Ορίστηκε η συνάντηση Τραμπ- Μέρκελ παρά τις βαθιές διαφωνίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου

Ορίστηκε η συνάντηση Τραμπ- Μέρκελ παρά τις βαθιές διαφωνίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου Facebook Twitter
0

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα μεταβεί την 27η Απριλίου στην αμερικανική πρωτεύουσα, λίγες ημέρες μετά τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο κι ενώ οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Βερολίνου χαρακτηρίζονται από ένταση λόγω των βαθιών διαφορών μεταξύ των δύο ηγετών.

«Οι διμερείς σχέσεις και οι διπλωματικές προκλήσεις και οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων» δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η Ουλρίκε Ντέμερ, εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, ανακοινώνοντας την επίσκεψη.

«Με την ευκαιρία της επανεκλογής της Μέρκελ στον θώκο της καγκελαρίου, οι δύο ηγέτες θα επιβεβαιώσουν εκ νέου τη συνεργασία ΗΠΑ-Γερμανίας— η βάση των διατλαντικών σχέσεων και της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ— σε μια χρονική στιγμή όπου τα δύο έθνη εργάζονται από κοινού για να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων» σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Προς το παρόν δεν έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Αυτή η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί, ενώ Μέρκελ και Τραμπ δεν κρύβουν τις μεταξύ τους διαφωνίες για μια σειρά θεμάτων στρατηγικής σημασίας, όπως το ελεύθερο εμπόριο, η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταφέρθηκε, πριν και μετά την εκλογή του, εναντίον της Γερμανίας γενικά και της καγκελαρίου ειδικά για να καταγγείλει τα εμπορικά πλεονάσματα της χώρας, να απειλήσει τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας με την επιβολή αυστηρότερων δασμών και να επικρίνει την υποδοχή των προσφύγων από το 2015.

Επιπλέον, το Βερολίνο αναμένει από την ανάληψη καθηκόντων από τον Τραμπ, πριν από έναν και πλέον χρόνο, την άφιξη ενός νέου πρέσβη.

«Δεν αποτελεί μυστικό για κανέναν ότι οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε καταστροφική κατάσταση. Σχεδόν κάθε εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος ασκεί κριτική στη (γερμανική) κυβέρνηση χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα» σημειώνει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στον ιστότοπό του.

Τον περασμένο Μάιο, η Άγγελα Μέρκελ είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι έχει «σχεδόν παρέλθει» η εποχή όπου κυριαρχούσε η εμπιστοσύνη στις σχέσεις Ευρωπαίων-Αμερικανών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε τις δηλώσεις αυτές αμέσως μετά τη Σύνοδο της G7 που είχε διεξαχθεί σε τεταμένο κλίμα και κατά τη διάρκεια της οποίας ο Τραμπ είχε αρνηθεί να δεσμευτεί υπέρ της συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, από την οποία αποσύρθηκε κατόπιν η Ουάσιγκτον.

Στην προηγούμενη επίσκεψή της Μέρκελ στην Ουάσιγκτον, την Άνοιξη του 2017, το σκηνικό που είχαν καταγράψει οι κάμερες ήταν μάλλον αμήχανο, καθώς ο μεγιστάνας έδειχνε να αγνοεί τις εκκλήσεις των φωτορεπόρτερ να ανταλλάξει χειραψία με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Ο Λευκός Οίκος είχε τότε απαντήσει ότι ο πρόεδρος δεν άκουσε το αίτημα των δημοσιογράφων.

Η Άγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Ντόναλντ Τραμπ λίγο μετά την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα δειπνήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο την 23η Απριλίου.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους θα γίνει κατόπιν δεκτός στον Λευκό Οίκο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη κατά την προεδρία Τραμπ την 24η Απριλίου. Ο Μακρόν επίσης, θα εκφωνήσει ομιλία ενώπιον του Αμερικανικού κογκρέσου, την 25η Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

Διεθνή / Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

«Μέσω της ανάπτυξης μεταλλικών-οργανικών πλαισίων, οι βραβευθέντες έχουν προσφέρει στους χημικούς νέες ευκαιρίες για την επίλυση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο φορέας απονομής του βραβείου
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Η 17χρονη κόρη της δημάρχου Ιρίς Στάλτσερ βασική ύποπτη της δολοφονίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Σε κρίσιμη κατάσταση η δήμαρχος - Η 17χρονη κόρη της βασική ύποπτη

Η Γερμανίδα δήμαρχος Ιρίς Στάλτσερ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση με 13 μαχαιριές στο σπίτι της - Η 17χρονη κόρη της είναι βασική ύποπτη, ενώ οι αρχές εξετάζουν οικογενειακά κίνητρα πίσω από το έγκλημα
LIFO NEWSROOM
Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Διεθνή / Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ συμμετέχουν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα - Ο ρόλος του Κατάρ, οι όροι της Χαμάς και το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ που μπορεί να αλλάξει τη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM