Οπλοκατοχή: Στις ΗΠΑ τα όπλα είναι περισσότερα από τους ανθρώπους- Η εικόνα στην Ελλάδα

Οπλοκατοχή: Στις ΗΠΑ τα όπλα είναι περισσότερα από τους πολίτες- Η εικόνα στην Ελλάδα Facebook Twitter
Pixabay
0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου τα (μη στρατιωτικά) όπλα είναι περισσότερα από τους κατοίκους, αν και δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. 

Σύμφωνα με έρευνα της Small Arms Survey (SAS), με έδρα την Ελβετία, υπάρχουν 120 όπλα για κάθε 100 Αμερικανούς. Κανένα άλλο έθνος δεν έχει περισσότερα όπλα από πολίτες.

Εκείνο που προκαλεί, ωστόσο, έκπληξη είναι πως τα Νησιά Φόκλαντ -βρετανική επικράτεια στον νοτιοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό, την οποία διεκδικεί η Αργεντινή και αντικείμενο πολέμου το 1982- ακολουθούν στη δεύτερη θέση με 62 όπλα ανά 100 κατοίκους. 

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Υεμένη -μια χώρα στο έλεος ενός επταετούς εμφυλίου πολέμου- με 53 όπλα ανά 100 κατοίκους, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα, ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται σε 17,6 όπλα ανά 100 κατοίκους.

Οπλοκατοχή: Στις ΗΠΑ τα όπλα είναι περισσότερα από τους πολίτες- Η εικόνα στην Ελλάδα Facebook Twitter

Ο ακριβής αριθμός πυροβόλων όπλων, που ανήκουν σε πολίτες, είναι δύσκολο να υπολογιστεί λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των μη καταχωρημένων, του παράνομου εμπορίου και των παγκόσμιων συγκρούσεων.

Οι ερευνητές της SAS εκτιμούν, όμως, συνολικά, σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν 857 εκατομμύρια μη στρατιωτικά όπλα, εκ των οποίων τα 393 εκατομμύρια βρίσκονται στα χέρια Αμερικανών.

Περίπου το 44% των ενήλικων πολιτών στις ΗΠΑ ζει σε σπίτι με τουλάχιστον ένα όπλο, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες έχει δικό του όπλο, σύμφωνα με έρευνα της Gallup, τον Οκτώβριο του 2020.

Ορισμένα κράτη καταγράφουν μεγάλο αριθμό όπλων λόγω παράνομων αποθεμάτων από παλαιότερες συγκρούσεις ή χαλαρούς περιορισμούς στην οπλοκατοχή, αλλά οι ΗΠΑ είναι μία από τις τρεις μόνο χώρες στον κόσμο όπου η οπλοφορία (ή η κατοχή) είναι συνταγματικό δικαίωμα, σύμφωνα με τον Zachary Elkins, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ

Διεθνή / Υπάρχουν απόγονοι του Τζέφρι Έπσταϊν; - «Πέθανε αλλά το γενετικό του υλικό μπορεί να επέζησε»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο Τζέφρι Έπσταϊν είχε καταθέσει το σπέρμα του σε τράπεζα σπέρματος αρκετά χρόνια πριν τον θάνατό του - Ποιοι ήταν οι όροι του συμβολαίου που είχε υπογράψει
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΑΣΜΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στην ΕΕ και σε άλλες 54 οικονομίες

Η εξέλιξη σημειώνεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουάσιγκτον για τη διατήρηση των δασμών στο 15% για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΖΑΡΕΝΤ ΚΟΥΣΝΕΡ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Αλβανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το τουριστικό θέρετρο του Τζάρεντ Κούσνερ - Τι δηλώνει ο Ράμα

Οι αλβανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σχέδιο κατασκευής του πολυτελούς θερέτρου του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, στο ακατοίκητο νησί Sazan και σε προστατευόμενη παράκτια περιοχή, εν μέσω διαμαρτυριών των πολιτών
THE LIFO TEAM