Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια, αν δεν τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποιεί η Oxfam.

 

Η μη κυβερνητική οργάνωση, σε έκθεσή της, επισημαίνει ότι το 6-8% του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει να περιπέσει στην ανέχεια, καθώς έχει μπει «φρένο» στην οικονομική δραστηριότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού.

 

«Η οικονομική κρίση που εκτυλίσσεται με ταχύτητα είναι ακόμη βαθύτερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και, ανεξαρτήτως σεναρίου, η παγκόσμια φτώχεια μπορεί να αυξηθεί για πρώτη φορά από το 1990», αναφέρει χαρακτηριστικά η Oxfam, η προειδοποίηση της οποίας έρχεται λίγο πριν από τις συνόδους του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της G20, που θα γίνουν εντός του Απριλίου με βιντεοδιάσκεψη.

 

«Οι πλούσιες χώρες έχουν δείξει ότι σε αυτή την περίοδο κρίσης μπορούν να κινητοποιήσουν τρισεκατομμύρια για να υποστηρίξουν τις οικονομίες τους. Όμως αν οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορέσουν επίσης να καταπολεμήσουν τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, η κρίση θα συνεχιστεί και θα βλάψει ακόμα περισσότερο όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές», επισημαίνει ακόμη η μη κυβερνητική οργάνωση.

 

Τι προτείνει η Oxfam

 

«Η κρίση μπορεί να γυρίσει σε παγκόσμια κλίμακα δέκα χρόνια πίσω τον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας, ακόμα και 30 χρόνια πίσω σε ορισμένες περιοχές, όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική», τονίζει η Oxfam και υπογραμμίζει ότι η μισή και πλέον ανθρωπότητα κινδυνεύει να βρεθεί πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας εξαιτίας της πανδημίας.

 

 

Ελλείψει συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, οι φτωχότερες χώρες θα υποστούν βαρύτερα πλήγματα, όπως και οι λιγότερο προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού, ιδίως οι γυναίκες, επισημαίνει η έκθεση. Η ΜΚΟ προτείνει να προσφερθεί άμεσα βοήθεια σε μετρητά σε εκείνους που τη χρειάζονται, να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις και να μπει όρος ότι τα ποσά προς τις μεγαλύτερες εταιρείες θα έχουν αποτέλεσμα να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί.

 

 

Ταυτόχρονα, η Oxfam κάνει έκκληση για αναβολή στην αποπληρωμή των δημόσιων χρεών των φτωχότερων χωρών φέτος. Ως παράδειγμα αναφέρει την Γκάνα, που «θα μπορούσε να δίνει 20 δολάρια τον μήνα σε 16 εκατομμύρια πολίτες για έξι μήνες- παιδιά, ανθρώπους με αναπηρία και ηλικιωμένους- εάν δεν ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει τοκοχρεολύσια».

 

Ακόμη, η μη κυβερνητική οργάνωση προτείνει να αυξηθεί κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα του ΔΝΤ, για να προσφερθεί βοήθεια στις φτωχότερες χώρες, να αυξηθεί η αναπτυξιακή βοήθεια των δωρητριών χωρών άμεσα, καθώς και να θεσπιστούν έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης και φορολόγηση των εξαιρετικά υψηλών κερδών και μερισμάτων, των μεγαλύτερων περιουσιών, των χρηματοοικονομικών προϊόντων με κερδοσκοπική φύση και των δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters