόψουν τη συνεργασία με τη Ρωσία.

Καλούν σε διεθνές μποϊκοτάζ επιστημονικών εκδηλώσεων εντός της Ρωσίας και λένε ότι θα πρέπει να απαγορευτεί στους Ρώσους ερευνητές η πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων. Περισσότεροι από 3.000 ακαδημαϊκοί έχουν ήδη υπογράψει την επιστολή.

Ο Ντμίτρο Τσουματσένκο, αναπληρωτής καθηγητής στο εθνικό πανεπιστήμιο αεροδιαστημικής στην πόλη Χάρκοβο, που σφυροκοπάται από ρωσικές δυνάμεις, ανάρτησε την επιστολή και ζήτησε από τους συναδέλφους του στη Δύση να συνυπογράψουν.

«Αγαπητή Επιστημονική και Ακαδημαϊκή Κοινότητα!

Η Ρωσική Ομοσπονδία διέπραξε μια ύπουλη και εντελώς επαίσχυντη στρατιωτική επίθεση στη χώρα μας! Το 2022, οι πύραυλοι κρουζ με πυρομαχικά διασποράς και βόμβες κενού που είναι απαγορευμένα στον πολιτισμένο κόσμο καταστρέφουν κατοικημένες περιοχές, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία στο κέντρο της Ευρώπης!

»Από σήμερα (Τετάρτη) ο αριθμός των νεκρών αμάχων ανέρχεται σε εκατοντάδες (εκ των οποίων τα 16 είναι παιδιά) και χιλιάδες τραυματίες. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας απειλεί τον κόσμο με πυρηνικά όπλα, τα οποία προφανώς θα ξεκινήσουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

»Οι ένοπλες δυνάμεις και οι πολίτες υπερασπίζονται την Ουκρανία μέχρι τέλους! Όλος ο κόσμος αποκρούσει άξια τον επιτιθέμενο μέσω της επιβολής κυρώσεων.

»Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι σε αυτή την κατάσταση η προοδευτική παγκόσμια επιστημονική κοινότητα πρέπει να μιλήσει. Γι' αυτό χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας αυτή τη στιγμή.

»Κατά τη γνώμη μας, στον 21ο αιώνα και το 2022, ίσως η καλύτερη απάντηση σε τανκς και σε πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων είναι ο αποκλεισμός από την πρόσβαση σε υψηλές τεχνολογίες, καινοτομίες, επιστημονική έρευνα και υποστήριξη πληροφοριών.

»Ως εκ τούτου, απευθυνόμαστε σε εσάς με ένα μεγάλο αίτημα και τη σιγουριά ότι όχι μόνο θα ακούσετε, αλλά και θα κάνετε ό,τι είναι δυνατό για να προστατέψετε την Ουκρανία, να προστατέψετε την Ευρώπη και, τέλος, ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο από την αιματηρή αυταρχική επίθεση - με ένα αίτημα:

❌Να αποκλειστεί η πρόσβαση πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ιδρυμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε όλες τις επιστημονικές βάσεις δεδομένων και το υλικό όλων των επιστημονικών εκδόσεων.

❌να καταστεί αδύνατη η συμμετοχή επιστημόνων και επιστημονικών ιδρυμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε διεθνή προγράμματα επιχορηγήσεων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και άλλους εταίρους·

❌να ανασταλεί η συμμετοχή ερευνητών, φοιτητών και ιδρυμάτων από τη Ρωσική Ομοσπονδία στα τρέχοντα διεθνή προγράμματα ακαδημαϊκής κινητικότητας.

❌ να γίνει μποϊκοτάζ στις προσπάθειες διοργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας (συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών συνεδρίων, συμποσίων κ.λπ.)

❌ να απαγορευτεί στους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να είναι συντάκτες/συνεκδότες/κριτές διεθνών εκδόσεων.

»Είμαστε σίγουροι ότι τέτοιες αποφασιστικές ενέργειες θα ενεργοποιήσουν την επιστημονική κοινότητα και τον ενεργό πληθυσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να σταματήσει την επαίσχυντη στρατιωτική επίθεση» αναφέρει η επιστολή που υπογράφει η επιστημονική κοινότητα.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

odontiatros

Διεθνή / Πώς από έναν απλό πονόδοντο διαγνώστηκε με καρκίνο

Η περιπέτεια ενός άνδρα που δεν μπορούσε να κλείσει ραντεβού με οδοντίατρο στο βρετανικό σύστημα υγείας- με 800 άτομα στη λίστα αναμονής- και τελικά αναγκάστηκε να πληρώσει για τη διάγνωση και να προλάβει το μοιραίο
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ