Τα πλήγματα από το πυροβολικό στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καλώντας την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσουν τις επιθέσεις σε περιοχές αμάχων, σχολεία και νοσοκομεία.

 

Παρά τη συμφωνία στη Γενεύη την περασμένη Παρασκευή, προκειμένου να μην μπαίνουν εσκεμμένα στο στόχαστρο οι άμαχοι, το σαββατοκύριακο αναφέρθηκαν ομοβροντίες του πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές, δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ, σημειώνοντας τις επιθέσεις στην κεντρική αγορά του Σεπάνακερτ και στην πόλη Ταρτάρ.

 

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ επικαλέστηκε επίσης βίντεο, τα οποία έκρινε αξιόπιστα, που δείχνουν την εκτέλεση δύο Αρμένιων στρατιωτών από μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.

 

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερο. Οι επιθέσεις που παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου και τα μέρη έχουν την υποχρέωση να διερευνήσουν τέτοιες παραβιάσεις με αποτελεσματικό, άμεσο, λεπτομερή και αμερόληπτο τρόπο και αυτοί που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωση.

 

Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε ειδικότερα τη χρήση πυρομαχικών διασποράς, τα οποία είναι γενικά πολύ επικίνδυνα για τον άμαχο πληθυσμό και των οποίων η χρήση έχει αποδειχθεί σε αυτήν τη σύγκρουση «και από τα δύο μέρη».

 

Όσον αφορά τα βίντεο που φαίνεται να δείχνουν την εκτέλεση, η Μπατσελέτ δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά τόνισε ότι η αυθεντικότητα των βίντεο έχει αποδειχθεί «από εις βάθος έρευνες μέσων ενημέρωσης».

 

«Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το να σκοτώνονται σκόπιμα προστατευόμενα άτομα συνιστά σοβαρή παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης και ως εκ τούτου συνιστά έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να αποφανθεί ένα αρμόδιο δικαστήριο.

 

Έρευνα για τους μισθοφόρος ζητά η Αρμενία

 

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας ζήτησε σήμερα διεθνή έρευνα για την παρουσία ξένων μισθοφόρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

 

Οι αρμενικές δυνάμεις ανέφεραν ότι αιχμαλώτισαν δύο μισθοφόρους από τη Συρία. Το Αζερμπαϊτζάν αρνείται την παρουσία ξένων μαχητών στην εμπόλεμη ζώνη.

 

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, σε μια ανάρτηση στο Facebook, επισήμανε πως η εμπλοκή «ξένων μισθοφόρων» αποτελεί «απειλή όχι μόνο για την ασφάλεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και της Αρμενίας αλλά επίσης την ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας και το θέμα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας διεθνούς έρευνας».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP