Όλοι μετέδωσαν πως πέθανε, οι ηγέτες στέλνουν συλλυπητήρια, αλλά κάτι περίεργο συμβαίνει με τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν

Όλοι μετέδωσαν πως πέθανε, οι ηγέτες στέλνουν συλλυπητήρια, αλλά κάτι περίεργο συμβαίνει με τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν Facebook Twitter
0

Πλήρης σύγχυση επικρατεί για την κατάσταση της υγείας του προέδρου του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, μετά τη διάψευση, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ότι απεβίωσε λόγω του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου που είχε υποστεί την περασμένη εβδομάδα.


Η κυβέρνηση της χώρας έχει ανακοινώσει μόνο ότι η κατάσταση του 78χρονου Καρίμοφ είναι "κρίσιμη". Το ρωσικό πρακτορείο Interfax ωστόσο έσπευσε να μεταδώσει την είδηση του θανάτου του, επικαλούμενο μια "κυβερνητική ανακοίνωση". Το τηλεγράφημα του πρακτορείου αποσύρθηκε σχεδόν αμέσως και αποδόθηκε σε "τεχνικό λάθος", όμως είχε ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου: ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, στενής συμμάχου του Ουζμπεκιστάν, ανακοίνωσε ότι ο Καρίμοφ είναι νεκρός, ενώ λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Γεωργίας, Γκεόργκι Μαργκβελασβίλι, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του "στην οικογένεια του προέδρου και στον ουζμπέκικο λαό".


Ο θάνατος του Καρίμοφ δεν επιβεβαιώθηκε από καμία επίσημη πηγή στη χώρα του. Η κυβέρνηση εξάλλου σπανίως αναφέρεται στην υγεία του ηγέτη που κυβερνά αδιάκοπα την πολυπληθέστερη χώρα της κεντρικής Ασίας από τη σοβιετική εποχή μέχρι και σήμερα.
"Αγαπητοί συμπατριώτες, με βαριά καρδιά σας ενημερώνουμε ότι η κατάσταση της υγείας του προέδρου μας έχει επιδεινωθεί και ότι, σύμφωνα με τους γιατρούς, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση" ήταν η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα των επίσημων εφημερίδων και διαβάστηκε από έναν παρουσιαστή στη δημόσια τηλεόραση.


Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο αντιπολιτευόμενος ιστότοπος Fergana.ru έκανε λόγο για "εντατικές προετοιμασίες" στη Σαμαρκάνδη, τη γενέτειρα του Καρίμοφ, ενόψει της κηδείας του. Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι δόθηκε εντολή στους δημοσίους υπαλλήλους να καθαρίσουν κατεπειγόντως τους δρόμους της πόλης.


Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας αεροπορικής ασφάλειας του Ουζμπεκιστάν επιβεβαίωσε στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti ότι το αεροδρόμιο της Σαμαρκάνδης θα παραμείνει κλειστό αύριο Σάββατο.


Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρόεδρος του Τατζικιστάν, Εμομαλί Ραχμόν, θα μεταβεί αύριο στο Ουζμπεκιστάν. Τα μέσα ενημέρωσης του γειτονικού Καζακστάν έκαναν επίσης λόγο για επικείμενο ταξίδι του Καζάκου πρωθυπουργού Καρίμ Μαξίμοφ στην Τασκένδη.


Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει καμία πληροφορία για την κατάσταση της υγείας του Καρίμοφ.

update: To βράδυ της Παρασκευής, η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε τελικά ότι ο πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοφ πέθανε.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο, 3 Σεπτεμβρίου, στη γενέτειρά του, Σαμαρκάνδη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Διεθνή / Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Σε έκταση 1,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και με τη χρήση 400.000 κυβικών μέτρων πάγου και χιονιού, το Harbin Ice-Snow World έχει δημιουργήσει ένα μεγαλειώδες «παγωμένο παραμύθι από πάγο και χιόνι» σε πρωτοφανή κλίμακα
THE LIFO TEAM
Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο αξίας 35 δισ. δολαρίων

Διεθνή / «Ιστορική συμφωνία» πώλησης φυσικού αερίου 35 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο Νετανιάχου

Η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι η συμφωνία αποτελεί αυστηρά εμπορική συναλλαγή, η οποία συνήφθη αποκλειστικά για οικονομικούς και επενδυτικούς λόγους, χωρίς πολιτικά κίνητρα
THE LIFO TEAM