Ουκρανία: «Επίθεση εξαιρετικής πυκνότητας» στο Κίεβο με drones και βαλλιστικούς πυραύλους

Ουκρανία: Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

«Επίθεση εξαιρετικής πυκνότητας» εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο με drones και βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας στον πόλεμο της Ουκρανίας. 

Από την βραδινή ρωσική επίθεση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα πτώσης συντριμμιών στην περιοχή Σολομένσκι. Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Βιτάλι Κίτσκο. Σύμφωνα με πληροφορίες από ουκρανικές πηγές, υπήρξε άμεση αντίδραση της αεράμυνας του Κιέβου. 

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν συγκεκριμένα και τους 18 διαφόρων τύπων πυραύλους που εκτόξευσε στη διάρκεια της νύχτας η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι.

Πρόκειται για την όγδοη τέτοια επιδρομή εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας αυτόν τον μήνα. Σειρήνες της αεράμυνας ακούγονταν σε σχεδόν ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για πάνω από ένα τρίωρο

Ήταν «εξαιρετική στην πυκνότητά της», περιλάμβανε «τον μέγιστο αριθμό πυραύλων μέσα στο μικρότερο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Σερχίι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, μέσω Telegram. 

Έπειτα από παύση μερικών εβδομάδων, η Ρωσία ξανάρχισε στα τέλη Απριλίου να εξαπολύει πλήγματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και οι επιδρομές τέτοιου είδους πολλαπλασιάστηκαν, ενώ έχουν συχνά στο στόχαστρο εγκαταστάσεις στην περιοχή του Κιέβου. 

Κατά την πρωινή ενημέρωση των ουκρανικών δυνάμεων την τελευταία ημέρα, σημειώθηκαν 49 συγκρούσεις στο μέτωπο. Αυτό ανέφερε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην πρωινή περίληψη.  Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές τις τελευταίες δύο ημέρες, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει στα πλευρά του Μπαχμούτ από 350 μέτρα έως δύο χιλιόμετρα σε ορισμένα σημεία.

Ουκρανία: 31 M1 Abrams των ΗΠΑ και αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T

Την ίδια στιγμή 31 βαρέα άρματα μάχης που είχαν υποσχεθεί οι ΗΠΑ να παραδώσουν στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος έφθασαν σε κέντρο εκπαίδευσης στη Γερμανία, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας χθες Δευτέρα.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι 31 εκπαιδευτικά άρματα μάχης M1 Abrams έφθασαν στο Γκράφενβερ, στη Γερμανία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εκπαίδευση των ουκρανικών πληρωμάτων», είπε ο υποπτέραρχος Πατ Ράιντερ σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον. Στο Γκράφενβερ (βόρεια Βαυαρία) βρίσκεται αμερικανική βάση εκπαίδευσης. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, τα πληρώματα θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται στη χρήση των αμερικανικών αρμάτων μέσα στις «επόμενες δυο εβδομάδες»

«Όπως έχουμε αναφέρει ήδη, αυτό το εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης ουκρανικών πληρωμάτων και συντηρητών σκοπό έχει την προετοιμασία τους για τους κρίσιμους ρόλους τους ενόψει της αποτελεσματικής χρήσης του άρματος M1 και την υπεράσπισης του ουκρανικού λαού», σύμφωνα με τον Ράιντερ. Τα M1 Abrams που προορίζονται για χρήση στον πόλεμο βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία τροποποίησης και επισκευής τους.

Η απόφαση να σταλούν τα 31 αμερικανικά άρματα για την εκπαίδευση ουκρανικών πληρωμάτων ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, σχεδόν ταυτόχρονα με αυτήν της κυβέρνησης της Γερμανίας να δωρίσει βαριά άρματα μάχης Leopard στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Παράλληλα, η Ουκρανία έλαβε το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς SAMP-T που υποσχέθηκαν η Γαλλία και η Ιταλία . Είναι ικανό να καταρρίψει βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτό αναφέρει η La Stampa. «Ένα γαλλο-ιταλικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα έφτασε στην Ουκρανία και 20 τοπικοί ειδικοί θα το συντηρήσουν», αναφέρει.  Η εκπαίδευση των στρατιωτικών πραγματοποιήθηκε στους στρατώνες Santa Barbara στη Sabaudia (κεντρική Ιταλία, επαρχία Λάτσιο), όπου βρίσκεται το αρχηγείο της διοίκησης αντιαεροπορικού πυροβολικού των χερσαίων δυνάμεων της χώρας.

Ουκρανία: Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατηγορούμενος για δωροληψία

Τέλος, ο οργανισμός κατά της διαφθοράς και η ειδική εισαγγελία στην Ουκρανία ανακοίνωσαν πως ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, ο Βσέβολοντ Κνιάζεφ, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω με 3 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε ως δωροδοκίες, ανέφερε χθες βράδυ η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Μέσα ενημέρωσης στο Κίεβο μεταδίδουν πως έγιναν έφοδοι στα γραφεία και άλλων μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η εθνική υπηρεσία καταπολέμησης διαφθοράς της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία με μεγάλο ποσό σε μετρητά πάνω σε καναπέ. Ανέφερε πως θα δώσει λεπτομέρειες αργότερα.

Η υπηρεσία αυτή και ειδική εισαγγελία ανέφεραν πως διαπίστωσαν «διαφθορά ευρείας κλίμακας στο Ανώτατο Δικαστήριο», κάνοντας λόγο για κύκλωμα που προσπαθούσε να εξασφαλίσει διάφορες χάρες, στο οποίο ενέχονται «η ηγεσία και μέλη του». Στην ανακοίνωσή τους δεν εξήγησαν ποιοι δωροδοκούσαν τους δικαστικούς ή γιατί.

Ο κ. Κνιάζεφ ανέλαβε πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ουκρανίας τον Οκτώβριο του 2021.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει υποσχεθεί επανειλημμένα πως θα πατάξει την κουλτούρα της διαφθοράς και των δωροδοκιών, που θεωρείται ενδημική, ειδικά στον επιχειρηματικό κόσμο και στις κρατικές υπηρεσίες. Ο κ. Ζελένσκι θέλει να δείξει πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ελπίζει να εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πράσινο φως για την έναρξή τους εντός 2023.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-dpa-La Stampa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον «πέρασε» η ΕΕ: Προβλέπει αποκατάσταση 20% έως το τέλος της δεκαετίας

Περιβάλλον / Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον ψήφισε η ΕΕ για αποκατάσταση του 20% της γης και της θάλασσας μέχρι το 2030

Φύτευση δέντρων, ενίσχυση του πληθυσμού των μελισσών και προστασία των θαλασσών - Τι προβλέπει ο νόμος - Γιατί ξέσπασε πολιτική θύελλα στην Αυστρία
NEWSROOM
Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει προστασία από την απέλαση και άδειες εργασίας για συζύγους Αμερικανών πολιτών

Διεθνή / Ο Μπάιντεν νομιμοποιεί τους μετανάστες συζύγους Αμερικανών πολιτών

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι περισσότεροι από 500.000 σύζυγοι Αμερικανών πολιτών θα επωφεληθούν, αλλά και επιπλέον 50.000 νέοι κάτω των 21 ετών των οποίων ο γονέας είναι παντρεμένος με Αμερικανό πολίτη
NEWSROOM