«Όσκαρ» ατυχίας για αποδημητικό πτηνό - Επέστρεψε στην Αλάσκα μετά από 57 ώρες non-stop πτήσης

Περιπετειώδες ταξίδι για μεταναστευτικό πτηνό - Επέστρεψε στην Αλάσκα μετά από 57 ώρες non-stop πτήσης Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Getty Images
0

Μια γενναία αρσενική λιμόζα λιμόζα κέρδισε τη συμπάθεια της Νέας Ζηλανδίας όταν αναγκάστηκε, μετά από non stop ταξίδι 33 ωρών, να επιστρέψει στην Αλάσκα, αναβάλλοντας για μερικές ημέρες το μεταναστευτικό ταξίδι του για τη Νέα Ζηλανδία. 

Χθες, μετά από περιπέτειες και ταλαιπωρία ημερών, το αποδημητικό αυτό πτηνό επιτέλους έφτασε στον προορισμό του. 

Κάθε χρόνο, περίπου 80.000 λιμόζες -ή «κουάκα» (kuaka) στη γλώσσα των Μαορί- ταξιδεύουν από τον τόπο αναπαραγωγής τους στην Αρκτική στη Νέα Ζηλανδία, όπου βρίσκουν καταφύγιο σε λιμάνια και εκβολές ποταμών των δύο νησιών. 

Φέτος, μια θηλυκή λιμόζα που αναγνωρίζεται ως 4BYWW από τα δαχτυλίδια που φέρει στα πόδια της, επιβεβαιώθηκε πως έκανε τη μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί ποτέ από στεριανό πουλί. Ταξίδεψε χωρίς στάσεις από την Αλάσκα στη Νέα Ζηλανδία, καλύπτοντας 12.200 χιλιόμετρα σε οκτώ μέρες και 12 ώρες, με μέση ταχύτητα 59 χλμ/ώρα. 

«Όσκαρ» ατυχίας για μεταναστευτικό πτηνό - Επέστρεψε στην Αλάσκα μετά από 57 ώρες non-stop πτήσης Facebook Twitter
Το ταξίδι της 4BWRB από την Αλάσκα στη Νέα Ζηλανδία - Πηγή φωτογραφίας: Global Flyway Network

Ωστόσο, μια άτυχη λιμόζα, το αρσενικό ενήλικο 4BWRB, αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών στον Ειρηνικό Ωκεανό, τελειώνοντας το ταξίδι του στο σημείο απογείωσής του, μετά από 57 ώρες συνεχόμενης πτήσης


Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας της Φύσης, ο 4BWRB απογειώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου από τις παλιρροϊκές περιοχές του δέλτα Yukon-Kuskokwim της Αλάσκας και, συναντώντας θυελλώδεις ανέμους μετά από 2.000 χλμ ταξιδιού, αναγκάστηκε να επιστρέψει. 

Περίμενε στην Αλάσκα 11 ημέρες προτού προσπαθήσει ξανά. Τα κατάφερε μέχρι τη Νέα Καληδονία όπου πέρασε πέντε εβδομάδες ξεκούρασης, πριν απογειωθεί ξανά με τελικό προορισμό τη Νέα Ζηλανδία. Σε μια πτήση εκπληκτικής επιμονής και αντοχής, το πτηνό έφτασε στο Βόρειο Νησία λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης. 


Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Pūkorokoro Miranda Shorebird, Κιθ ΓούντλεΪ, το άτυχο 4BWRB απέτυχε να πραγματοποιήσει το non-stop μεταναστευτικό ταξίδι του τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο. 


«Σίγουρα δεν θα θέλατε να σας αγοράσει λόττο. Όμως, τώρα είναι εδώ, έχει χρόνο να ξεκουραστεί, να κάνει την εποχική πτερόρροια και να προετοιμαστεί καταλλήλως» λέει ο ίδιος, αναφερόμενος στις εκπληκτικές προετοιμασίες τού είδους, που αντικαθιστά το φτέρωμα και υφίσταται αλλαγές φυσιολογία για την αποτελεσματικότερη αποθήκευση λίπους, για το αποδημητικό τους ταξίδι. 
 


Ο 4BWRB είναι μία από τις 20 λιμόζες στις οποίες έχουν τοποθετηθεί ραδιοπομποί για την καταγραφή των μετακινήσεων τους. Καταγράφοντας το είδος οι επιστήμονες μελετούν τις πτήσεις των ανθεκτικών παρυδάτιων πτηνών, μελετώντας την επίδραση των καιρικών συνθηκών σε real time της μετανάστευσής τους και κατανοώντας πώς οι αποδημητικές λιμόζες προσαρμόζονται στις μεταβολές του καιρού. 

Όπως επισημαίνει ο Γούντλεϊ, η κλιματική αλλαγή αποτελεί πρόβλημα και για τις λιμόζες, τόσο στην αφετηρία όσο και τον προορισμό του ταξιδιού. Στη Νέα Ζηλανδία, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών συρρικνώνει τα οικοσυστήματα των πτηνών και τα περιβάλλοντα αναζήτησης τροφής. Στην Αλάσκα, η άνοδος της θερμοκρασίας μεταβάλλει το αναπαραγωγικό τους περιβάλλον και την άφιξη των εντόμων, διαταράσσοντας την τροφική αλυσίδα. Οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και στα δύο ημισφαίρια επηρεάζουν σοβαρά τις πτήσεις τους. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ