Ολλανδία: Ξεκίνησε η δίκη σταθμός για γιατρό που έκανε ευθανασία σε ασθενή με Αλτσχάιμερ

Ολλανδία: Ξεκίνησε η δίκη σταθμός για γιατρό που έκανε ευθανασία σε ασθενή με Αλτσχάιμερ Facebook Twitter
0

Μία Ολλανδή γιατρός δικάζεται αυτές τις μέρες στη χώρα της για μια υπόθεση ευθανασίας, Η δίκη θεωρείται σταθμός στα νομικά και ιατρικά χρονικά. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η γιατρός δεν έκανε όσα έπρεπε για εξακριβώσει τη συναίνεση στην ευθανασία μιας ασθενούς που έπασχε από βαριάς μορφής άνοια. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια υπόθεση που φθάνει στο δικαστήριο από τότε που η Ολλανδία νομιμοποίησε την ευθανασία το 2002. 

Η 74χρονη ασθενής, που πέθανε το 2016, έπασχε από Αλτσχάιμερ.  

Η γιατρός κατηγορείται πως νάρκωσε τη γυναίκα και ζήτησε από την οικογένεια της να τη συγκρατήσει καθώς της χορηγούσε ένα θανατηφόρο φάρμακο. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές η ασθενής έδειξε αντίσταση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η γιατρός, η οποία δεν κατονομάζεται στα δικαστικά έγγραφα, λέει πως υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτική. 

Οι εισαγγελικές αρχές έχουν δηλώσει πως δεν επιδιώκουν να πετύχουν κάποια ποινή φυλάκισης για τη γιατρό, η οποία έχει συνταξιοδοτηθεί, αλλά θέλουν να ξεκαθαριστεί το ζήτημα για το πώς εφαρμόζεται η νομοθεσία για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από άνοια. 

Η Ολλανδία υπήρξε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την ευθανασία, η οποία όμως επιτρέπεται κάτω από ένα αυστηρό και συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. 

Η ασθενής της συγκεκριμένης υπόθεσης είχε κάνει μια γραπτή δήλωση πριν τέσσερα χρόνια, όταν διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ. Εκεί ανέφερε πως θα ήθελε να υποβληθεί σε ευθανασία πριν χρειαστεί να ζήσει σε ίδρυμα. 

Όμως στην ίδια δήλωση προσέθετε: «Θέλω να αποφασίσω (το πότε θα πεθάνω) έχοντας ακόμα τα λογικά μου και όταν νομίζω πως η στιγμή είναι σωστή». 

Πριν τελικά εισαχθεί σε ίδρυμα, μία γιατρός αποφάσισε πως πρέπει να εφαρμοστεί στην ασθενή υποβοηθούμενη αυτοκτονία, βασιζόμενη στην προηγούμενη γραπτή της δήλωση. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από δύο άλλους γιατρούς.  

Όταν τελικά η μέρα έφθασε, η γιατρός έβαλε υπνωτικό στον καφέ της ασθενούς και εκείνη έχασε τις αισθήσεις της. Όμως στην πορεία ξύπνησε και τελικά χρειάστηκε να τη συγκρατήσουν η κόρη της και ο γαμπρός της για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ευθανασίας. 

Για ποιο λόγο η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη 

Το κεντρικό ερώτημα που τίθεται στο δικαστήριο είναι η νοητική ικανότητα της ασθενούς να συναινέσει στον τερματισμό της ζωής της, παρά την προηγούμενη δήλωση της. 

«Ένα καθοριστικό ερώτημα σε αυτή την υπόθεση είναι για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει ένας γιατρός να συνεχίσει να συμβουλεύει έναν ασθενή μα άνοια, αν σε προηγούμενη φάση ο ασθενής έχει ζητήσει την ευθανασία», δήλωσε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Σάνα βαν ντερ Χαργκ. «Δεν τίθενται σε αμφισβήτηση οι καλές προθέσεις του γιατρού. Θα μπορούσε όμως να έχει προηγηθεί μια πιο ενδελεχής συζήτηση με την ασθενή πριν αποφασιστεί ο τερματισμός της ζωής της», προσθέτει. 

Παρόλα αυτά η κόρη της νεκρής ασθενούς ευχαρίστησε τη γιατρό. «Την απελευθέρωσε από την ψυχική φυλακή στην οποία είχε καταλήξει», δήλωσε. 

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε δύο εβδομάδες. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM