Οργή στην Τουρκία μετά την απόφαση Κοντονή για μη έκδοση του Τουργκούτ Καγιά

Οργή στην Τουρκία μετά την απόφαση Κοντονή για μη έκδοση του Τουργκούτ Καγιά Facebook Twitter
6

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο δημοσιογράφος Τουργκούτ Καγιά.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε, «η έκδοση του Τουργκούτ Καγιά, για τον οποίο η Ίντερπολ είχε εκδώσει ερυθρά αναγγελία, απορρίφθηκε από τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ της έκδοσης στην Τουρκία. Αυτό δείχνει τη μη αλλαγή της παραδοσιακής αντίδρασης της ελληνικής πολιτικής τάξης εναντίον της Τουρκίας.

»»Η Ελλάδα, που στο παρελθόν προστάτευε τον τρομοκράτη Οτσαλάν, τώρα δίνει άσυλο σε εγκληματίες που καταζητούνται στη χώρα μας και αγνοεί με ευκολία τις δικαστικές αποφάσεις σχετικά με την έκδοσή τους.

»»Περιμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και τους νόμους».

Χθες έγινε γνωστό πως με απόφαση του Σταύρου Κοντονή δεν εκδίδεται στις τουρκικές αρχές ο δημοσιογράφος και ιστορικός της γείτονας χώρας, Τουργκούτ Καγιά.

Όπως είχε μεταδώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Δικαιοσύνης «πάγωσε», όπως έχει δικαίωμα εκ του νόμου, την απόφαση του Αρείου Πάγου που είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της έκδοσης στην Τουρκία του 45χρονου Τουργκούτ Καγιά.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ασύλου είχε χορηγήσει στον Καγιά πολιτικό άσυλο.

Η Άγκυρα έχει ζητήσει την έκδοσή του για να εκτίσει ένα υπόλοιπο ποινής φυλάκισης, μετά την αμετάκλητη καταδίκη του από τουρκικό δικαστήριο για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση.

Σημειώνεται πως από τις αρχές Ιουνίου ο Τουργκούτ Καγιά είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο παράδοσής του στην τουρκική Δικαιοσύνη.

Διεθνή
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Ιράν: Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες και να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική καταστροφή

Η ιρανική κυβέρνηση, μιλώντας στο Sky News, δήλωσε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει ότι θα δείξει «αυτοσυγκράτηση», προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση και προοπτική σοβαρών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία και ενεργειακές αγορές
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / «Ημέρα της Κρίσης»: Το καταστροφικό σενάριο μετά τις επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή

Οι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης αυτή την εβδομάδα, απειλούν με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΗ 19ΧΡΟΝΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ποιος ήταν ο 19χρονος παλαιστής που εκτέλεσαν «μετά από βασανιστήρια για να ομολογήσει»

Το Ιράν εκτέλεσε τον νεαρό παλαιστή Σαλέχ Μοχαμάντι και δύο ακόμη άτομα - Πρόκειται για τους πρώτους απαγχονισμούς που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με τις διαδηλώσεις
THE LIFO TEAM