ΒΑΣΕΙΣ 2024

ΟΗΕ: Σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία

ΟΗΕ: Σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία Facebook Twitter
0

   

Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «επιδεινώθηκε σημαντικά» στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ, που κατηγόρησε τους αντιπροσώπους του ρωσικού κράτους για «πολλαπλές και σοβαρές παραβιάσεις» που διαπράχθηκαν εν πλήρη ασυλία.

 

«Πολλαπλές και σοβαρές παραβιάσεις του δικαίου της σωματικής και πνευματικής ακεραιότητας διαπράχθηκαν από κρατικούς αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας της Ρωσίας στην Κριμαία από το 2014. Η απουσία ερευνών υποδηλώνει πως οι δράστες τους επωφελήθηκαν και εξακολουθούν να απολαμβάνουν ασυλία», αναφέρει σε έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

«Σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, αναγκαστικές εξαφανίσεις, περιπτώσεις κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων, και τουλάχιστον μία εξωδικαστική εκτέλεση έχουν τεκμηριωθεί», μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

 

Η Ρωσία προσάρτησε το 2014 τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία. Σε αντίποινα οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.

 

«Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία έχει επιδεινωθεί σημαντικά αφότου ξεκίνησε η κατοχή της από τη Ρωσική Ομοσπονδία», υπογραμμίζεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

 

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την επιβολή της ρωσικής υπηκοότητας και «ένα νέο δικαστικό πλαίσιο» που «περιόρισαν σημαντικά την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία».

 

«Η επιβολή της υπηκοότητας στους κατοίκους μιας κατεχόμενης περιοχής μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στην ίδια κατηγορία με το να υποχρεωθούν να δηλώσουν πίστη σε μια εξουσία που μπορεί να θεωρούν εχθρική, κάτι που απαγορεύεται από την τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης», ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

 

Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης πως οι ρωσικοί νόμοι επεκτάθηκαν στην Κριμαία «κατά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και «σε πολλές περιπτώσεις, εφαρμόστηκαν αυθαίρετα».

 

Εκατοντάδες κρατούμενοι και πρόσωπα που είχαν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση μεταφέρθηκαν στη Ρωσία, κάτι που είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο, επισημαίνεται ακόμη στην έκθεση.

 

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη» δικαιοσύνης και αποζημιώσεων για τα θύματα αυτών των «παραβάσεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο Ζέιντ.

 

Το Κίεβο και η Μόσχα βρίσκονται σε έντονη αντιπαράθεση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την έναρξη μιας φονικής σύγκρουσης που έχει φέρει αντιμέτωπους, από τον Απρίλιο του 2014, τις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αντάρτες, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι.

Διεθνή
0

ΒΑΣΕΙΣ 2024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το «μυστήριο» με τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο στην Τελετή Έναρξης

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες: Το «μυστήριο» με τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο στην Τελετή Έναρξης

Οι Γάλλοι διοργανωτές έχουν καλέσει 4-5 αθλητές και τους έχουν ενημερώσει ότι ένας από αυτούς θα είναι ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος - αλλά θα το μάθει την τελευταία στιγμή
LIFO NEWSROOM
Η απάντηση της Τζένιφερ Άνιστον στο «άτεκνες γυναίκες με γάτες» του Τζέι Ντι Βανς

Διεθνή / Τζένιφερ Άνιστον κατά Τζέι Ντι Βανς για το «άτεκνες γυναίκες με γάτες»: «Δεν μπορώ να το πιστέψω»

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι... Κύριε Βανς, προσεύχομαι η κόρη σας να είναι αρκετά τυχερή ώστε να αποκτήσει δικά της παιδιά μια μέρα», είπε η ηθοποιός κατακεραυνώνοντας τον Βανς
LIFO NEWSROOM
Μόσχα: Η Πλατεία Ευρώπης μετονομάζεται σε Πλατεία Ευρασίας

Διεθνή / Μόσχα: Η Πλατεία Ευρώπης μετονομάζεται σε Πλατεία Ευρασίας

Η απόφαση του δημάρχου της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, για τη μετονομασία ακολουθεί την αφαίρεση των σημαιών 48 ευρωπαϊκών χωρών από την πλατεία τον Μάρτιο του 2023, περίπου 13 μήνες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης - Ακτιβιστές κατέλαβαν τον διάδρομο

Διεθνή / Έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης - Ακτιβιστές κατέλαβαν τον διάδρομο

Έξι ακτιβιστές έκοψαν τμήμα της περίφραξης με πένσες και έφτασαν με τα πόδια, ποδήλατα και σκέιτμπορντ σε διάφορα σημεία γύρω από τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης
LIFO NEWSROOM