Ορειβάτες πλακώθηκαν από χιονοστιβάδα, έσκαψαν μια «σπηλιά» και επέζησαν με μπάρες μούσλι

New Zealand climbers survive avalanche and blizzard, thanks to snow cave and muesli bars Facebook Twitter
Φωτ.: Queenstown Alpine Cliff Rescue Team
0

Δύο ορειβάτες που θάφτηκαν από χιονοστιβάδα και στη συνέχεια βρέθηκαν σε χιονοθύελλα στην κορυφή μιας εκ των πιο διάσημων οροσειρών της Νέας Ζηλανδίας, επέζησαν σκάβοντας μέσα στο χιόνι μια «αυτοσχέδια σπηλιά» και τρώγοντας με μπάρες μούσλι (δημητριακών).

Οι δύο άντρες, στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους, είχαν ξεκινήσει μια τριήμερη περιπέτεια αναρρίχησης στον πάγο, στο The Remarkables - μια οροσειρά 2.300 μέτρων πάνω από το Queenstown - όταν με τις κινήσεις τους πυροδότησαν χιονοστιβάδα και παρασύρθηκαν περίπου 20 μέτρα πιο κάτω.

Όταν κατάφεραν να ξεθαφτούν, κατάλαβαν πως πλησίαζε θύελλα και δεν θα μπορούσαν να διασχίσουν με ασφάλεια την οροσειρά, χωρίς τον κίνδυνο να προκαλέσουν άλλη χιονοστιβάδα. Οι άνδρες κάλεσαν την αστυνομία για βοήθεια το μεσημέρι της Τρίτης, η οποία ζήτησε βοήθεια από τη σώμα διάσωσης σε ορεινές περιοχές του Wakatipu.

«Είναι πολύ απότομο και τραχύ έδαφος, είναι ορεινή περιοχή και χιονισμένη... όταν εκδηλώνονται καταιγίδες μπορεί να είναι ένα αρκετά αφιλόξενο μέρος», δήλωσε ο συντονιστής της ομάδας, Russ Tilsley. Οι δύο πρώτες προσπάθειες διάσωσης με ελικόπτερο ματαιώθηκαν λόγω χιονοθύελλας.

«Νύχτωνε και αποφασίσαμε ότι ήταν πολύ αργά για να στείλουμε μια ομάδα πεζοπόρων... ξέραμε το επόμενο πρωί ο καιρός θα ήταν ήρεμος, οπότε μιλήσαμε με τα παιδιά, που είχαν καλή διάθεση, και αποφάσισαν να χτίσουν μια σπηλιά στο χιόνι», δήλωσε ο Tilsley.

Οι άνδρες βρήκαν έναν βράχο στο μέγεθος ενός γκαράζ και έσκαψαν δίπλα του. Αυτό θα έκανε τη διανυκτέρευσή τους κάπως πιο άνετη στους 0 C. Έξω, η αίσθηση της θερμοκρασίας λόγω των ανέμων θα ισοδυναμούσε με μείον 12 βαθμούς Κελσίου. 

«Είχαν μια σκηνή τις προηγούμενες νύχτες, αλλά αυτή είχε θαφτεί από τον άνεμο και το χιόνι και θα ήταν αρκετά βρεγμένη - θα ήταν πολύ πιο άνετα στο χιόνι», εξήγησε ο Tilsley. Η ομάδα διάσωσης επιβεβαίωσε ότι οι άνδρες είχαν αρκετό φαγητό για να αντέξουν τη νύχτα. «Και ο ένας μας λέει, λοιπόν, ξέρετε, νομίζω ότι έχουμε ίσως 10-15 μπάρες μούσλι», δήλωσε ο Τίλσεϊ.

Οι άνδρες είχαν σχεδόν ξεμείνει από καύσιμα για τη σόμπα τους - την οποία χρειάζονταν για να λιώσουν νερό σε αυτές τις συνθήκες. Αυτό προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους διασώστες, καθώς η προσπάθεια να λιώσει κανείς το χιόνι μέσα στο στόμα του για ενυδάτωση καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από αυτή που προσφέρει.

Τελικά οι δύο ορειβάτες επέζησαν τη νύχτα και διασώθηκαν την επόμενη μέρα.
 

«Ήταν λίγο ταραγμένοι και πολύ βρεγμένοι. Ήταν απίστευτα τυχεροί που βρίσκονταν στην άκρη της χιονοστιβάδας όταν αυτή προκλήθηκε», δήλωσε ο Tilsley. «Ήταν τυχεροί που βρίσκονταν εκεί και όχι 50 ή 100 μέτρα μέσα στη ροή, γιατί πιθανότατα θα ήταν νεκροί τώρα».

Πηγή Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ