Οπλοκατοχή: Στις ΗΠΑ τα όπλα είναι περισσότερα από τους ανθρώπους- Η εικόνα στην Ελλάδα

Οπλοκατοχή: Στις ΗΠΑ τα όπλα είναι περισσότερα από τους πολίτες- Η εικόνα στην Ελλάδα Facebook Twitter
Pixabay
0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου τα (μη στρατιωτικά) όπλα είναι περισσότερα από τους κατοίκους, αν και δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. 

Σύμφωνα με έρευνα της Small Arms Survey (SAS), με έδρα την Ελβετία, υπάρχουν 120 όπλα για κάθε 100 Αμερικανούς. Κανένα άλλο έθνος δεν έχει περισσότερα όπλα από πολίτες.

Εκείνο που προκαλεί, ωστόσο, έκπληξη είναι πως τα Νησιά Φόκλαντ -βρετανική επικράτεια στον νοτιοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό, την οποία διεκδικεί η Αργεντινή και αντικείμενο πολέμου το 1982- ακολουθούν στη δεύτερη θέση με 62 όπλα ανά 100 κατοίκους. 

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Υεμένη -μια χώρα στο έλεος ενός επταετούς εμφυλίου πολέμου- με 53 όπλα ανά 100 κατοίκους, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα, ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται σε 17,6 όπλα ανά 100 κατοίκους.

Οπλοκατοχή: Στις ΗΠΑ τα όπλα είναι περισσότερα από τους πολίτες- Η εικόνα στην Ελλάδα Facebook Twitter

Ο ακριβής αριθμός πυροβόλων όπλων, που ανήκουν σε πολίτες, είναι δύσκολο να υπολογιστεί λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των μη καταχωρημένων, του παράνομου εμπορίου και των παγκόσμιων συγκρούσεων.

Οι ερευνητές της SAS εκτιμούν, όμως, συνολικά, σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν 857 εκατομμύρια μη στρατιωτικά όπλα, εκ των οποίων τα 393 εκατομμύρια βρίσκονται στα χέρια Αμερικανών.

Περίπου το 44% των ενήλικων πολιτών στις ΗΠΑ ζει σε σπίτι με τουλάχιστον ένα όπλο, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες έχει δικό του όπλο, σύμφωνα με έρευνα της Gallup, τον Οκτώβριο του 2020.

Ορισμένα κράτη καταγράφουν μεγάλο αριθμό όπλων λόγω παράνομων αποθεμάτων από παλαιότερες συγκρούσεις ή χαλαρούς περιορισμούς στην οπλοκατοχή, αλλά οι ΗΠΑ είναι μία από τις τρεις μόνο χώρες στον κόσμο όπου η οπλοφορία (ή η κατοχή) είναι συνταγματικό δικαίωμα, σύμφωνα με τον Zachary Elkins, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM