Ουκρανία: Πολικές θερμοκρασίες και χιόνι στο Κίεβο, ενώ εκατομμύρια παραμένουν χωρίς ρεύμα

Ουκρανία: Στο Κίεβο χιονίζει και εκατομμύρια Ουκρανοί παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Χιόνι πέφτει στο Κίεβο και η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στο μηδέν σήμερα, την ώρα που εκατομμύρια κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας και των προαστίων της προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος και της κεντρικής θέρμανσης που προκλήθηκαν από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Το ψύχος αυξάνει σταδιακά τις ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών και οι εργάτες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να επισκευάσουν τις κατεστραμμένες ενεργειακές υποδομές, ανέφερε η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου Ukrenergo. Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν ακόμη να τροφοδοτήσουν πλήρως το δίκτυο, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας, την περασμένη Τετάρτη, και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να εξοικονομήσουν ενέργεια επιβάλλοντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση, πρόσθεσε.

«Το καθεστώς περιορισμού της κατανάλωσης παραμένει σε ισχύ λόγω του ελλείμματος, το οποίο ανέρχεται γύρω στο 20%», ανέφερε η Ukrenergo σε ανάρτησή της στο Telegram.

Η Μόσχα στοχοθέτησε υποδομές ζωτικής σημασίας τις περασμένες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένα μπλακ άουτ. Από τις επιθέσεις της περασμένης Τετάρτης προκλήθηκαν οι χειρότερες ζημιές μέχρι σήμερα, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς φως, νερό ή θέρμανση, την ώρα που ο υδράργυρος έχει πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Αναμένονται νέες ρωσικές επιθέσεις

Ο Νταβίντ Αραχαμίγια, ο επικεφαλής του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέβλεψε ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις στις υποδομές αυτήν την εβδομάδα η οποία αναμένεται να είναι «πραγματικά δύσκολη». Το βράδυ του Σαββάτου ο Ζελένσκι είπε ότι υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στις 14 από τις 27 περιφέρειες της Ουκρανίας – συμπεριλαμβάνονται το Κίεβο και τα περίχωρά του.

Οι περιορισμοί αυτοί επηρεάζουν περισσότερους από 100.000 καταναλωτές σε κάθε περιφέρεια. «Αν αυξηθεί η κατανάλωση το βράδυ, το αριθμός των διακοπών στην ηλεκτροδότηση μπορεί να αυξηθεί», είπε στο καθημερινό διάγγελμά του, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς του πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η χιονόπτωση στο Κίεβο θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τέσσερις ώρες ρεύμα την ημέρα

Ο Σεργκέι Κοβαλένκο, ο επικεφαλής της εταιρείας YASNO που εφοδιάζει με ηλεκτρική ενέργεια το Κίεβο, είπε το Σάββατο ότι η κατάσταση στην πόλη έχει βελτιωθεί, όμως παραμένει «αρκετά δύσκολη». Εξήγησε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν ρεύμα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες ημερησίως.

«Αν δεν είχατε ρεύμα επί τουλάχιστον τέσσερις ώρες χθες, απευθυνθείτε στο Ηλεκτρικό Δίκτυο του Κιέβου DTEK, οι συνάδελφοι θα σας βοηθήσουν να βρείτε ποιο είναι το πρόβλημα», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Η YASNO είναι το παράρτημα λιανικής πώλησης της DTEK, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παροχής ενέργειας. Η Ukrenergo προειδοποίησε ότι τα μπλακάουτ θα συνεχιστούν και προέτρεψε τους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας.

«Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τώρα, κάθε Ουκρανός στο σπίτι του οποίου αποκαταστάθηκε η ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να βοηθήσει να αποκατασταθεί και για τους άλλους γρηγορότερα, απλώς καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια με φειδώ», ανέφερε η εταιρεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM