ΟΗΕ: Ο Τζούλιαν Ασάνζ πρέπει να έχει μια δίκαιη δίκη

ΟΗΕ: Ο Τζούλιαν Ασάνζ πρέπει να έχει μια δίκαιη δίκη Facebook Twitter
EPA
1

Ο ΟΗΕ έκανε απηύθυνε έκκληση για να διασφαλιστεί μια δίκαιη δίκη για τον Τζούλιαν Ασάνζ

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε σήμερα έκκληση στις δικαστικές αρχές να διασφαλίσουν πως ο Τζούλιαν Ασάνζ, που κρατείται στη Βρετανία και την έκδοση του οποίου ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα έχει μια δίκαιη δίκη.

«Αναμένουμε από όλες τους εμπλεκόμενους να διασφαλίσουν ότι το δικαίωμα του κ. Ασάνζ σε μια δίκαιη δίκη θα υποστηριχθεί από τις αρχές, περιλαμβανομένων οποιωνδήποτε διαδικασιών έκδοσης οι οποίες μπορεί να λάβουν χώρα», δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραβίνα Σαμντασάνι σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Ο Ασάνζ συνελήφθη χθες Πέμπτη στο Λονδίνο όταν ο Ισημερινός ήρε τη διπλωματική ασυλία του έπειτα από επτά χρόνια που παρέμεινε στην πρεσβεία του.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Πρεσβεία του Ισημερινού», ανέφερε χθες η αστυνομία. 

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Λενίν Μορένο, υποστήριξε πως η άρση του ασύλου και η σύλληψη του Ασάνζ, έγινε για τις «επανειλημμένες παραβάσεις» διεθνών συμβάσεων.

Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε ότι έλαβε από τις βρετανικές αρχές τη διαβεβαίωση πως ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί προς χώρα που μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή.

Χθες, ο δικηγόρος του Ασάνζ δήλωσε σήμερα πως ο πελάτης του θα αγωνιστεί εναντίον του αιτήματος έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Οι εργατικοί, σήμερα, τάχθηκαν κατά της έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ. 

Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Ντάιαν Άμποτ προέτρεψε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να εμποδίσει την έκδοση του ιδρυτή της Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Παλαιότερα, πολλοί κατηγορούσαν τον Μπλερ ότι είχε μετατρέψει την Μεγάλη Βρετανία σε κανίς των ΗΠΑ.Αν τώρα η Μέι εκδώσει τον Ασάνζ στις ΗΠΑ, θα μετατρέψει τη χώρα της σε κάτι πολύ χειρότερο: σε ένα σκυλόσκατο...

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ