Ουγκάντα: Ο επικεφαλής ασφαλείας του πρώην προέδρου επιστρέφει από την εξορία μετά από 50 χρόνια

Ουγκάντα: Φρουρός πρώην προέδρου επιστρέφει από την εξορία μετά από 50 χρόνια Facebook Twitter
O τότε πρόεδρος της Ουγκάντα, Μίλτον Ομπότε
0

Πρώην επικεφαλής ασφαλείας του αείμνηστου Προέδρου της Ουγκάντα ​​Μίλτον Ομπότε, ο οποίος θεωρείτο νεκρός, επέστρεψε μετά από 50 χρόνια στην εξορία.

Ο Βίνσεντ Ομπόντο, 81 ετών σήμερα, κάποτε ήταν επικεφαλής της μονάδας προστασίας VIP στο γραφείο του προέδρου. Μετά από 5 δεκαετίες στην εξορία επανεννώθηκε με τις δύο συζύγους και τα παιδιά του την Παρασκευή.

Οι συγγενείς του δεν τον είχαν δει από τον Ιανουάριο του 1971, όταν ανατράπηκε σε πραξικόπημα η ηγεσία του προέδρου από τον Ίντι Αμίν Νταντά.

Αυτή ήταν η τελευταία φορά που οι γυναίκες του Josephine Ariamo, 76 ετών, και η Anna Loyce Ideta, 71 ετών, σήμερα έβλεπαν τον σύζυγό τους.

Ο Ομπόντο, συνοδεία προσωπικού του οργανισμού προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR), σύμφωνα με τις ιδιωτικές εκθέσεις της Daily Monitor, επέστρεψε στους δικούς του.

Ζούσε στην εξορία στη γειτονική Τανζανία για τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, όπως ο ίδιος είπε στην κρατική εφημερίδα New Vision και πλέον είναι χαρούμενος που επέστρεψε στην πατρίδα του.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ομπότε ανατράπηκε από τον στρατό ενώ ο ίδιος βρισκόταν στη Σιγκαπούρη για διάσκεψη της Κοινοπολιτείας.

Ουγκάντα: Φρουρός πρώην προέδρου επιστρέφει από την εξορία μετά από 50 χρόνια Facebook Twitter
Ο Βίνσεντ Οντόμπ με τις συζύγους του μετά από 50 χρόνια

Ο Ομπόντο είπε ότι βρισκόταν στο διεθνές αεροδρόμιο Jomo Kenyatta της Κένυας, περιμένοντας την επιστροφή του Ομπότε από τη Σιγκαπούρη όταν έμαθε για το πραξικόπημα το 1971.

Τότε έφτασε εξόριστος στην Τανζανία, παραμένοντας στο έθνος της Ανατολικής Αφρικής, ακόμη και όταν ο πρόεδρος ανέκτησε την εξουσία το 1980. Το 1985 ανετράπη ξανά.

Ο Ομπόντο ήταν ο πρόεδρος που οδήγησε την Ουγκάντα στην ανεξαρτησία της το 1962. Μέχρι τότε αποτελούσε βρετανική αποικία.

Μετά την ανεξαρτησία του έθνους, υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Ουγκάντα από το 1962 έως το 1966 και ως πρόεδρος της Ουγκάντα από το 1966 έως το 1971, και πάλι από το 1980 έως το 1985.

Ο προσωπικός του σωματοφύλακας, δεν κατάφερε να επιστρέψει και οι συγγενείς του θεωρούσαν ότι ήταν ήδη νεκρός.

«Η ζωή στην εξορία ήταν αγκάθι», είπε ο Ομπόντο στη Daily Monitor.

Το ταξίδι της επιστροφής μετά από 50 χρόνια κατέστη δυνατό μέσω της συνεργασίας τόσο των κυβερνήσεων της Ουγκάντα ​​όσο και της Τανζανίας.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΚΗ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η δίκη του για διαφθορά συνεχίζεται την Κυριακή

«Με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιστροφή του δικαστικού συστήματος σε πλήρη λειτουργία, οι ακροάσεις θα συνεχιστούν κανονικά», ανέφερε ανακοίνωση των ισραηλινών δικαστηρίων
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣΗ ΣΠΙΤΙ

Διεθνή / Άντριου Μάουντμπάτεν - Ουίνδσορ: Μετακόμισε μετά από αρκετή καθυστέρηση στο νέο του σπίτι

Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου προσπαθεί να εδραιώσει μια πιο σταθερή και ήρεμη καθημερινότητα μακριά από το Royal Lodge, ενώ συνεχίζονται οι νομικές και προσωπικές του υποθέσεις
THE LIFO TEAM
DISCOVEREU ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Διεθνή / ΕΕ: Δωρεάν εισιτήρια για 40.000 άτομα - Ποιοι οι δικαιούχοι, μέχρι πότε οι αιτήσεις

Η πρωτοβουλία της ΕΕ επιστρέφει το 2026 - Δεκάδες χιλιάδες νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να ανακαλύψουν προορισμούς που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες, τη γαστρονομία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ LGBTQI+ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Τουρκία: Σε δίκη στελέχη οργάνωσης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας - Κατηγορούνται για «ανηθικότητα»

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, αλλά η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αποτελεί συχνά στόχο των αρχών, οι οποίες την κατηγορούν για τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα
THE LIFO TEAM