ΟΗΕ: 8,3 εκατ. άνθρωποι στον αραβικό κόσμο εξωθούνται στην φτώχεια λόγω κορωνοϊού

ΟΗΕ: 8,3 εκατ. άνθρωποι στον αραβικό κόσμο εξωθούνται στην φτώχεια λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Επιπλέον 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να περιπέσουν στη φτώχεια, στον αραβικό κόσμο, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για τη Δυτική Ασία (ESCWA) των Ηνωμένων Εθνών.


«Η εξάπλωση της φτώχειας ενδέχεται να αυξήσει τον αριθμό των υποσιτιζόμενων ανθρώπων κατά περίπου 2 εκατομμύρια. Βάσει τρεχουσών εκτιμήσεων, συνολικά 101,4 εκατ. άνθρωποι θα κατατάσσονται στην κατηγορία των φτωχών και 52 εκατ. άνθρωποι σε αυτή των υποσιτισμένων», συνόψισε η ESCWA.


Η εκτελεστική γραμματέας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για τη Δυτική Ασία, η Ρόλα Νταστί, προεξόφλησε ότι οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης θα πλήξουν ιδιαίτερα σκληρά τις πιο ευάλωτες ομάδες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και κορίτσια στις περιοχές αυτές, ενώ υπενθύμισε πως όσοι απασχολούνται ανεπισήμως, στην παραοικονομία, δεν έχουν πρόσβαση στα συστήματα πρόνοιας, ούτε φυσικά στα ταμεία ανεργίας.

Η έλλειψη διχτυών κοινωνικής προστασίας και το γεγονός ότι υπάρχουν αποκλεισμοί από τα συστήματα πρόνοιας σε αραβικές χώρες σημαίνουν πως οι πιο ευάλωτες ομάδες δεν θα έχουν καμία βοήθεια για να τα βγάλουν πέρα εν μέσω της πανδημίας, η οποία διαταράσσει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, πλήττοντας τη διατροφική ασφάλεια σε πολλές αραβικές χώρες, λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από τις εισαγωγές, προειδοποίησε η ESCWA.

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για τη Δυτική Ασία πρόσθεσε πως ήδη στην περιοχή καταγράφονταν ζημίες ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων ετησίως λόγω της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων. Εάν μειώνονταν η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων κατά 50%, το εισόδημα των νοικοκυριών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η διαθεσιμότητα τροφής θα βελτιωνόταν σημαντικά στην περιοχή, μειώνοντας τις εισαγωγές τροφίμων, ενώ αυτό θα είχε παράπλευρο όφελος τη βελτίωση των εμπορικών ισοζυγίων των χωρών της περιοχής, επισήμανε η ESCWA.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Τέλος στο Προστατευτικό Καθεστώς για Αφγανούς – Κίνδυνος Απέλασης για 9.000 Πρόσφυγες

Διεθνή / ΗΠΑ: Τέλος στο καθεστώς προστασίας για Αφγανούς πολίτες – Κίνδυνος απέλασης για 9.000 πρόσφυγες

Η κυβέρνηση Τραμπ, μέσω της Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Kristi Noem, τερματίζει το Προστατευτικό Καθεστώς για χιλιάδες Αφγανούς - Οργή από ανθρωπιστικές οργανώσεις και προειδοποιήσεις για μαζικές απελάσεις
LIFO NEWSROOM
Αντόνιο Κόστα: «Αλβανία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από τις άλλες χώρες»

Διεθνή / Αντόνιο Κόστα: «Αλβανία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από τις άλλες χώρες»

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συχνά υποδείξει το 2030 ως τον στόχο για τις πρώτες εντάξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα για την Αλβανία και το Μαυροβούνιο
LIFO NEWSROOM
Οι «δουλειές» της οικογένειας Τραμπ στον Κόλπο και οι επιχειρηματικές συμφωνίες-ρεκόρ 

Διεθνή / Οι «δουλειές» της οικογένειας Τραμπ στον Κόλπο και οι επιχειρηματικές συμφωνίες-ρεκόρ 

Θέρετρα γκολφ, επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και κρατικά κεφάλαια πυκνώνουν τις σκιές σύγκρουσης ιδιωτικών και δημόσιων συμφερόντων, εν όψει του ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου στον Κόλπο
LIFO NEWSROOM
Γιατί το PKK καταθέτει τώρα τα όπλα: Ο «Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» και το ευρύτερο πλαίσιο για τους Κούρδους

Ανάλυση / Γιατί το PKK καταθέτει τώρα τα όπλα: Ο «Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» και το ευρύτερο πλαίσιο για τους Κούρδους

Τα αίτια και οι στρατηγικές συνέπειες της απόφασης του PKK να καταθέσει τα όπλα και να διαλύσει την ένοπλη πτέρυγα του, στο πλαίσιο της αλλαγής των γεωπολιτικών ισορροπιών.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ