Ο Ζελένσκι παρέλαβε το βραβείο Καρλομάγνος: «Η Ευρώπη οφείλει πολλά στον ουκρανικό λαό»

Bild: Ο Ζελένσκι ζήτησε από την Γερμανία υποστήριξη για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

«Η Ουκρανία αγωνίζεται για την ελευθερία στην Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραλαμβάνοντας το βραβείο «Καρλομάγνος», αφιερωμένο στην ενότητα της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη οφείλει πολλά στον ουκρανικό λαό και προσωπικά στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Είμαστε ενωμένοι, ανήκουμε ο ένας στον άλλον και η ιστορία μας θα συνεχιστεί από κοινού», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, παρουσιάζοντας το τιμώμενο πρόσωπο στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Άαχεν.

Οι περίπου 700 προσκεκλημένοι που βρίσκονταν στην «αίθουσα του στέμματος» στο δημαρχείο του Άαχεν υποδέχθηκαν τον Ουκρανό πρόεδρο όρθιοι, με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «μεγάλη τιμή» και παρέλαβε το βραβείο «στο όνομα του ουκρανικού λαού που αγωνίζεται καθημερινά για την ελευθερία του και για τις αξίες της Ευρώπης».

Καθένας από αυτούς τους Ουκρανούς θα άξιζε να βρίσκεται εδώ, σημείωσε και υπογράμμισε ότι η χώρα του «δεν θέλει τίποτα περισσότερο από την ειρήνη - αυτό όμως μπορεί στην παρούσα συγκυρία να επιτευχθεί μόνο με τη νίκη».

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κρίνει και τη μοίρα της Ευρώπης, «γιατί η Ρωσία θέλει να αναιρέσει την ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης». «Βρισκόμαστε απέναντι σε έναν επιτιθέμενο ο οποίος είναι ικανός για κάθε φρικαλεότητα και σκληρότητα. Αλλά δεν φοβόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Όλαφ Σολτς, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Ουκρανό πρόεδρο και τον ουκρανικό λαό, επειδή, όπως είπε, υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες. Θυμήθηκε τα λόγια του Βολοντίμιρ Ζελένσκι το πρωί της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος είναι εδώ. Είμαστε όλοι εδώ», είπε ο καγκελάριος στα ουκρανικά. «Σπάνια στην ιστορία τόσο λίγες λέξεις είχαν τόσο μεγάλο αντίκτυπο», σχολίασε.

Για τον Σολτς, ήταν σαφές ότι ο ουκρανικός λαός δεν επρόκειτο να υποκύψει στη ρωσική βία, αλλά θα αντισταθεί. «Η Ευρώπη οφείλει πολλά στον ουκρανικό λαό και προσωπικά στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο πόλεμος αποδεικνύει ότι είμαστε ενωμένοι. Ανήκουμε ο ένας στον άλλον και η ιστορία μας θα συνεχιστεί από κοινού!», πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Διεθνή / Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο
NEWSROOM