Oxfam: Κίνδυνος να βυθιστούν στη φτώχεια μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι λόγω του κορωνοϊού

Oxfam: Κίνδυνος να βυθιστούν στη φτώχεια μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι λόγω του κορωνοϊού Facebook Twitter
Νέο Δελχί, Ινδία. Φωτογραφία: Yawar Nazir/Getty Images
1

Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια, αν δεν τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποιεί η Oxfam.

Η μη κυβερνητική οργάνωση, σε έκθεσή της, επισημαίνει ότι το 6-8% του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει να περιπέσει στην ανέχεια, καθώς έχει μπει «φρένο» στην οικονομική δραστηριότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού.

«Η οικονομική κρίση που εκτυλίσσεται με ταχύτητα είναι ακόμη βαθύτερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και, ανεξαρτήτως σεναρίου, η παγκόσμια φτώχεια μπορεί να αυξηθεί για πρώτη φορά από το 1990», αναφέρει χαρακτηριστικά η Oxfam, η προειδοποίηση της οποίας έρχεται λίγο πριν από τις συνόδους του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της G20, που θα γίνουν εντός του Απριλίου με βιντεοδιάσκεψη.

«Οι πλούσιες χώρες έχουν δείξει ότι σε αυτή την περίοδο κρίσης μπορούν να κινητοποιήσουν τρισεκατομμύρια για να υποστηρίξουν τις οικονομίες τους. Όμως αν οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορέσουν επίσης να καταπολεμήσουν τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, η κρίση θα συνεχιστεί και θα βλάψει ακόμα περισσότερο όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές», επισημαίνει ακόμη η μη κυβερνητική οργάνωση.

Τι προτείνει η Oxfam

«Η κρίση μπορεί να γυρίσει σε παγκόσμια κλίμακα δέκα χρόνια πίσω τον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας, ακόμα και 30 χρόνια πίσω σε ορισμένες περιοχές, όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική», τονίζει η Oxfam και υπογραμμίζει ότι η μισή και πλέον ανθρωπότητα κινδυνεύει να βρεθεί πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας εξαιτίας της πανδημίας.

Ελλείψει συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, οι φτωχότερες χώρες θα υποστούν βαρύτερα πλήγματα, όπως και οι λιγότερο προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού, ιδίως οι γυναίκες, επισημαίνει η έκθεση. Η ΜΚΟ προτείνει να προσφερθεί άμεσα βοήθεια σε μετρητά σε εκείνους που τη χρειάζονται, να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις και να μπει όρος ότι τα ποσά προς τις μεγαλύτερες εταιρείες θα έχουν αποτέλεσμα να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί.

Ταυτόχρονα, η Oxfam κάνει έκκληση για αναβολή στην αποπληρωμή των δημόσιων χρεών των φτωχότερων χωρών φέτος. Ως παράδειγμα αναφέρει την Γκάνα, που «θα μπορούσε να δίνει 20 δολάρια τον μήνα σε 16 εκατομμύρια πολίτες για έξι μήνες- παιδιά, ανθρώπους με αναπηρία και ηλικιωμένους- εάν δεν ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει τοκοχρεολύσια».

Ακόμη, η μη κυβερνητική οργάνωση προτείνει να αυξηθεί κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα του ΔΝΤ, για να προσφερθεί βοήθεια στις φτωχότερες χώρες, να αυξηθεί η αναπτυξιακή βοήθεια των δωρητριών χωρών άμεσα, καθώς και να θεσπιστούν έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης και φορολόγηση των εξαιρετικά υψηλών κερδών και μερισμάτων, των μεγαλύτερων περιουσιών, των χρηματοοικονομικών προϊόντων με κερδοσκοπική φύση και των δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Κάτσε λίγο για να καταλάβουμε.Από το 1990 μέχρι σήμερα δηλαδή, 2020, αυξανόταν ο πλούτος σταθερά. Άρα όλα τα δημοσιεύματα περί ανοίγματος της ψαλίδας απλά σημαίνουν ότι αυξάνονται οι πλούσιοι. Όχι ότι αυξάνονται οι φτωχοί.Το 1990 ήταν χρονιά ορόσημο διότι κατέρρευσαν τα πολιτεύματα των μισών χωρών του πλανήτη.