LIVE!

Ουκρανία: Πολικές θερμοκρασίες και χιόνι στο Κίεβο, ενώ εκατομμύρια παραμένουν χωρίς ρεύμα

Ουκρανία: Στο Κίεβο χιονίζει και εκατομμύρια Ουκρανοί παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Χιόνι πέφτει στο Κίεβο και η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στο μηδέν σήμερα, την ώρα που εκατομμύρια κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας και των προαστίων της προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος και της κεντρικής θέρμανσης που προκλήθηκαν από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Το ψύχος αυξάνει σταδιακά τις ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών και οι εργάτες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να επισκευάσουν τις κατεστραμμένες ενεργειακές υποδομές, ανέφερε η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου Ukrenergo. Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν ακόμη να τροφοδοτήσουν πλήρως το δίκτυο, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας, την περασμένη Τετάρτη, και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να εξοικονομήσουν ενέργεια επιβάλλοντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση, πρόσθεσε.

«Το καθεστώς περιορισμού της κατανάλωσης παραμένει σε ισχύ λόγω του ελλείμματος, το οποίο ανέρχεται γύρω στο 20%», ανέφερε η Ukrenergo σε ανάρτησή της στο Telegram.

Η Μόσχα στοχοθέτησε υποδομές ζωτικής σημασίας τις περασμένες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένα μπλακ άουτ. Από τις επιθέσεις της περασμένης Τετάρτης προκλήθηκαν οι χειρότερες ζημιές μέχρι σήμερα, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς φως, νερό ή θέρμανση, την ώρα που ο υδράργυρος έχει πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Αναμένονται νέες ρωσικές επιθέσεις

Ο Νταβίντ Αραχαμίγια, ο επικεφαλής του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέβλεψε ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις στις υποδομές αυτήν την εβδομάδα η οποία αναμένεται να είναι «πραγματικά δύσκολη». Το βράδυ του Σαββάτου ο Ζελένσκι είπε ότι υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στις 14 από τις 27 περιφέρειες της Ουκρανίας – συμπεριλαμβάνονται το Κίεβο και τα περίχωρά του.

Οι περιορισμοί αυτοί επηρεάζουν περισσότερους από 100.000 καταναλωτές σε κάθε περιφέρεια. «Αν αυξηθεί η κατανάλωση το βράδυ, το αριθμός των διακοπών στην ηλεκτροδότηση μπορεί να αυξηθεί», είπε στο καθημερινό διάγγελμά του, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς του πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η χιονόπτωση στο Κίεβο θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τέσσερις ώρες ρεύμα την ημέρα

Ο Σεργκέι Κοβαλένκο, ο επικεφαλής της εταιρείας YASNO που εφοδιάζει με ηλεκτρική ενέργεια το Κίεβο, είπε το Σάββατο ότι η κατάσταση στην πόλη έχει βελτιωθεί, όμως παραμένει «αρκετά δύσκολη». Εξήγησε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν ρεύμα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες ημερησίως.

«Αν δεν είχατε ρεύμα επί τουλάχιστον τέσσερις ώρες χθες, απευθυνθείτε στο Ηλεκτρικό Δίκτυο του Κιέβου DTEK, οι συνάδελφοι θα σας βοηθήσουν να βρείτε ποιο είναι το πρόβλημα», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Η YASNO είναι το παράρτημα λιανικής πώλησης της DTEK, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παροχής ενέργειας. Η Ukrenergo προειδοποίησε ότι τα μπλακάουτ θα συνεχιστούν και προέτρεψε τους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας.

«Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τώρα, κάθε Ουκρανός στο σπίτι του οποίου αποκαταστάθηκε η ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να βοηθήσει να αποκατασταθεί και για τους άλλους γρηγορότερα, απλώς καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια με φειδώ», ανέφερε η εταιρεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί ένα αρχιτεκτονικό γραφείο να αποδεσμευτεί από το όνομα του ιδρυτή του; Η υπόθεση Zaha Hadid

Διεθνή / Μπορεί ένα αρχιτεκτονικό γραφείο να αποδεσμευτεί από το όνομα του ιδρυτή του; Η υπόθεση Zaha Hadid

Το Εφετείο της Αγγλίας έκρινε ότι η συμφωνία που υποχρεώνει το Zaha Hadid Architects να διατηρεί το όνομα της ιδρύτριάς του και να καταβάλλει 6% των εσόδων του στο Zaha Hadid Foundation μπορεί να τερματιστεί με εύλογη προειδοποίηση, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή επαναδιαπραγμάτευση ή αλλαγή ονόματος.
THE LIFO TEAM
Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή οδηγεί διεθνείς ομίλους πολυτελείας και μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου σε προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων και αναστολή δραστηριοτήτων στον Κόλπο.
THE LIFO TEAM
«Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Διεθνή / «Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Ο Shia LaBeouf μίλησε σε συνέντευξή του στον Andrew Callaghan για την πρώτη του σύλληψη στη Νέα Ορλεάνη, δηλώνοντας «αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι», λίγο πριν συλληφθεί ξανά κατά τη διάρκεια του Mardi Gras. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα social media και επανέφεραν στο προσκήνιο το ταραχώδες δημόσιο προφίλ του ηθοποιού.
THE LIFO TEAM
«Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Διεθνή / «Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Ιρανοί σκηνοθέτες και δημιουργοί της διασποράς τοποθετούνται δημόσια μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας για «το τέλος ενός 47χρονου εφιάλτη», αλλά και για την αβεβαιότητα που ακολουθεί. Δηλώσεις, ανοιχτές επιστολές και αναρτήσεις στα social media φωτίζουν τη σύνθετη στάση της ιρανικής πολιτισμικής κοινότητας απέναντι στις εξελίξεις.
THE LIFO TEAM
Chet Hanks: «Free me» από την Κολομβία – Μπλόκο επιστροφής λόγω διαβατηρίου

Διεθνή / Ο Chet Hanks και το ελληνικό διαβατήριο που τον κράτησε στη Μεντεγίν

Ο Chet Hanks δήλωσε μέσω Instagram ότι παραμένει στην Κολομβία λόγω προβλήματος με το διαβατήριό του. Ο 35χρονος ηθοποιός και ράπερ, γιος του Tom Hanks και της Rita Wilson, εξήγησε ότι ταξίδευε με το ελληνικό του διαβατήριο και δεν είχε μαζί του το αμερικανικό, γεγονός που δυσκολεύει την επιστροφή του στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM