Οργή για τον Ντουτέρτε: «Η προεδρία δεν είναι δουλειά για μια γυναίκα»

Οργή για τον Ντουτέρτε: «Η προεδρία δεν είναι δουλειά για μια γυναίκα» Facebook Twitter
O πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε. EPA/ACE MORANDANTE
0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε που δήλωσε ότι η προεδρία δεν είναι δουλειά για μια γυναίκα, ενώ απέρριψε τις εικασίες ότι η κόρη του θα τον διαδεχθεί τον επόμενο χρόνο.

«Η κόρη μου δεν είναι υποψήφια. Έχω πει στην Ίνταϊ να μην θέσει υποψηφιότητα, διότι τη λυπάμαι γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να περάσει όσα εγώ περνάω. Αυτό δεν είναι για τις γυναίκες. Ξέρετε, η ψυχοσύνθεση των γυναικών και των ανδρών είναι τελείως διαφορετική. Θα τρελαθείς εδώ. Επομένως... αυτή είναι η θλιβερή ιστορία», είπε ο Ντουτέρτε, αναφερόμενος στην κόρη του Σάρα με το ψευδώνυμό της.

Οι Φιλιππίνες είχαν δύο γυναίκες προέδρους, την Γκλόρια Μακαπάγκαλ Αρόγιο από το 2001 έως το 2010 και την Κορασόν Ακίνο από το 1986 έως το 1992.

Ο 75χρονος πρόεδρος των Φιλιππίνων συνηθίζει να κάνει σχόλια που θεωρούνται προσβλητικά και σεξιστικά, με το γραφείο του να τα χαρακτηρίζει, ωστόσο, «άκακα αστεία», ενώ την ίδια στιγμή παραμένει δημοφιλής μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων στη χώρα.

Η 42χρονη κόρη του, Σάρα Ντουτέρτε Κάρπιο, η οποία τον διαδέχθηκε στη δημαρχία του Νταβάο, επικράτησε, σε πρόσφατη δημοσκόπηση, στις γνώμες των πολιτών που τους ζητήθηκε να επιλέξουν έναν υποψήφιο που προτιμούν από έναν κατάλογο πιθανών διεκδικητών του προεδρικού θώκου στις εκλογές του 2022. Άλλες δύο γυναίκες, η αντιπρόεδρος Λένι Ρομπρέντο και η γερουσιαστής Γκρέις Πόε, ήταν υποθετικά υποψήφιες.

Απαντώντας στα σχόλια του Ντουτέρτε, η Κριστίνα Παλαμπάι, της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Karapatan, δήλωσε πως οι γυναίκες είναι το ίδιο ικανές με τους άνδρες σε οποιαδήποτε δουλειά. «Αυτό που έχει σημασία, ειδικά όταν μιλάμε για την προεδρία και κάποιο δημόσιο λειτούργημα, είναι εάν τα συμφέροντα της φτωχής πλειοψηφίας στηρίζονται», επισήμανε.

Η Σάρα Ντουτέρτε Κάρπιο, από την πλευρά της, είπε σήμερα στο πρακτορείο Reuters πως ενημέρωσε τον πατέρα της ότι δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ