Ολλανδία: Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της αποζημίωσης από το κράτος για αποικιοκρατικές σφαγές

Ολλανδία: Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της αποζημίωσης από το κράτος για αποικιοκρατικές σφαγές Facebook Twitter
Ικανοποιημένη δήλωσε η δικηγόρος των οικογενειών, μετά την απόφαση
0

Δικαστήριο στη Χάγη επέβαλε στο κράτος της Ολλανδίας να πληρώσει αποζημιώσεις για τα θύματα των αποικιοκρατικών σφαγών της δεκαετίας του '40 στην Ινδονησία.

Ο Άντι Μόντζι, 83 ετών σήμερα, ταξίδεψε στην Ολλανδία για να καταθέσει στο δικαστήριο, που του επιδίκασε αποζημίωσε 10.000 ευρώ. Ήταν 10 χρονών όταν τον ανάγκασαν να παρακολουθήσει την εκτέλεση του πατέρα του. Οχτώ χήρες και τρία παιδιά άλλων ανδρών που εκτελέστηκαν, κυρίως αγρότες, θα λάβουν αποζημιώσεις από 123,48 έως 3.634 ευρώ για απώλεια εισοδήματος. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι τα ποσά είναι δυσανάλογα της οδύνης που προκλήθηκε.

Οι υποθέσεις αφορούν άνδρες τους οποίους σκότωσαν στρατιώτες στην επαρχία Νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας, από τον Δεκέμβριο του 1946 έως τον Απρίλιο του 1947 κατά τη διάρκεια των λεγόμενων «εκκαθαρίσεων» καθώς η Ολλανδία ήθελε να καταστείλει κινήματα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Το δικαστήριο έκρινε ότι 11 άνδρες σκοτώθηκαν συνέπεια απρεπούς συμπεριφοράς Ολλανδών στρατιωτών, κατά κύριο λόγο σε εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Ένας άνδρας πυροβολήθηκε τυχαία.

Ο πατέρας του Μόντζι εκτελέστηκε στις 28 Ιανουαρίου 1947 στο χωριό Σούπα. Πάνω από 200 άνδρες θεωρείται ότι εκτελέστηκαν από τον ολλανδικό στρατό εκείνη την ημέρα. Ο Μόντζι, που ζει ακόμη στο χωριό αυτό, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την απόφαση του δικαστηρίου.

«Ήμουν 10 ετών όταν υποχρεώθηκα να δω την εκτέλεση του πατέρα μου από τον ολλανδικό στρατό, έπειτα από σφοδρό ξυλοδαρμό. Έκλαιγα. Είμαι τόσο ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στην Ολλανδία για να παραστώ στο δικαστήριο, προκειμένου να εξηγήσω τι συνέβη», δήλωσε.

Το ολλανδικό κράτος έχει υποστηρίξει ότι οι αποζημιώσεις πρέπει να διαγραφούν, δεδομένου του χρόνου που έχει παρέλθει. Η Λίσμπεθ Ζέγκβελντ, δικηγόρος των εναγόντων δήλωσε ικανοποιημένη με την απόφαση.

«Δεν ήταν εύκολο, χρειάστηκε διαδικασία 8 ετών. Είναι κρίμα που η κυβέρνηση της Ολλανδίας δεν υπήρξε πιο ανοιχτή, καθώς πολλοί από τους πελάτες μας πέθαναν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Παρόλα αυτά, για εκείνους που είναι ακόμη ζωντανοί και για όλες τις οικογένειας, είναι σημαντικό το γεγονός ότι το δικαστήριο αναγνώρισε την οδύνη τους και το δικαίωμα για αποζημίωση», τόνισε.

Με πληροφορίες απο Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Καμάλα Χάρις δηλώνει ότι σκοπεύει να κερδίσει την υποψηφιότητα για την προεδρία

Διεθνή / Η Καμάλα Χάρις δηλώνει ότι σκοπεύει να κερδίσει την υποψηφιότητα για την προεδρία

«Τους τελευταίους μήνες, ταξίδεψα σε όλη τη χώρα, μιλώντας με Αμερικανούς για την ξεκάθαρη επιλογή που έχουμε σε αυτήν την σημαντική εκλογική αναμέτρηση» δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στον Ατλαντικό - Προσπάθησε να τον διασχίσει με ιστιοφόρο

Διεθνή / Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στον Ατλαντικό - Προσπάθησε να τον διασχίσει με ιστιοφόρο

Το διατλαντικό ταξίδι που σχεδίασαν με το ελληνικής ονομασίας ιστιοφόρο «Theros» κατέληξε σε τραγωδία- «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δείξουμε ότι μπορείς να ταξιδέψεις χωρίς να καις ορυκτά καύσιμα» είχαν δηλώσει
LIFO NEWSROOM
Ο Ερντογάν στοχοποιεί τον Δένδια: Ανήθικη η δήλωση περί κατοχής - Ο Μητσοτάκης «να τον βάλει στη θέση του»

Διεθνή / Ο Ερντογάν στοχοποιεί τον Δένδια: Απρεπής η δήλωση περί κατακτητών - Ο Μητσοτάκης «να τον βάλει στη θέση του»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός «κατακτητές» του Νίκου Δένδια προς τους Τούρκους «δεν θα μπορούσε να είναι πιο θρασύς»
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ