ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Οπλοκατοχή: Στις ΗΠΑ τα όπλα είναι περισσότερα από τους ανθρώπους- Η εικόνα στην Ελλάδα

Οπλοκατοχή: Στις ΗΠΑ τα όπλα είναι περισσότερα από τους πολίτες- Η εικόνα στην Ελλάδα Facebook Twitter
Pixabay
0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου τα (μη στρατιωτικά) όπλα είναι περισσότερα από τους κατοίκους, αν και δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. 

Σύμφωνα με έρευνα της Small Arms Survey (SAS), με έδρα την Ελβετία, υπάρχουν 120 όπλα για κάθε 100 Αμερικανούς. Κανένα άλλο έθνος δεν έχει περισσότερα όπλα από πολίτες.

Εκείνο που προκαλεί, ωστόσο, έκπληξη είναι πως τα Νησιά Φόκλαντ -βρετανική επικράτεια στον νοτιοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό, την οποία διεκδικεί η Αργεντινή και αντικείμενο πολέμου το 1982- ακολουθούν στη δεύτερη θέση με 62 όπλα ανά 100 κατοίκους. 

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Υεμένη -μια χώρα στο έλεος ενός επταετούς εμφυλίου πολέμου- με 53 όπλα ανά 100 κατοίκους, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα, ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται σε 17,6 όπλα ανά 100 κατοίκους.

Οπλοκατοχή: Στις ΗΠΑ τα όπλα είναι περισσότερα από τους πολίτες- Η εικόνα στην Ελλάδα Facebook Twitter

Ο ακριβής αριθμός πυροβόλων όπλων, που ανήκουν σε πολίτες, είναι δύσκολο να υπολογιστεί λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των μη καταχωρημένων, του παράνομου εμπορίου και των παγκόσμιων συγκρούσεων.

Οι ερευνητές της SAS εκτιμούν, όμως, συνολικά, σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν 857 εκατομμύρια μη στρατιωτικά όπλα, εκ των οποίων τα 393 εκατομμύρια βρίσκονται στα χέρια Αμερικανών.

Περίπου το 44% των ενήλικων πολιτών στις ΗΠΑ ζει σε σπίτι με τουλάχιστον ένα όπλο, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες έχει δικό του όπλο, σύμφωνα με έρευνα της Gallup, τον Οκτώβριο του 2020.

Ορισμένα κράτη καταγράφουν μεγάλο αριθμό όπλων λόγω παράνομων αποθεμάτων από παλαιότερες συγκρούσεις ή χαλαρούς περιορισμούς στην οπλοκατοχή, αλλά οι ΗΠΑ είναι μία από τις τρεις μόνο χώρες στον κόσμο όπου η οπλοφορία (ή η κατοχή) είναι συνταγματικό δικαίωμα, σύμφωνα με τον Zachary Elkins, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς την Κέιτ Μίντλετον ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στον αγώνα της Εθνικής Αγγλίας με τη Δανία

Διεθνή / Χωρίς την Κέιτ Μίντλετον ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στον αγώνα της Εθνικής Αγγλίας με τη Δανία

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνιση, μετά τη διάγνωση με καρκίνο, στις 15 Ιουνίου - Σε ποια εκδήλωση του καλοκαιριού υπάρχει πιθανότητα να παραβρεθεί;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα στην τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ - Απούσα η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα στην τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ - Απούσα η Κέιτ Μίντλετον

Με αγωνία παρακολουθεί η βασίλισσα την εξέλιξη των ιπποδρομιών από το royal box - Η τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ είναι γνωστή ως «Ladies Day»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Βραζιλία: Πρόταση νόμου καταδικάζει σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης τα θύματα βιασμού απ' τους βιαστές τους

Διεθνή / Βραζιλία: Πρόταση νόμου μπορεί να καταδικάσει τα θύματα βιασμού σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης απ' τους βιαστές τους

Νέος προτεινόμενος νόμος στη Βραζιλία μπορεί να καταδικάσει τα θύματα βιασμού που προχωράνε σε εκτρώσεις σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκιση από τους βιαστές τους.
NEWSROOM