Ουκρανική κρίση: Πάνω από 1.400 εκρήξεις μέσα σε 24 ώρες στο Ντονμπάς

Ουκρανική κρίση: Πάνω από 1.400 εκρήξεις μέσα σε 24 ώρες στο Ντονμπάς Facebook Twitter
Ουκρανοί στρατιώτες περιπολούν κατά μήκος της πρώτης γραμμής έξω από το Σβιτλοντάρσκ κατά τη διάρκεια μιας ημέρας σφοδρών βομβαρδισμών από δυνάμεις αυτονομιστών στις 19 Φεβρουαρίου 2022. Η ένταση έχει κορυφωθεί στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες δύο ημέρες, με αυξανόμενο αριθμό παραβιάσεων της εκεχειρίας, πολλαπλά περιστατικά βομβαρδισμών , και εκκένωση αμάχων από τις φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. (Φωτογραφία Wolfgang Schwan/ GETTY)
0

Περισσότερες από 1.400 εκρήξεις σημειώθηκαν την Παρασκευή στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου η ουκρανική κυβέρνηση και οι αυτονομιστές μάχονται από το 2014, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΑΣΕ, επισημαίνοντας ότι καταγράφεται ραγδαία αύξηση των βομβαρδισμών.

Οι αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είναι στο επίκεντρο της έντασης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης. Η αποστολή του ΟΑΣΕ που έχει αναπτυχθεί στην εμπόλεμη ζώνη ανέφερε ότι κατέγραψε 553 εκρήξεις στο Ντονέτσκ και άλλες 860 στο Λουγκάνσκ, μέχρι τις 18:30 της Παρασκευής. Επιβεβαίωσε επίσης ότι ένας άμαχος έχασε τη ζωή του σε μια ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή του Ντονέτσκ.

Οι παραβιάσεις της εκεχειρίας την Παρασκευή ξεπέρασαν τις 1.500, από 870 την προηγούμενη ημέρα, όταν οι παρατηρητές έκαναν λόγο για 654 εκρήξεις.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η μαζική εκκένωση αμάχων από το Ντονμπάς προς τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, Αλεξάντερ Τσουπριγιάν έχει ήδη καταρτιστεί το χρονοδιάγραμμα της εκκένωσης. «Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε τα μέσα και τους πόρους που θα χρειαστούμε», εξήγησε.

Προς το παρόν υπάρχουν περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην περιοχή του Ροστόφ και σε όλους έχουν παρασχεθεί είδη πρώτης ανάγκης.

Νωρίτερα, η πρώτη αμαξοστοιχία που μετέφερε αμάχους από το Ντονμπάς στη Ρωσία αναχώρησε με προορισμό την περιοχή του Βορονέζ. 

Ουκρανική κρίση: Πάνω από 1.400 εκρήξεις μέσα σε 24 ώρες στο Ντονμπάς Facebook Twitter
GETTY

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην απόκτηση του νησιού

Διεθνή / Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην απόκτηση του νησιού

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη συλλογή πληροφοριών για τη Γροιλανδία, στο πλαίσιο των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει τον έλεγχο του νησιού - Ποιοι είναι οι στόχοι και οι αντιδράσεις από Δανία και Γροιλανδία;
LIFO NEWSROOM
 Το πανεπιστήμιο Κολούμπια και το νοσοκομείο του θα καταβάλουν 750 εκατομμύρια δολάρια στα θύματα ενός γυναικολόγου

Διεθνή / Το πανεπιστήμιο Κολούμπια και το νοσοκομείο του θα καταβάλουν 750 εκατομμύρια δολάρια στα θύματα ενός γυναικολόγου

Ο πρώην γυναικολόγος Ρόμπερτ Χάντεν, ο οποίος περιγράφηκε από τους δικαστές ως ένα «αρπακτικό με λευκή μπλούζα», κρίθηκε πέρυσι ένοχος για σεξουαλικές επιθέσεις
LIFO NEWSROOM
Η Ρομπέρτα Μέτσολα απειλεί με προσφυγή κατά της Κομισιόν για το σχέδιο δανεισμού 150 δισ. ευρώ στην άμυνα

Διεθνή / Η Ρομπέρτα Μέτσολα απειλεί με προσφυγή κατά της Κομισιόν για το σχέδιο δανεισμού 150 δισ. ευρώ στην άμυνα

Αντιμέτωπη με θεσμική σύγκρουση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απειλεί με προσφυγή κατά της Κομισιόν για τον αποκλεισμό των ευρωβουλευτών από το πρόγραμμα SAFE
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ απειλεί με δασμούς στα Boeing εάν αποτύχουν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Η ΕΕ απειλεί με δασμούς στα Boeing εάν αποτύχουν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει δασμούς σε αεροσκάφη της Boeing, σε αντίποινα για τους αμερικανικούς φραγμούς, αν οι διαπραγματεύσεις Ουάσινγκτον-Βρυξελλών οδηγηθούν σε αδιέξοδο
LIFO NEWSROOM
Κονκλάβιο: Πυροτεχνήματα ειδικής κατασκευής και πυροσβέστες σε επιφυλακή - Η διαδικασία πίσω από τον καπνό

Διεθνή / Κονκλάβιο: Πυροτεχνήματα, χημικές ενώσεις και πυροσβέστες σε επιφυλακή για τον «λευκό καπνό»

Ο λευκός ή μαύρος καπνός κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου για την εκλογή Πάπα αποτελεί παράδοση αιώνων και για να λειτουργήσει απαιτείται τεχνική υποδομή και τέλειος συντονισμός
LIFO NEWSROOM