Ομπάμα: Ο Τραμπ παραβίασε τη «βασική αρχή» της δημοκρατίας με «ένα σωρό βλακείες» για τις εκλογές

Ομπάμα: Ο Τραμπ παραβίασε τη «βασική αρχή» της δημοκρατίας με «ένα σωρό βλακείες» για τις εκλογές Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι παραβίασε τη «βασική αρχή» της δημοκρατίας όταν σκαρφίστηκε «ένα σωρό βλακείες» για τις περσινές εκλογές, αρνούμενος να παραδεχθεί την ήττα του. 

Μιλώντας στην πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση του για τη συγκέντρωση χρημάτων μετά τις εκλογές του 2020, ο Ομπάμα τόνισε ότι οι ισχυρισμοί του διαδόχου του υπονόμευσαν τη νομιμότητα των αμερικανικών εκλογών και οδήγησαν σε άλλα αντιδημοκρατικά μέτρα, όπως οι προσπάθειες για καταστολή της ψήφου. 

«Αυτό που είδαμε ήταν ο διάδοχός μου, ο πρώην πρόεδρος, να παραβιάζει αυτή τη βασική αρχή ότι καταμετράς τις ψήφους και μετά ανακηρύσσεις έναν νικητή και να εφευρίσκει και να σκαρφίζεται ένα σωρό βλακείες», είπε ο Ομπάμα. 

Μία ημέρα νωρίτερα σε άρθρο στο Atlantic ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί Τραμπ, Γουίλιαμ Μπαρ, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του πρώην προέδρου ήταν πάντα «μα@@@@@@». Επίσης την Κυριακή ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ παρομοίασε τους ισχυρισμούς του Τραμπ περί εκλογικής κλοπής με την τηλεοπτική πάλη- δηλαδή κάτι διασκεδαστικό αλλά «όχι αληθινό». 

Στο μεταξύ ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι «αυτό που αποκαλείται το “μεγάλο ψέμα” ξαφνικά αποκτά ορμή», κάτι που με τη σειρά του έχει τροφοδοτήσει κινήσεις από νομοθετικά σώματα που ελέγχονται από Ρεπουμπλικάνους, για τον περιορισμό της πρόσβασης στις εκλογές και την απόκτηση περισσότερου ελέγχου στις εκλογικές επιχειρήσεις. 

«Αν δεν σταματήσουμε αυτού του είδους τις προσπάθειες τώρα, αυτό που θα δούμε θα είναι ολοένα και περισσότερο αμφισβητούμενες εκλογές… Θα δούμε περαιτέρω απονομιμοποίηση της δημοκρατίας μας», όπως και «την κατάρρευση της βασικής συμφωνίας που έχει κρατήσει ενωμένο αυτό το έξοχο δημοκρατικό πείραμα όλα αυτά τα χρόνια», είπε ο Ομπάμα. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες σε Τζόρτζια, Αριζόνα, Φλόριντα και Αϊόβα έχουν υπογράψει νόμους με νέους εκλογικούς περιορισμούς φέτος, ενώ στην Πενσιλβάνια και το Τέξας προωθούνται ανάλογα μέτρα. Αυτές οι πολιτείες θα είναι «πεδίο μάχης» στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, που θα καθορίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου. 

Την Παρασκευή το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έκανε κίνηση προκειμένου να μπλοκάρει τον νέο νόμο στην Τζόρτζια, που αυστηροποίησε τις προϋποθέσεις για την επιστολική ψήφο και επέτρεψε σε υπηρεσία που ελέγχεται από Ρεπουμπλικάνους να είναι επικεφαλής των τοπικών εκλογικών επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM